3 tips meer tijd en ruimte voor jezelf als single mom
23 januari 2019 
7 min. leestijd

3 tips meer tijd en ruimte voor jezelf als single mom

Wanneer ik om mij heen kijk, dan zie ik al mijn single mom vriendinnen keihard rennen.  Ze rennen in de ratrace van het alleenstaand moeder zijn.  De ballen moeten in de lucht gehouden worden.

Dat betekent dat de kinderen van hot naar her gebracht moeten worden, het huishouden gedaan moet worden, er gewerkt wordt en in veel gevallen ook nog een carrière gemaakt wordt. De talenten van de kinderen moeten ontplooid worden en er moet in de meeste gevallen stiekem eigenlijk nog best wat pijn en verdriet verwerkt worden.

Maar ja, tijd voor jezelf, dat is er niet bij als single mom hè.

Het is overleven als single mom, herken je dat ?

Een eindeloos gevecht, waar de aankomende jaren nog even geen einde aan lijkt te komen. Tijd voor jezelf lijkt een luxe te zijn, waar veel single moms zich erbij neer hebben gelegd dat dat er niet meer in zit.  Ik heb hier vanuit 2 kanten een andere visie op. Ik ben zelf al 5,5 jaar 24/7 single mom én ik ben gediplomeerd multidisciplinair coach. Wat gewoon een duur woord is voor een coach die met meerdere technieken kan werken 😉

meer rust en ruimte als single mom

meer rust en ruimte als single mom

Ik neem je terug naar een paar jaar terug…

De eerste weken van 2014 keek ik terug op mijn leven van het voorgaande jaar. Mijn eerste jaar als moeder en ook nog eens als 24/7 single moeder. Ik keek terug op een leven wat ik hierboven omschrijf.

Ik had het gevoel dat ik niet meer kon ademen en dat ik volledig in de overleef stand stond. Het was vechten en tijd voor mezelf leek inderdaad een luxe te zijn die ik me niet kon veroorloven. Maar daar wilde ik mij simpelweg niet bij neerleggen.

Toen ik er eventjes goed bij stil stond, besloot ik dat het begin van mijn alleenstaande moederschap, niet het einde van mij als vrouw mocht zijn.

Ik ben moeder. In hart en nieren. Er is niets of niemand waar ik meer van hou dan van mijn meisje.

Maar er is nog iemand waar ik heel erg veel van hou, en dat ben ik zelf. Dat dat misschien nog wel belangrijker is, betekent niet dat ik mijn kind minder belangrijk vind.

Wanneer ik jou vraag of je het belangrijk vindt, dat je kind van zichzelf houdt? Dat hij/zij lief is voor zichzelf en écht staat in deze wereld? Dan denk ik dat ik met 100% zekerheid kan zeggen dat je hier “ja” op zegt.

Voor je kind, ben jij het grootste voorbeeld wat er is. Dus wanneer jij jezelf niet belangrijk vindt, niet van jezelf houdt en geen tijd & ruimte aan jezelf besteed; welk voorbeeld geef je dan aan je kind?

Een voorbeeld dat je jezelf niet belangrijk hoeft te vinden, dat je vooral voor een ander moet leven en je eigen leven in het teken van een ander moet zetten. Dat aandacht besteden aan jezelf niet belangrijk is en dat je er zelf niet zoveel toe hoeft te doen.

En misschien zeg je “ja maar het zijn mijn kinderen, het gaat niet zomaar om iemand”. Klopt, maar hoe wil je dat jouw kinderen later naar je kijken? Dat je een grote inspiratiebron voor ze bent geweest omdat je zelf het maximale uit je leven hebt gehaald, of wil je dat ze een beetje medelijden met je hebben omdat je om hun, eigenlijk geen eigen leven meer hebt gehad?

Alles is een keuze. Jij hebt dus ook de keuze om het roer om te gooien. 

Misschien weet je niet hoe en dat is niet erg. Ik wil je graag helpen. Ik wil je graag helpen met de eerste stap en dat is de stap naar jezelf.

