10 uitspraken van mijn peuter
02 oktober 2019 
6 min. leestijd

10 uitspraken van mijn peuter

Met een peuter thuis is het nooit saai! Ik kan zo genieten van onze gesprekjes samen aan tafel, in de auto of zelfs als ze op de wc zit. Buiten dat ze, zoals ik al eerder schreef, constant ‘Waarom?!’ vraagt heeft ze ook haar eigen ideeën waarom de dingen zo zijn en heeft ze geen blad voor haar mond. Het levert zulke leuke gesprekken op! Dus daarom 10 uitspraken van mijn peuter van de afgelopen weken.

1. We zitten aan tafel tijdens het avondeten. Een van de leukste momenten van de dag, ze kletst dan altijd zo lekker! Dus ja, de meeste uitspraken zijn dan ook tijdens het eten. ‘Mama, kan jij op het gras liggen en lachen?’ ‘Ja hoor, jij ook?’ ‘Ja!’ ‘Heb je dat gedaan dan, dat je dat vraagt?’ ‘Nee!’ ‘Wil je dat doen dan?’ ‘Nee toch, gekke mama!’

‘Mag ik een baby in mijn buik?’

2. Soms heb je van die periodes in de omgeving, vrienden, familie of kennissen lijken allemaal tegelijk zwanger te zijn. Zo’n periode hadden wij laatst, nichtjes, neefjes en vriendjes kregen een broertje of zusje en dat riep natuurlijk vragen op bij Jinthe. ‘Mag ik een baby in mijn buik?’ ‘Ja, als je groot bent zou dat kunnen, nu kan dat nog niet.’ gaf ik als antwoord. ‘Mag ik dan ook een baby van jouw buik hier thuis?’ ‘Maar dat kan niet zomaar..’ ‘Waarom dan niet?’ ‘Omdat we geen papa hebben voor de baby.’ ‘Maar we hebben Jeff toch?!’ Dat is dus mijn zwager, Jinthe haar oom. Tsja leg dan maar eens uit aan een 3-jarige waarom dat niet kan..

3. Echt het grootste kroelkontje dat er is, dat is Jinthe. Laatst kwam ze naar beneden omdat ze niet kon slapen en kwam ze lekker tegen me aan liggen op de bank. Ze probeerde haar armen om me heen te doen, maar een aantal kussens en een dekentje zorgden ervoor dat het niet lukte. En wat kreeg ik te horen, denk je? ‘Mama, jij bent dik!’

4. Bijna een jaar lang zei Jinthe ik heeft in plaats van ik heb. Ik weet niet wat het is, maar ze blijft het zeggen. Nu nog steeds af en toe, als ik haar nu verbeter dan ben ik degene die het verkeerd heeft verstaan en zei ze het uiteraard wel goed volgens haarzelf. Laatst zei ze ‘Ik heeft de knikkers!’ Ik verbeterde de haar ‘Ik héb de knikkers.’ Als antwoord kreeg ik een boze ‘NEE, ÍK!’

‘Je mag niet jokken mama, ik vind dit écht niet leuk, ik wil gewoon niet de medicijnen!’

5. Jinthe had helaas een blaasontsteking en antibiotica gaat er niet zo makkelijk in bij haar. Ze vindt het zó vies. Ze wil gelukkig wel alles proeven, maar nadat ze had geproefd en het weer uitspuugde besloot ik de medicijnen door een glaasje drinken te doen en zei dat ze het gelijk helemaal op moest drinken. En je raadt het al, dat deed ze zonder wat te merken. ‘Wat goed Jinthe!’ zei ik enthousiast ‘Je medicijntjes zaten erin en je hebt het niet eens geproefd, ik zei toch dat het helemaal niet zo vies was!’ Jinthe werd boos en ik kreeg een hele klaagzang: ‘Je mag niet jokken mama, ik vind dit écht niet leuk, ik wil gewoon niet de medicijnen!’ ‘Maar het is toch juist goed van je, Jinthe’ zei ik nog. ‘Ik ben het echt een beetje zat nu.’ kreeg ik als antwoord van Jinthe en even hoorde ik mezelf in alles wat ik tegen haar zeg als ze iets doet waarvan ze weet dat het niet mag en het toch doet.

