3 tips om een goed financieel jaar in te gaan
07 januari 2016 
2 min. leestijd

3 tips om een goed financieel jaar in te gaan

 De jaarwisseling is voor velen een korte periode van bezinning waarin we nadenken over oud en nieuw. Welke dingen laten we achter ons en wat willen we behouden?

Als financieel coach ben ik er voorstander van om behalve op persoonlijk en zakelijk vlak, ook op het gebied van financiën de ‘balans’ op te maken voor het nieuwe jaar. Hoe doe je dit? Ik geef je 3 tips om een goed financieel jaar in te gaan. 

  1. Maak een jaaroverzicht

Mijn advies is om een financieel jaaroverzicht te maken. In dit overzicht zet je voor iedere maand welke vaste inkomsten en uitgaven je hebt en daarnaast welke extra uitgaven je nog verwacht. Hierdoor weet je in één oogopslag wat dure maanden zijn en wanneer je wat meer financiële ruimt hebt. Houd hierbij rekening met vakantiegeld, bonussen, vakanties, verjaardagen, feestdagen etc. Zeker in geval van een echtscheiding verandert er veel in je financiële situatie en is het aan te raden een jaaroverzicht te maken. Het geeft je inzicht en houvast.

Heb je al een jaaroverzicht? Check of alle geplande inkomsten en uitgaven nog juist zijn. En controleer of er iets verandert in de toeslagen die je ontvangt. Op http://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/toeslagen/ kun je eenvoudig een proefberekening maken. Zorg dat je niet voor verassingen komt te staan.

  1. Stel je doelen

Budgetteren en het maken van een jaaroverzicht is niet makkelijk. Maar weet dat het je dat het je uiteindelijk veel voordeel en dus plezier kan opleveren. Door een plan te maken voor je geld kun je schuldenvrij worden, eindelijk die droomvakantie boeken of simpelweg een spaarpotje opbouwen waardoor je niet meer zoveel stress rondom geld hoeft te hebben.

Bedenk daarom wat jouw financiële doelen zijn voor 2017. Heb je deze vastgesteld, dan zul je merken dat het ineens veel gemakkelijker en leuker wordt om op je uitgaven te letten. Een handige tip is om bij het terugblikken naar het afgelopen jaar ook eens na te gaan hoeveel geld je (mogelijk onbewust) hebt uitgegeven aan bepaalde zaken. Haal je bijvoorbeeld dagelijks een coffee to go onderweg naar je werk of ga je regelmatig uit eten? Reken eens uit hoeveel geld dit is op jaarbasis. Aan jouw de keuze of je deze uitgaven ook volgend jaar blijft doen of dat je het geld besteed aan jouw doelen.

  1. Houd het vol!

Is je jaarplan af en heb je je doelen vastgesteld? Plan tegen het einde van elke maand een uur in om je begroting voor de komende maand te bekijken en stil te staan bij je doelstellingen. Kloppen de geplande inkomsten en uitgaven nog? Zijn er veranderingen in je persoonlijke situatie of heb je jouw uitgaven te strak begroot, pas het aan en zorg ervoor dat je jaaroverzicht realistische weergave blijft.

Veel succes! Fijne jaarwisseling en een mooi en liefdevol 2017 gewenst!

Over de schrijver
Reactie plaatsen