11 Disney levenslessen
22 december 2015 
6 min. leestijd

11 Disney levenslessen

Ik moet eerlijk bekennen: Ik ben bijna 25 jaar, maar ik ben een enorme Disney (Disneyfan). Ik ben ooit in mijn vroege jonge jaren besmet geraakt met de Disneykoorts en hier ben ik nooit meer vanaf gekomen. Ook mijn kleine meid krijgt de Disneykoorts met de paplepel ingegoten. 11 Disney levenslessen

Minnie mouse oortjes, pennen, keycords, knuffels, kussens, pyjama’s, je kunt het zo gek niet bedenken of wij hebben het. De dvd’s worden bij ons grijs gedraaid/gekeken!

Maar in alle Disneyfilms zitten (soms verborgen) levens lessen.

Ik als Disneyfan heb deze week voor jullie de leukste, belangrijkste en mooiste levenslessen verzameld. Wedden dat jij in het vervolg heel anders naar Disneyfilms kijkt?

Benieuwd geworden naar de 11 Disney levenslessen? Lees ze dan snel want hier komen ze:

1. Hakuna matata                                                                                               

Ik denk dat dit een van de bekendste levenslessen is van Disney. Of misschien zie ik dit zo omdat de Leeuwenkoning wel echt één van mijn favoriete films is. Snikkend zit ik op de bank als Mufasa (vader van Simba) dood blijkt te zijn. En dan opeens heb je stokstaartje Timon en winderig zwijn Pumbaa met hun vrolijke karakter die zich over het kleine welpje bekommeren samen zingen ze dan ook: “Hakuna Matata je hebt geen zorgen.” Levensles is: hoe erg de situatie ook lijkt, het komt altijd weer goed.

2. Wie het kleine niet eert is het grote niet weerd                               

Ariël uit de kleine zeemeermin bewondert haar spulletjes iedere keer die zij diep in de zee vindt. Zelfs een haaiensnaaier (vork) die ze als kam gebruikt. Levensles: Hoe gewoon iets ook voor jou misschien lijkt te zijn, zo bijzonder is het voor anderen. Daarom: waardeer wat je hebt.

3. Familie heb je niet voor het kiezen, vrienden wel                                   

Ook deze levensles haal ik uit de Leeuwenkoning, want Scar heeft er alles voor over om koning te zijn. Terwijl Mufasa aan het hoofd staat van het koninkrijk is Scar stikjaloers. Om Mufasa van de troon te stoten en tevens de opvolger Simba uit de weg te ruimen lokt Scar Simba in de val. Terwijl Mufasa Simba nog probeert te redden komt hij zelf in een situatie waar hij aan een rots hangt. Met de woorden “Leve de koning” duwt Scar Mufasa van de rots af. Scar laat Simba opjagen waardoor Simba vlucht. En dan komt hij Timon en Pumbaa tegen waar Simba dikke vrienden mee wordt. Ook Simba’s beste vriendin, uiteindelijk vrouw Nala, blijft trouw aan haar vriendschap met Simba.

4. Je hebt je moeder altijd nodig                                                                 

Bambi maakt in de eerste jaren kennis met van alles en nog wat mee. Hij leert steeds een beetje meer van Stampertje (konijn) en Bloempje (stinkdier) zijn moeder laat hem steeds een beetje meer leren. Als ze naar het wilde woud gaan, komt de moeder van Bambi door een schot van een jager om het leven.

Bambi is voor mij de levensles hoe oud of groot je ook bent, je ook mag voelen: Je hebt altijd je mama nodig. En zeg nou zelf als jij verdrietig of ziekjes bent, wil je vaak toch ook gewoon even mama?

5. Hoe je ook uitziet, ieder individu is mooi                                                

Dombo of eigenlijk Jumbo Junior is een olifantje geboren met enorme oren. Hij wordt verstoten door de rest van de olifanten, maar ook al wordt hij gepest en getreiterd om zijn oren, slaagt hij erin om hoofdact te worden in het circus waar ook zijn moeder werkt. Dombo wordt dan misschien niet als moeders mooiste gezien, maar hij blijft vriendelijk en slaagt toch in zijn missie.

Ieder individu is mooi hoe je er ook uitziet.

7.Je hebt geen man nodig om echte liefde te voelen                                    

Elsa heeft magische krachten waarmee dingen in ijs kan laten veranderen. Als Elsa tijdens de kroning ruzie krijgt met haar jongere zusje die met Hans wil trouwen gaat het mis. Elsa vlucht zodat ze niemand kwaad kan doen. De dappere maar ietwat optimistiche Anna zoekt haar zus. Als Anna Elsa gevonden heeft ontstaat er een discussie dat Elsa terug moet komen naar Arendelle. Uit woede creëert Elsa een ijsgolf die het hart van Anna raakt. Alleen een ware liefdeskus kan haar redden. En de ware liefde die Anna kon laten ontdooien kwam niet van de mannen in dit verhaal, maar door de zusterliefde tussen Anna en Elsa. Frozen laat je dus zien dat je geen man nodig hebt om echte liefde te voelen.

11 Disney levenslessen9. De binnenkant is belangrijker dan de buitenkant                                     

Het beest uit Belle en het beest is misschien niet moeders mooiste, maar hij verandert in een knappe prins als Belle haar liefde voor hem betuigt. Hij was namelijk door een vloek en boze machten veranderd in een beest en enkel ware liefde kon hem genezen.

Als je valt voor iemands innerlijk wordt de buitenkant van zelf een stuk mooier is de levensles van Disney.

10. Dat je ten alle tijden je hart moet volgen                                                     

Pocahontas wordt uitgehuwelijkt aan een van de krijgers van de indianenstam en vraagt grootmoeder Wilg om raad. Die raadt haar aan haar hart te volgen. Als ze dat doet wordt de strijd tussen de indianenstam en de Engelsen een stuk gemoedelijker.

11. Dat jaloezie een hoop kapot maakt                                                

De koningin ook wel stiefmoeder van Sneeuwwitje is enorm ijdel. Als haar magische spiegel haar verteld dat Sneeuwwitje het mooiste meisje van het koninkrijk is, smeedt de koningin uit jaloezie een plan. Sneeuwwitje vlucht en krijgt haar “En ze leefden nog lang en gelukkig momentje”. De koningin daarentegen niet. Moraal van dit verhaal is dus dat jaloezie meer kapot maakt.

Er zijn nog veel meer Disneyfilms en dus ook nog veel en veel meer Disneywijsheden. Maar dit waren in ieder geval 11 Disney levenslessen. En als echte Disneyfan zou ik dit rijtje natuurlijk eindeloos kunnen aanvullen.

Maar ik ben benieuwd naar de wijsheden die jullie hebben opgedaan door Disney, laat ze achter in een reactie voor mij.

En vergeet nooit: You’re never too old for a Disney movie!

Liefs, Rachel

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen