7 tips om kindvriendelijk uit elkaar te gaan
05 april 2016 
6 min. leestijd

7 tips om kindvriendelijk uit elkaar te gaan

Zoals mijn moeder altijd zorgelijk meldt wanneer een stel besluit te scheiden: ‘de kinderen zijn de dupe’. Is dit echt zo? Zijn kinderen altijd de dupe van het uit elkaar gaan van de ouders? Toen ik zelf aan het afwegen was of ik de relatie ging continueren of het gezin op ging breken, heb ik veel onderzoek gedaan naar hoe ik deze uitspraak van mijn moeder geen waarheid kon laten worden. Ik wilde het goed doen.

Wat ik merk in mijn omgeving is dat er meerdere vrouwen in deze besluitfase zitten en angstig zijn voor de gevolgen. Onder anderen voor de kinderen.

Wanneer doe je het goed? Waar moet je allemaal rekening mee houden? Daarom wil ik je vragen om dit blog te delen en jou tips toe te voegen in een reactie onder dit artikel op deze website.

Op deze manier kunnen vrouwen (en mannen) meer grip krijgen op de gevolgen van het uit elkaar gaan voor de kinderen. Dus hier de 7 tips om kindvriendelijk uit elkaar te gaan:

1. Geef de break-up de tijd

Het beëindigen van een relatie start een verwerkingsproces op, bij beide. Bij mijn ex was het hele rouwproces herkenbaar aanwezig, pas bij de ‘aanvaarding’ konden we echt de juiste afspraken maken voor ons kind. Geef het dus de tijd, verwacht onredelijkheid en boosheid, wees geduldig! Ben er bewust van waar jij en je ex zich bevinden in het rouwproces, weergegeven in het plaatje hieronder.

www.basisinkomen.net

www.basisinkomen.net

2. Doe er alles aan om één van de ouders in de woning te laten blijven wonen

Je wil zo min mogelijk in het leven van je kind veranderen. Het gaat dus niet om jou, het gaat om je kind. Alleen al om die reden adviseer ik om serieus te bekijken of één van de ouders in het huis kan blijven wonen. Ik heb voor mijn besluit reeds advies ingewonnen bij een hypotheek adviseur. Hieruit bleek dat ik een te laag vast salaris had om mijn ex uit te kopen. Ik heb daarom, naast het uit elkaar gaan, een nieuwe baan genomen. Why not? Hierdoor kon ik mijn dochter en mijzelf continuïteit bieden. En dat is gelukt! Trots op en dolgelukkig mee.

3. Vertel de boodschap samen en bereid dit samen goed voor

Als het besluit genomen is, moeten jullie het je kind vertellen. Zeer emotioneel moment. Schrijf het letterlijk uit en verdeel de tekst, breng de boodschap samen! Als voorbeeld onze tekst voor onze dochter van toen 6, de tranen schieten nu nog in m’n ogen.

“Papa en mama gaan uit elkaar. Dit is iets tussen papa en mama. Ik ben niet meer verliefd op papa. Het ligt niet aan jou. We zullen altijd van je blijven houden. Papa en mama gaan uit elkaar, niet jij. Net als de papa en mama van Max.” (Becky)

“Er gaan een paar dingen veranderen, ook voor jou. Je krijgt twee huizen, een huis voor papa en jou en een huis voor mama en jou. Dan woon je dus in twee huizen. Dat kan nu nog niet. Eerst moeten we kijken waar we gaan wonen, in dit huis en een ander huis of in twee nieuwe huizen. We weten niet precies hoe lang dit duurt, dit kan weken duren, maar ook langer. Totdat we twee huizen hebben blijven we samen hier wonen.” (Papa)

“We willen graag samen voor je zorgen en hebben al gekeken wie welke dagen voor jou gaat zorgen, zodat papa en mama beide bij je kunnen zijn. De relatie met mama en papa gaat dus niet veranderen.” (Becky)

“Hoe voel je je hierbij? … Heb je nog vragen?”

“Het is ok als je bang, verdrietig, boos of iets anders bent, dat is heel normaal. Je kan hier met ons over praten als je vragen hebt of gewoon even wil knuffelen, dan willen papa en mama dit graag.” (Papa)

4. De omgangsregeling

In ieder gezin is een natuurlijk ritme ontstaan. Oma past dinsdag op, maandag BSO, donderdag is mama vaak ’s avonds werken en is papa thuis. Probeer bij het afspreken van een omgangsregeling zoveel mogelijk aan te sluiten bij het natuurlijke gezinsritme dat er al is. Dit om het leven van je kind zo min mogelijk te veranderen. Niet alles hoeft te veranderen, jullie gaan alleen uit elkaar.