3 tips voor meer tijd en ruimte als single mom

Tip 1: Sta open voor jezelf
Het is soms stiekem heel fijn en veilig om weg van jezelf te lopen. Naar jezelf toe gaan, betekent in sommige gevallen misschien ook wel contact maken met pijn, verdriet of boosheid wat je diep van binnen voelt. Dat kan dus best wel even een confrontatie zijn. Als gediplomeerd coach en therapeut in opleiding weet ik echter, dat wanneer je de confrontatie uit de weg gaat, je deze pijn, dit verdriet en de boosheid juist keihard mee aan het slepen bent. Door je verdriet heen gaan is op het moment pijnlijk, maar het zal je uiteindelijk meer verlichten omdat je die kilo’s op je rug niet meer mee zeult.

meer rust en ruimte als single mom

meer rust en ruimte als single mom

Tip 2: Durf voor jezelf te kiezen
We kennen allemaal wel het schuldgevoel wat we naar onze kinderen kunnen hebben. Het schuldgevoel dat we het verkeerd doen, dat we onze kinderen verdriet doen of dat ze niet zonder ons kunnen. Jouw kinderen kunnen prima zonder jou. En dat zeg ik nu even stellig, want ik weet dat er kinderen zijn die super verdrietig worden wanneer je weg gaat en dat het dan voelt dat ze helemaal niet zonder je kunnen. En natuurlijk heb ik geen zicht op álle kinderen in Nederland, maar overall kan ik wel zeggen dat kinderen 9 van de 10 keer gewoon lekker aan het spelen zijn wanneer jij de hoek om bent.

Je geeft hiermee je kind een prachtig voorbeeld.

Namelijk dat hij/zij een moeder heeft die voor zichzelf kiest, en daarmee leer je je kind dus dat je altijd voor jezelf mag kiezen.
Wat voor een waardevol cadeau geef je hiermee dus niet alleen jezelf, maar ook je kind! Eigenlijk geef je dus hele belangrijke aandacht aan je kinderen.

Door wat vaker voor jezelf te kiezen, ga jij zeker te weten een leukere moeder zijn.  Een moeder die aandacht heeft voor zichzelf, die durft te staan voor haar dromen en die met liefde naar zichzelf kijkt.  Je zit lekkerder in je vel, kunt meer aan, bent geduldiger, nóg liever en een heerlijke moeder om bij te zijn. Jouw kinderen krijgen er dus een nog veel leukere en vooral relaxte moeder voor terug.

Tip 3: Maak tijd

Helaas kun je tijd er niet bij kopen. Er zitten altijd te weinig uren in een dag. Hoe je die tijd inricht, daar heb je gelukkig wel controle over. Vaak worden we geleefd en gebeurd alles in de waan van de dag. Maar jij kunt ook controle over je eigen leven krijgen. Door te kiezen.

Te kiezen voor jezelf bijvoorbeeld. Dus in plaats van dat je aan het einde van de dag op de bank ploft en automatisch de tv aanzet, kun je ook iets doen waardoor je échte aandacht aan jezelf besteed. Bijvoorbeeld een goed boek lezen over persoonlijke ontwikkeling, lekker ‘tuttelen’ en een maskertje nemen en je nagels lakken (in plaats van dat je dat vaak snel snel tussendoor doet), mediteren, schrijven, of wat je dan ook écht leuk vindt.

meer rust en ruimte als single mom

meer rust en ruimte als single mom

Wil je wel, maar heb je echt geen idee hoe je dit aan moet pakken ?

Wil je uitgebreidere tips en een keer écht aan de slag met jezelf? Wil je meer tijd en ruimte voor jezelf als single mom? Dan komt er aankomende week een heel mooie unieke kans voor jou. Ik geef vanaf maandag namelijk een online training, die voor nu helemaal gratis is.

Je ontvangt 5 dagen lang een korte video en een opdracht en maandag 3 december sluiten we af met een live Masterclass waar ik de zesde stap met je deel voor een leven met meer tijd, ruimte en balans voor jezelf. Een leven waar jouw dromen en verlangens ook weer mee tellen.

Je hoeft het niet alleen te doen. 

Wil je meer tips en inspiratie? Schrijf je dan gratis in voor het Online Webinar “Time for Me”. Hierin deel ik 15 life changing Single Mom doorbraken met je. 

Liefs Myra

Ps: heb je er nog een vraag over, stel me die dan gerust!

Over de schrijver
5 tips om te stoppen met overleven - Happy Single Moms
Door

5 tips om te stoppen met overleven - Happy Single Moms

op 29 Jan 2019

[…] niet meer hoeft te doen of de huur niet meer hoeft te betalen. Dat wilt zeggen dat je iets meer vanuit de rust mag leven. Jezelf wat vaker momentjes voor jezelf mag geven. Liever tegen jezelf mag zijn en liever tegen […]

Reactie plaatsen