6.  ‘Mag ik een ijsje?’ ‘Ja hoor, wel een waterijsje dan. Welke wil je?’ ‘Doe maar die rode, aardbei.’ ‘Dat is geen aardbei, dat is framboos.’ ‘Oh neee ik lus geen framboos!’ ‘Nou leg maar terug, dan neem je een andere.’ ‘Nou weet je mama, ik doe anders wel alsof het aardbei is ja?’ ‘Euhm, okee..’ ‘Mmm, lekker zeg aardbei!’ zei ze en ze at zo het hele ijsje op.

7. Na 6 weken zomervakantie was het tijd om weer naar school te gaan, Jinthe had er totaal geen zin in! Ze heeft echt duizend gezichten en je kunt er zo van aflezen wat ze denkt of voelt. Ze gaat maar 2 dagen in de week naar de peuterspeelzaal (welke hoort bij een basisschool) maar wij noemen het school. Ik zei enthousiast tegen Jinthe: ‘Morgen moet je weer naar school hè?’ Haar gezicht veranderde in onweer en ze antwoordde meteen: ‘Maar dat wil ik niet!’ ‘Waarom dan niet? Je vindt het toch leuk?’ ‘Ja, maar ik ben groot mama, ik wil naar de basisschool, ik wil gewoon naar groep 4!’ zei ze met een diepe zucht.

‘Sorry, ik kan nu niet met je spelen mama, ik moet even werken, centjes verdienen.’

8. Terwijl de vroege ochtend (hoewel ik zeker niet mag klagen om 8 uur) hier begon genoot ik van mijn kopje koffie en speelde Jinthe achter de bank met haar playmobil. ‘Kom je ook met de Playmobil spelen, mama?’ ‘Ik kom zo, even m’n koffie opdrinken.’ Ik zet mijn inmiddels lege kopje even later in de keuken en loop weer naar binnen. Ze is inmiddels aan haar tafeltje gaan zitten en aan de slag gegaan met haar Hama kralen. ‘Kom je spelen dan Jinthe?’ ‘Sorry, ik kan nu niet met je spelen mama, ik moet even werken, centjes verdienen.’

9. Afgelopen week vertelde ik mijn moeder nog dat ik dacht dat ieder kind wel zo’n fase heeft dat poeppraatjes heel grappig zijn. Jinthe vroeg in bed of ze wat in mijn oor mocht fluisteren. Dat doet ze wel vaker, dus ik dacht die gaat vragen of ik er nog even bij kom, maar nee.. Ze boog zich naar mijn hoofd toe, kromde haar handjes om haar mond en fluisterde ‘POEP!’. Gelijk achtereenvolgend lag ze zelf helemaal dubbel om haar eigen grapje en schaterde ze het uit. Hoewel het eigenlijk niet mag omdat ik mij heel goed voor kan stellen dat ze zoiets ook in een restaurant lachte ik stiekem heel hard met haar mee, vooral omdat ze zichzelf zo grappig vond. Zo zei ze laatst ook als antwoord op ‘Wat ga je doen?’ ‘Poepen in oude schoen!’ Tsja, als het rijmt, dan vind ze het natuurlijk nog grappiger!

En lachen om haar eigen grapjes!

10. Jinthe begint steeds vaker, net als bovenstaand, haar eigen grapjes te verzinnen. Na het eten speelt ze meestal nog even een half uurtje buiten met haar vriendjes. De buurman liep langs en kletst altijd nog even met haar, hij vroeg wat ze had gegeten. Jinthe had haar antwoord al klaar, net zoals vele andere dagen. ‘Shampoo!’ ‘Shampoo?’ vroeg de buurman verbaasd. ‘Ja! Met planten en mayonaise.’ En een lol dat ze uiteraard had weer, om haar eigen grapje.

Doordat ik de afgelopen 2 weken een paar uitspraken heb bijgehouden om dit blog te schrijven, merk ik hoe leuk het is om dit te doen en hoe snel je het eigenlijk vergeet! Een tip: schrijf de leukste uitspraken in een boekje of even gauw in een notitie op je telefoon als je nog niet weet hoe je het wilt bewaren. Hebben jullie nog leuke uitspraken van jullie kinderen? Laat vooral een reactie achter, ik ben erg benieuwd!

Over de schrijver
Happy Single Moms
Door

Happy Single Moms

op 09 Oct 2019

Heerlijk! Ik schrijf ze ook allemaal op in een boekje, zo leuk om na te lezen! Liefs Myra

Reactie plaatsen