11 tips voor co-ouders
01 oktober 2015 
6 min. leestijd

11 tips voor co-ouders

Nee, makkelijk is het niet per se. Het vraagt inzet en het kost soms moeite om elkaar regelmatig te zien als je eigenlijk nog best vol verwijten en verdriet zit. Die lege bedjes… dat is ook flink wennen in het begin. Had jij die kinderen nou gebaard, op die bewuste nacht/ochtend/middag of was het een droom? Waar zijn ze ook al weer?

En met wie? Wie kamt hun haar, helpt ze hun kleren kiezen, maakt hun lunch voor school? Argh… ‘zij’… oh ja. Oké. Jezelf bij elkaar rapen en grijpen die me-time. Je doet het voor de kinderen – die hebben een betrokken vader én moeder. Ze komen niks tekort want ze hebben alles dubbel… Hier 11 tips voor co-ouders. Van een ervaringsdeskundige.

Tip 1: plan regelmatig korte koffie-overleggen
Laat overlegpunten niet liggen tot het te laat is, stalk elkaar niet met ditjes en datjes maar ga gewoon regelmatig bij elkaar zitten. Dat hoeft niet met agendapunten, het is ook nuttig om gewoon te volgen hoe met de ander gaat. Dan is de verrassing ook wat minder als er een relatie stukloopt -of juist niet- dan krijg je uit de eerste hand hoe de vlag erbij hangt in het andere huis.

Tip 2: zorg voor dubbele garderobes
Echt, gewoon alles dubbel. Het is echt vervelend als ze ‘even’ hun gympen moeten halen bij papa of als je geen regenpak hebt voor een herfstbui na een stralende week. Sh*t, ligt in het andere huis. En die ander is niet thuis. En je had niet de huissleutel want dat ging net te ver, hoe goed jullie ook door één deur kunnen. Het hoeft niet allemaal 11 tips cooudersnieuw natuurlijk… Dagje Marktplaats afstruinen en je hebt op allebei de adressen laarzen, regenpakken, slippers, zomerjasjes enz. En ja, dat moet je dus bijhouden anders ligt het alsnog bij de ander. 

Tip 3: maak een portemonnee met OV-chipkaarten, biebpasjes en andere kaarten
En geef die altijd mee in een vakje in de schooltas van het meest georganiseerde kind. Het is ook altijd aardig om te zorgen dat de OV-chipkaart opgeladen is. Je houdt het anders gewoon niet bij en dan sta je. Er zijn wel plekken waar je extra pasjes kunt krijgen voor in het andere huis, maar daar zijn ze meestal niet scheutig mee.

Tip 4: maak een vaste zorgverdeling en wijk daar niet te vaak ‘even’ vanaf
Het lijkt handig, een weekend ruilen zodat je die ene weekendworkshop kunt doen, maar dan zit je dus allebei met twee keer een weekend achter elkaar. Elke verschuiving heeft consequenties, ook voor de kinderen. Plan elke 4/5/6 maanden vooruit, verdeel de vakanties en de studiedagen.
Er is geen politie die komt controleren of jullie alles echt precies 50-50 verdelen. Je kunt dus kiezen: hij werkt op woensdag en jij niet, dus haal jij ze elke woensdag en dat je dan per saldo meer ‘kinderuren’ maakt, dat is jouw geluk. 

Tip 5: zorg dat de kinderen weten waar ze aan toe zijn
Jonge kinderen moet je misschien iedere dag even zeggen wie ze die avond op komt halen van de crèche, van school, van de opvang. Ze overzien het echt niet – wie wel? Voor oudere kinderen is een planbord of weekagenda op een goed zichtbare plek een optie. Moet je ‘m wel regelmatig met ze doornemen natuurlijk… Er zijn tegenwoordig zelfs apps voor, hoewel ik me afvraag wat een peuter daaraan heeft – of een tiener die geen zin heeft in de verplichting van een mobiele telefoon.

Tip 6: vraag of de berichten van school in tweevoud kunnen worden meegegeven
Zo’n briefje overleeft al amper een halve middag in een rugzakje vol zooi, laat staan dat het drie dagen later nog aankomt bij ‘de andere ouder’.  Via mail is natuurlijk beter, scheelt papier en inkt – je gooit die briefjes meestal toch zo weg- en je raakt ze niet zo makkelijk kwijt. Het werkt het best om dit even apart met de leerkracht(en) van je kind(eren) af te spreken.

Tip 7: geniet van je vrije dagen
Het is niet leuk om je kinderen zo lang niet te kunnen zien. Maar je doet jezelf (en je kinderen!) pas echt tekort als je niks met je tijd doet. Rust nemen mag, droef zijn hoort erbij, maar pak dan jezelf op en LEEF! Welke 30-er met kleine kinderen kan serieus gaan stappen in het weekend? Kan een opleiding doen die een paar dagen duurt, zonder gezinstechnische logistieke stress? Jij! Bofkont. Neem het ervan.

Tip 8: maak gebruik van online mogelijkheden om bestanden te delen
Oh ja, ‘de cloud’, heel handig voor dit soort grapjes. Het Nieuwe Werken = Het Nieuwe Co-Ouderschap. Geintje. Maar het is ideaal, helemaal als er ook nog stiefouders mee-ouderen. Je kent waarschijnlijk wel de gezamenlijke (gmail)agenda. Met wat mazzel importeer je daar ook zo de schoolkalender in. En je kunt een overdrachtsdocument aanmaken in excel. Daarin geef je in steekwoorden een update van hoe het bij jou is gegaan (met de aanstaande topografietoets bijvoorbeeld…). 

Tip 9: wat er in het andere huis gebeurt? Niet jouw zaak.
Het kan zijn dat je dus echt heel dicht bij elkaar woont. In het begin kan het een hele opgave zijn om niet te checken of er beweging is in het huis, wie er over de vloer komt, wat de kinderen aan het doen zijn. Het zal per co-ouderpaar verschillen, maar ik ben heel blij dat er net een straat tussen onze huizen zit, zodat we elkaar maar zelden tegen het lijf lopen.

Tip 10: doe de ‘wissel’ via school of opvang
Het is één ding om redelijk tot goed te kunnen overleggen… elkaar zien waar de kinderen bij zijn, vraagt soms 11 tips co ouders 1Hogere Zelfbeheersing. Doe jezelf en de kinderen een lol: als je het nog moeilijk vindt, zorg dan voor weinig contactmomenten met je ex. Jij brengt ze ’s ochtends naar school, hij haalt ze ’s middags op. 

Tip 11: betrek je kinderen bij belangrijke beslissingen
Hoe is het voor ze om in twee huizen te wonen? Kunnen ze het bijbenen? Missen ze mama -of papa- niet teveel als ze die een hele week niet zien? Kijk naar je kind en houd rekening met de leeftijd. Een peuter is meer gebaat bij kortere periodes (om de 2 /3 /4 dagen), een schoolkind trekt 5 dagen misschien wel en een puber kan er zomaar genoeg van krijgen en gewoon één thuis willen.

We horen graag je feedback; werken deze 11 tips voor co-ouders voor jou? Heb je er meer?

Over de schrijver
Reactie plaatsen