16 jaar en 6 maanden zwanger
04 juli 2015 
5 min. leestijd

16 jaar en 6 maanden zwanger

Ik was 16 jaar en had voor die leeftijd een erg druk leventje.

Ik zat in het eindexamenjaar van de mavo. Daarnaast speelde ik dwarsfluit, waardoor ik 1x per week gewoon les had, 1x per week ensemble deed en ook vaak nog met een vriendin mee ging naar het PTT harmonie en PTT concours. Daarnaast moest ik van mijn ouders op dansles. Dat hoort bij je opvoeding zei mijn moeder! Eerst vond ik hier echt helemaal niks aan. Maar hoeverre de lessen vorderde hoe leuker ik het vond. Want je kan natuurlijk steeds meer en het begon ook op echt dansen te lijken! Omdat ik het nog niet druk genoeg had, ben ik verder gegaan met dansen, gewoon de lessen maar ook maar meteen streetdance en country dance erbij. Tussendoor zag ik af en toe mijn vriendje die ik ook nog had. Je zou nu haast bijna gaan denken ‘wat een voorbeeld kind voor die leeftijd’, maar natuurlijk was ik ook wel wat opstandig en had ik soms een grote mond.

Ik had al met mijn ouders besproken om te stoppen met school. Ik wist niet zo goed wat verder wilde studeren, dus het leek mij een goed idee om te gaan werken wanneer ik zou slagen voor mijn examens. Wat er wel op leek, want ik stond er wel goed voor. Mijn ouders vonden dit goed en ik had zelfs al werk geregeld via een uitzendbureau, vanaf het moment dat mijn examens erop zaten. Zo gezegd zo gedaan. Ik had mijn diploma gehaald en ik ben gaan werken. Maar er kwam nog een grote verandering in mijn leven.

dwarsfluitTijdens mijn examens werd ik niet meer ongesteld. De huisarts heeft het afgedaan als stress. Maar na twee weken was ik nog steeds niet ongesteld en ben ik naar de GGD gegaan. Die hadden toen nog een anoniem spreekuur. Ik heb daar hetzelfde uitgelegd als bij de huisarts en ook deze dokter zei dat hij dacht dat mijn huisarts gelijk had. Maar om mij gerust te stellen gingen we wel even een testje doen. Daar werd ik dan de kamer uitgestuurd naar de toilet met een plastic bekertje. Vrij snel was ik terug. Die arts heeft de rest gedaan zonder te vertellen wat hij nu deed en wat er te zien zou zijn.

Het waren de twee stilste minuten van mijn leven!

Een beetje wit weggetrokken keek de arts mij aan en zei eindelijk wat er stond, je bent zwanger

Je moet naar het ziekenhuis om uit te zoeken hoe ver je bent en vanuit daar kon ik dan keuzes maken wat ik wilde. Hij was ondertussen van allerlei papieren aan het invullen om mij mee te geven, die ik dan weer bij het ziekenhuis moest afgeven aan een gynaecoloog.

Daar stond ik dan, 16 jaar en zwanger en alles lag als een kaartenhuis in duigen. Ik snapte er niks van want ik slikte toch de pil, hoe kan het dan? Maar dat antwoord was verder ook niet meer belangrijk. Ik ben naar huis gegaan, gedaan of ik heel moe was en ben meteen naar mijn bed gegaan. Hoe ga ik dit toch vertellen tegen mijn ouders?

Gelukkig kon ik heel snel terecht in het ziekenhuis en daar hebben ze eerst gekeken hoe ver ik zwanger was. Daar kwam klap twee. De dokter zei bij het eerste contact met het echo apparaat alleen maar “oei” ze keek me aan en zei “ik ga even goed meten want je bent al best ver”. 

Daarna kreeg ik te horen dat ik al zes en een halve maand in verwachting was. 16 jaar en 6 maanden zwanger. Mijn kindje ging hoe dan ook geboren worden

Mijn ouders hadden vakantie op dat moment en gingen allemaal leuke dingen doen. Elke dag was er wel weer iets waardoor ik het ook daardoor niet durfde te vertellen. Maar de druk groeide met de dag. Uiteindelijk na twee weken heb ik de moed bij elkaar verzameld en mijn vader in de ochtend gevraagd of hij die avond op tijd thuis zou zijn. “Ja hoor” was zijn antwoord, maar wat is er dan? Nee pap niks, maar dan hoef ik het maar 1x te vertellen en ik wilde weggaan naar mijn werk. Maar dat liet mijn vader niet toe. Ik moest zeggen wat er was. Ik heb hem huilend verteld dat ik zwanger was. Ik mocht toen naar mijn werk en hij zei nog dat hij het vanavond wel tegen mijn moeder zou vertellen.

16 jaar en 6 maanden zwangerDie avond, ik vergeet het nooit meer, mijn vader kan heerlijk koken maar die avond, nee het leek echt nergens op. Bloemkool met slakken, aardappels met zand en alleen het vlees was eigenlijk te eten. Mijn moeder vroeg zich af wat er aan de hand was. Mijn vader heeft mij naar boven gestuurd, ik moest gaan douchen. Hij heeft daarna mijn moeder verteld dat ze oma ging worden. Ze is naar boven komen rennen en heeft me vast gepakt, ik heb wel 100x sorry mama gezegd al huilend en het enige wat mijn moeder zei was “wat ben jij door een hel gegaan mijn meisje”

De dag erna liep ik met mijn moeder door de stad om babyspullen te kopen!

En ze vertelde me nog iets grappigs, ik ben enig kind, en ze had aan mijn vader gevraagd van wie ze oma werd!

Mijn baantje ging niet meer door omdat ik zwanger was en daardoor mocht ik niet meer komen. Maar een paar weken later, zes weken te vroeg, ben ik bevallen van een prachtige dochter!

Over de schrijver
Anonymous
Door

Anonymous

op 04 Jul 2015

wauw wat een schok zal dat geweest zijn.. maar o wat heb jij geluk met de reactie van je ouders!! veel geluk♡

Anonymous
Door

Anonymous

op 05 Jul 2015

Het is inderdaad even schrikken geweest. Maar alles is goed gekomen! Mijn ouders hebben me altijd goed geholpen maar als tiener zie je dat niet. Maar nu als moeder zeker wel.

Anonymous
Door

Anonymous

op 14 Sep 2015

Wat heb jij een geluk met je ouders!! Ik ben dan wel alleen maar niet zo jong. (27) maar mijn ouders stonden ook meteen achter me. Als ik sommige verhalen hoor pf lees. Mogen we in onze handjes knijpen!

Anonymous
Door

Anonymous

op 08 Jan 2016

Wat een fijne reactie van je mama!!!

Anonymous
Door

Anonymous

op 09 Sep 2017

Weet niet of iemand dit nog leest maar ben ik hier de enige die aan dit verhaal twijfelt. ik bedoel tijdens haar examens werd ze niet meer ongesteld, nou naar de huisarts twee weken later naar Ggd en daarna kon je snel te recht in het ziekenhuis nou das op zo'n langst vijf weken tijd en dan ben je dus zes en een halve maand zwanger. Je wilt dus zeggen dat je de eerste vijf maanden gewoon nog ongesteld bent geworden, en toen opeens na vijf maanden stopte het. Beetje raar. ...

Reactie plaatsen