3 tips hoe je meer tijd voor jezelf creëert
13 juni 2015 
5 min. leestijd

3 tips hoe je meer tijd voor jezelf creëert

Als moeder ben je vaak de hele dag bezig om anderen te plezieren en heb je weinig tijd voor jezelf. Je raakt daardoor jezelf een beetje kwijt. Na de geboorte van je kinderen kom je in een soort tijdsvacuüm, een soort tijdversnelling.

Opeens kijk je in de spiegel en zie je dat je wel heel erg snel ouder geworden bent. Ook ben je vaak een paar kilootjes zwaarder geworden, wat rimpeltjes erbij en ontdek je dat je minder vaak spontaan en doe je minder vaak gek dan vroeger

Laat ik voor mezelf spreken, want het is vast niet bij iedereen zo. Als ik foto’s zie van toen ik zwanger was en nu net 10 jaar later, heeft de tijd best diepe sporen achter gelaten. Ik ben nog steeds dezelfde vrolijke meid, maar meer moeder, door de verantwoordelijkheid die je draagt voor je kind(eren). Waar is de tijd heen en wat heb je al die tijd gedaan? Ik heb luiers verschoond, s nachts opgestaan, eten gemaakt, scholen uitgezocht, fysiotherapie, controles,clubjes van de kinderen, verjaardagspartijtjes. Ik heb achter ze aangerend in de tuin, om te voorkomen dat ze vieze dingen in hun mond staken, of ongelukkig vielen. Ik ben bang geweest dat ze uit het raam vielen of in het water verdwenen. Ik heb me intens gelukkig gevoeld, fietsend met een kindje, mijn allerbeste vriendje, voorop, door het bos, de eerste lente-geluiden en geuren. Een peuter die dan zegt: “Mama, het leven is mooi, he?”. Tranen van geluk, tranen van verdriet. Kinderen die te hard schreeuwen of steeds met boodschapjes achter je aanlopen. Weer terugleggen.

Veel gedaan, veel liefgehad, maar ook meer zorgen en angsten. Alles draait om de kinderen en je raakt als je niet oplet, een heel klein beetje van jezelf kwijt. En dat is niet erg, dat gaat gewoon zo

meer tijd voor jezelf creeeren 1Maar als je je er bewust van bent, kun je er wel iets mee doen. Want je bent een leukere moeder als je ook dingen doet die jij leuk vindt, -behalve de kinderen-, dingen waar je hart van vol is, dingen die je handen willen maken en gedachten die je hoofd wil denken. Dit kun je gewoon weer terugkrijgen, maar het heeft wel wat voeten in de aarde.

Hoe zorg je dat je weer tijd voor jezelf krijgt?

Ik heb drie ideeën op een rij gezet:

  1. Sta een half uur eerder op.

De beste manier om met je ‘creatieve ik’ in contact te komen, is alle dagelijkse rompslomp en alle overbodige of minder belangrijke gedachten even te laten passeren. Als je het op kan brengen elke ochtend een half uur te schrijven, alvorens je met de dagelijkse dingen begint, doe dit! Schrijf alles op wat je denkt. Waarschijnlijk komen er onzekerheden (waarom zei die en die dat en dat?), onduidelijkheden (wat eten we vanavond nou weer?). Schrijf al deze dingen uit je hoofd en je gaat met een “schoner” gevoel je dag in. Er komt ruimte voor echt leuke gedachten en ideeën. Meer tijd voor jezelf.

Als je je creativiteit weer wil terugvinden en ermee aan de slag wil gaan, is The Artist’s Way een perfecte manier. Tegenwoordig is er ook een programma speciaal voor ouders die hun kinderen willen helpen in hun creatieve ontwikkeling, namelijk The Artist’s Way voor ouders.

  1. Maak een afspraak met jezelf.

Zet in je agenda een dag dat je iets gaat doen wat je echt heel erg leuk vindt. Het liefst iets creatiefs dat je zelf gaat doen. Want wanneer je een kopje thee gaat drinken met een vriendin, heb je de kans dat het toch misschien niet heel erg over jezelf gaat en dat is wel de bedoeling van deze 3 tips. Doe iets waarbij je jezelf een beetje tegenkomt. Dat kan sporten zijn of iets samen met anderen opzetten.

  1. Combineer een leuk kinder-uitje met een afspraak met een vriendin.

Meer tijd voor jezelf creeeren 3Spreek met een vriendin af in de speeltuin of park, zodat de kinderen lekker samen kunnen gaan spelen en je ook even met elkaar kunt praten. Als je thuis zit, moet je daarna vaak weer heel veel opruimen, maar als je ergens anders heengaat, heb je dat niet. En de buitenlucht is heerlijk en gezond voor kinderen.

Dit waren mijn drie tips! Ik heb er natuurlijk nog veel meer, maar ik denk dat ik van ‘Happy Single Moms’ ook nog een heleboel kan leren! Van weinig tijd, weinig mogelijkheden, word je creatief. Ik ben benieuwd naar jouw manier.

Hoe zorg jij dat je tijd voor jezelf krijgt? Ik hoor heel graag jouw reactie hieronder in het commentveld.

Dit artikel is geschreven door Annemieke Kegel (orthopedagoog en moeder), oprichter van “Geluk in een boekje” Wil je meer weten over hoe je met goede aandacht jouw kind begeleidt? Ga dan naar de website van Annemieke: www.gelukineenboekje.nl.

Over de schrijver
Anonymous
Door

Anonymous

op 14 Jun 2015

Mooie tips, Annemieke! Hoewel mijn zoon al wat ouder is, blijf ik mij, zoals veel vrouwen, gemakkelijk wegcijferen. Een half uurtje vroeger opstaan ga ik de komende maand tot mijn routine maken. Dankjewel!

Anonymous
Door

Anonymous

op 14 Jun 2015

Prachtig geschreven Annemieke. Een half uur opstaan is iets wat ik zo vaak mogelijk probeer te doen. Het lukt me niet altijd, maar wanneer het lukt, dan begint mijn dag een stuk lekkerder!

Anonymous
Door

Anonymous

op 22 Sep 2015

Ik werk 24 uur verdeeld over 4 dagen, mijn dochter gaat 1 dag per week naar de bso voor 3 uurtjes. De rest van de dagen werk ik onder schooltijd.Ik kreeg de vrije keus om op vrijdag of woensdag tot 1200 uur te werken. Ik heb voor de woensdag gekozen, zodat ik de vrijdag tot half 3 'kindvrij' ben.Heerlijk een dagje voor mezelf. Shoppen, sociale contacten onderhouden, poetsen of prettig niksen.

Anonymous
Door

Anonymous

op 22 Sep 2015

Mooi gezegd moeilijk om te doen.... Voorheen ging mijn wekker om half zeven....ik ben dat gaan veranderen naar half zes... Helaas zijn mijn kids ook om die tijd wakker... En helaas heb ik een zoontje van vier die in de nacht wakker wordt en een dochter van zes maanden die vaker dan een keer komt.... Gelukkig slaapt de oudste van acht wel goed...

Reactie plaatsen