Belangrijk aan een omgangsregeling is dat je kind weet waar hij of zij aan toe is, dus wanneer is ze bij papa en wanneer is ze bij mama. Maak dit leuk! Houd je kind van knutselen, net als mijn dochter? Maak dan een weekkalender samen. Pak een groot prikbord, maak een tabel met aan de ene zijde de momenten (opstaan, naar school brengen, van school halen, eten en slapen) en aan de andere zijde de dagen. Gebruik leuke lintjes, post-its in leuke kleuren (één kleur voor papa, één kleur voor mama) en vergeet niet dat je er twee moet maken! Één voor bij papa en één voor bij mama in huis!

Een praktische tip die ik heb ervaren als het gaat om het halen en brengen op de wisselmomenten is dat de ouder waar het kind is, het kind het beste kan brengen. Mijn dochter heeft wel eens jankend zitten te schreeuwen dat ze echt bij papa wil blijven toen ik haar daar ‘weg kwam halen’. Indien papa haar naar mij brengt, gaat ze niet ergens weg, maar ze gaat ergens naartoe! Heel ander effect!

5. Maak duidelijke afspraken over waar je elkaar over informeert

Tegenwoordig is het, wanneer je uit elkaar gaat met kinderen, verplicht een ouderschapsplan overeen te komen. Google maar! Gebruik dit ouderschapsplan om daadwerkelijk over de juiste zaken afspraken te maken. Wil jij dat je ex jou eerder informeert dan je kind als hij een nieuwe vlam heeft? Hoe zorg je dat de informatie van school ook bij je ex komt? Vertel je het elkaar als je een keer fikse ruzie hebt met je kind? Laat je je kind bellen met papa wanneer ze wil? Denk daarover na, bespreek het samen, maak afspraken en volg deze ook. Zorg er echter voor dat je het doet voor je kind, en niet om het geluk van je ex in de weg te zitten. Gun elkaar geluk. Want het geluk van je ex straalt uit op het geluk van je kind!

6. Spreek een stopwoord af

Zodra het slechte nieuws ook bij de ex-schoonfamilie bekend is, gaan mensen over je praten. ‘Wie krijgt de bank?’, was de eerste reactie van mijn ex-schoonmoeder. En dit terwijl mijn dochter op de bank zat… En geloof mij, de relatie met mijn ex-schoonmoeder is nu beter dan ooit. We drinken graag samen een wijntje, maar vergeten zal ik dat moment nooit. En wat zal er over mij gezegd worden als ik er niet bij ben? Je wil niet dat je dochter slechte verhalen over je hoort van een ander, omdat zij pijn voelen door jouw besluit. Om die reden hebben we een stopwoord afgesproken. Deze hebben we beide met onze families en vrienden gedeeld. Zodra iemand negatief praat over de ex in bijzijn van onze dochter zeiden we het stopwoord. We wilden dit beiden niet en dus accepteerden we dat ook niet. Het stopwoord werd uiteraard ook onderling wel eens gebruikt. Waar emoties zijn vallen woorden.

7. Leer van de ervaringen van een ander

Meld je aan bij Happy Single Moms, de leukste & grootste community voor alleenstaande moeders, voor meer informatie, vragen stellen aan deskundigen en lotgenoten, vermaak en om je ervaringen te delen.

Wat een goede 7 tips om kindvriendelijk uit elkaar te gaan. De basis ligt in hoe je uit elkaar gaat. Dat is voor iedereen weer verschillend. Hoe heb jij het gedaan? Laat je reactie hieronder achter.

Over de schrijver
Anonymous
Door

Anonymous

op 06 Apr 2016

Ook mijn ex en ik hebben bijna het zelfde verhaal verteld en ook samen. Gelukkig hadden en hebben we maar 1 x een flinke ruzie nadat we uit elkaar zijn gegaan. En dat is goed gekomen. Nu kunnen we goed met elkaar overweg en bespreken we de dingen wekelijks en 1x in de maand eten we ook met z'n 3en zodat onze zoon kan zien dat wij er altijd voor hem zijn ookal zijn we niet meer samen. Goede duidelijke afspraken en respect naar elkaar toe en elkaar het geluk gunnen heeft bij ons zoveel rust gegeven dat het goed werkt. Sommige buitenstaanders snappen niet dat wij zo goed en gezellig en leuk met elkaar om kunnen gaan maar voor ons werkt het gewoon. Dat zal echt niet bij iedereen zo zijn daar zijn we ons ook van bewust. Heeft denk ik ook te maken ermee dat wij niet met ruzie uit elkaar zijn gegaan.

Anonymous
Door

Anonymous

op 11 Apr 2016

Zo mooi dat jullie dit kunnen doen. Zeker en vast het beste voor jullie kind ;-). Wou dat het altijd zo ging...

Reactie plaatsen