18 jaar! Wat een mijlpaal!
01 mei 2016 
3 min. leestijd

18 jaar! Wat een mijlpaal!

Voordat mijn zoon werd geboren was ik bezig met de inkopen van de baby uitzet! Toen hij naar de lagere school ging, zorgde ik dat hij helemaal ready was om naar school te gaan. Voordat hij naar de middelbare school ging, zorgde ik ervoor dat hij alle schoolspullen had en kreeg hij een nieuwe inrichting voor zijn kamer. Toen hij naar het MBO ging zorgde ik ook dat alles geregeld was. Maar dit jaar wordt hij 18 jaar en moet er ook wat geregeld worden! 18 jaar! Wat een mijlpaal!

Het is zo snel gegaan! En straks is hij gewoon volwassen! De controlefreak in mij wil wel alles goed geregeld hebben en dat we weten wat we moeten verwachten.

Heel veel dingen vallen straks weg! Geen kinderbijslag en kindgebonden budget meer. Ik krijg geen geld meer vanuit de nabestaandewet.

Een kind moet vanaf zijn 18e een zorgverzekering afsluiten. Hij kan wel zorgtoeslag krijgen. Het meeste geld krijgen ze van de zorgtoeslag. Hij hoeft dan maar weinig te betalen voor de verzekering zelf. Ze moeten ook zorgtoeslag aanvragen als de ouders de zorgverzekering blijven betalen. Er wordt altijd gekeken naar het inkomen van de 18-jarige. Een kind kan tot zijn 27e meeverzekerd blijven op jouw aansprakelijkheidsverzekering. Het is meestal ook voordeliger als je kind vanaf haar of zijn 18e de uitvaartzekering op zijn/haar naam zet. Ze moeten minder premie betalen in verband met hun leeftijd. Dit heb ik geïnformeerd bij mijn tussenpersoon van mijn verzekering.

Je kind kan ook vanaf zijn 18e belastingaangifte doen. Ook als ze studeren en daarnaast een bijbaan of vakantiebaan hebben. Ze kunnen geld terugkrijgen!

En dan heb je nog de studiefinanciering. De studiefinanciering en ov-studiekaart moet je ongeveer twee maanden voor zijn achttiende verjaardag

18 jaar! Wat een mijlpaal!

18 jaar! Wat een mijlpaal!

aanvragen. Je krijgt de laatste kinderbijslag in het kwartaal dat hij achttien wordt. Ik hoorde dat de basisbeurs een lening is geworden. Ik moet nog precies uitzoeken hoe dat zit. Ik wil natuurlijk niet dat hij straks als hij klaar met zijn opleiding is, een hoge lening moet af moet betalen! Gelukkig blijft hij voorlopig thuis wonen en zou hij dit kunnen opvangen met zijn bijbaan.

De alleenstaande moeders die kinderalimentatie krijgen moeten wel weten dat de kinderalimentatie pas stopt als het kind 21 jaar wordt, maar het kind wordt wel op zijn 18e de alimentatie gerechtigde.

En het kind mag er zelf voor kiezen of de alimentatie op zijn of haar bankrekening wordt gestort tot het kind financieel zelfstandig is of tot zijn of haar 21e. Nadat ik dit had uitgezocht, voel ik me toch een stuk geruster! Ik ben echt een controlefreak die alles van te voren geregeld wil hebben. Ik ben vanaf dat ik alleenstaande moeder ben geworden meer een controlefreak geworden, omdat ik alles goed geregeld wil hebben.

Eind van het jaar ga ik een nieuwe fase in als mijn zoon 18 jaar wordt. De puberteit is merendeel achter de rug en mijn zoon begint steeds meer zijn eigen leven te leiden. Toch heeft hij mij toch af en toe nodig voor raad.

Kom maar op met de 18e verjaardag van mijn zoon. Ik ben er klaar voor!

  En jij, ben jij ook klaar voor de 18 jaar mijlpaal? Dit is een erg fijn informatief blog Georgine, dank je wel! Hoe heb jij het geregeld voor je 18-jarige? Laat je reactie achter.

Over de schrijver
Reactie plaatsen