5 financiële tips als je uit elkaar gaat
03 november 2015 
5 min. leestijd

5 financiële tips als je uit elkaar gaat

Scheiden heeft zeker niet alleen emotionele gevolgen. Het heeft ook veel consequenties voor je financiën. Vaak is het zo, als je relatie voorbij is, dat je wereld op zijn kop staat. Je vraagt je af hoe dit heeft kunnen gebeuren, of je de breuk had kunnen voorkomen. Zo verging het mij een aantal jaren geleden ook. Een ding wist ik zeker: ik wilde in het oude huis blijven wonen. Dat dwong mij om goed naar mijn financiën te kijken. Ik maakte een financieel plan dat ik goed onderbouwde. Dankzij mijn vaste inkomen en het feit dat ik goede financiële kennis bezit, is dit gelukt. Ik deel graag met jullie 5 financiële tips als je uit elkaar gaat. 

Het inzichtelijk maken van de financiën gaf mij niet alleen overzicht. Het gaf me vooral ook rust. Dat wist ik 5 tips financiele zaken 1natuurlijk wel vanuit mijn vak als financieel expert. Nu mocht ik het aan den lijve ondervinden. Het gaf me enorm veel rust te weten waar ik aan toe was. Zo kon ik een basis creëren vanuit waar ik nieuwe keuzes kon maken en een andere weg kon inslaan.

Heb je geen idee waar je moet beginnen? Of was het je ex die altijd de financiën deed? Hier zijn vijf tips.

1. Maak een overzicht van je geldzaken.
In een goed overzicht staan: de waarde van de bezittingen en schulden (het vermogen), je inkomen en alle kosten opgenomen. Het is belangrijk dat je hierbij ruim denkt. Dus je noteert niet alleen het saldo van alle bankrekeningen, maar ook de dagwaarde van de auto en natuurlijk die van het huis. ‘Inkomen’ is in dit geval niet alleen maar je salaris. Bij je inkomen tel je ook de tegemoetkomingen op, bijvoorbeeld het kindgebonden budget, de huur- en de zorgtoeslag (als je dat krijgt) en kinderbijslag. Hetzelfde geldt voor het lijstje met kosten. Daarop zet je de maandelijkse vaste lasten, zoals huur en verzekeringen maar zeker ook terugkerende kosten die te maken hebben met je wekelijkse en dagelijkse uitgaven zoals de boodschappen en het zakgeld van de kinderen.

Zo maak je een financieel overzicht. Dit is je vertrekpunt. Je hebt nu inzicht in hoe je er financieel voor staat. Je kunt vaststellen of er een balans is in je inkomsten en uitgaven. En je kunt keuzes gaan maken. Moet je ergens op bezuinigen of wil je een uitgave doen? Met je overzicht kun je een plan maken om je financiële wensen in te vullen.

Vergelijk het hebben van een opgeruimde administratie met een opgeruimd huis. We weten allemaal hoe rustgevend het is als we het huis grondig hebben schoongemaakt en de was netjes hebben weggewerkt. Met geldzaken werkt het net zo.

2. Ga na op welke financiële regelingen je recht hebt.
Dat lijkt een open deur, maar de realiteit is dat veel mensen onnodig geld laten liggen. Hoe jammer is dat! Op de site van het Nibud kun je uitvinden of er nog regelingen zijn waar je voor in aanmerking kunt komen. De tool heet ‘bereken uw recht’. Wilt u weten of u in aanmerking komt voor gemeentelijke vergoedingen dan kunt u DEZE LINK volgen. Veel mensen vergeten om deze financiële regelingen uit te zoeken en kijken alleen naar het recht op alimentatie.

3. Let op wat je uitgeeft.
Zonder dat je het merkt geef je vaak meer uit dan de bedragen die je in je overzicht hebt gezet. En dan blijkt per saldo dat je maandelijkse inkomsten op zijn voordat de maand voorbij is. Denk maar aan het wijntje voor die vriendin die voor je op kon passen, een etentje in een restaurant dat eigenlijk boven je budget was. Wie kent dit niet? Om 5 tips financiele zakenbewuste keuzes te kunnen maken moeten we weten waar het geld blijft.

Een manier is om je bonnetjes te bewaren. De bekende schoenendoos. Je kunt ook gebruikmaken van budgetteringstools die op internet te vinden zijn. Van banken of het Nibud.

4. Zorg voor een spaarplan.
Je weet nooit wanneer je onverwacht een groter bedrag nodig zult hebben. Bijvoorbeeld omdat je wasmachine stukgaat. Zulk soort onvoorziene gebeurtenissen kunnen flink op je budget drukken. Dat is de reden waarom je blij zult zijn als je geld achter de hand hebt gehouden. Als je je financiële overzicht goed op orde hebt, heb je inzicht in het bedrag dat je per maand kunt sparen en ook of je nog ergens op kunt bezuinigen. Maak hiervan een automatische overboeking. Zo zet je maandelijks een bedrag apart. Het motiveert om je spaardoel te delen met vrienden of familie. Als iemand meeleeft terwijl je bijvoorbeeld spaart voor een vakantie of de kosten van een cursus, maak je het jezelf net wat makkelijker om de discipline op te brengen.

5. Hou het realistisch.
Er komt heel wat op je af in de periode na je scheiding. Zeker ook op financieel vlak. Onthoud dat je niet alles alleen hoeft te doen. Iedereen weet dat je niet binnen een maand een financieel expert bent. Je kunt bijvoorbeeld in je kennissenkring kijken of je iemand kent die financiële kennis heeft. Ook kun je een financieel coach inschakelen. Zorg dat je begroting of spaarplan realistisch is. Een plan mag wat hoog gegrepen zijn, maar het heeft geen zin om de lat al te hoog te leggen.

Dit waren 5 financiële tips als je uit elkaar gaat. Als je meer wilt weten kun je me vrijblijvend een email sturen via info@flowfinancien.nl.

Over de schrijver
Anonymous
Door

Anonymous

op 05 Nov 2015

Nog een tip is om te kijken naar pensioen. Ik dacht dit goed geregeld te hebben. Maar het bleek te algemeen in het scheidingsconvenant te staan. Je moet hier expliciet aangeven dat je geen gebruik maakt van het recht op nabestaandenpensioen. Er zijn echter ook speciale formulieren voor. Punt is wel dat de ex-partner het aan moet geven.

Reactie plaatsen