5 kenmerken van een temperamentvol kind
18 oktober 2018 
4 min. leestijd

5 kenmerken van een temperamentvol kind

Heb jij een temperamentvol kind? Dan heb je geluk! Temperamentvolle kinderen kunnen zeker een uitdaging zijn wanneer ze jong zijn, maar wanneer ze goed worden begeleid worden ze geweldige tieners en jong volwassenen. Zelf gemotiveerd en innerlijk gericht, gaan ze voor hetgeen ze zelf willen én zijn ze nagenoeg ongevoelig voor groepsdruk. De opvoeding van een temperamentvol kind ten opzichte van een niet-temperamentvol kind vraagt vaak wel veel meer van jou als ouder…

Wat is nu eigenlijk een temperamentvol kind?

Wanneer je een kind hebt dat bijvoorbeeld driftiger, koppiger, opvliegender is dan andere kinderen of raakt je kind helemaal ontdaan door een situatie waar je dit juist helemaal niet bij had verwacht, dan lijkt het er op dat je te maken hebt met een temperamentvol kind. Zoals met alles zitten hier zowel voor,- als nadelen aan.

Verschillen in temperamentvolle kinderen

Natuurlijk kun je ook temperamentvolle kinderen niet over één kam scheren. Maar er zijn wel een paar eigenschappen die bij deze kinderen veel voorkomen. Hieronder vind je de 5 eigenschappen die vaak bij deze kinderen voorkomen

1. Ze zijn gevoelig

De gevoeligheid van temperamentvolle kinderen is vaak opvallend. Geluiden, drukte, gevoelig voor textuur, smaak en teveel licht kan een temperamentvol kind helemaal van slag en overprikkeld doen raken. Waar ze vaak ook gevoelig voor zijn is de stemming van andere mensen en sfeer. Dit brengt met zich mee dat ze hierdoor vaak een groot inlevingsvermogen hebben en vaak heel sociaal zijn wanneer ze zich eenmaal op hun gemak en veilig voelen. Wat ik bij mijn zoontje heel typerend vindt is dat als ik bijv. eens een ander merk van zijn kokoswater koop dat hij deze dan vies vindt.

2. Ze zijn vasthoudend
Heb je wel eens geprobeerd om een discussie te voeren met een temperamentvol kind? Ik wel. En ik kan je vertellen dit is niet te doen ;+). Ze zijn vaak geneigd heel sterk vast te houden aan hun standpunt waardoor een discussie heel makkelijk uitmondt in een heftig conflict.
Ze zijn vasthoudend en als iets belangrijk voor ze is gaan ze daar volledig voor en willen ze het kost wat kost afmaken. Opgeven komt haast niet voor in hun woordenboek ondanks dat dit vaak wel gepaard gaat met veel frustratie.

De sterke eigen wil komt ook vaak naar voren door middel van NEE. Nee is nee. Nee wordt dan ook geen ja. Hoe erg je ook je best doet. Mijn zoontje is hier heel goed in ;+). En ik heb dit al heel vaak mogen horen van zijn juffen van de opvang en nu van zijn kleuterjuffen. Nee is Nee. Punt.

3. Ze zijn intensief

Heb je wel eens meegemaakt dat je kind boos is geworden en het wel leek of je kind ging ontploffen? Of ze hebben bijvoorbeeld een ieniemiene klein wondje met een heel klein beetje bloed en alles – maar dan ook echt alles!- wordt bij elkaar gegild alsof er bijvoorbeeld een slagader is geraakt. Maar wat ook zo typisch is voor temperamentvolle kinderen, is dat als ze blij zijn, ze ook echt oprecht blij zijn. Ze stralen dan van oor tot oor en hun enthousiasme en blijheid is ongekend. Een genot!

Nu is het zeker niet zo dat alle temperamentvolle kinderen hun intensiteit zo laten merken, de dromertjes en de denkertjes richten de intensiteit juist naar binnen.

4. Ze kijken de kat uit de boom

Overgangen, nieuwe onverwachte situaties, dingen die afwijken van de vaste routine zijn allemaal zaken waar een temperamentvol kind op zijn zachts gezegd niet dolgelukkig van wordt.

Ik zie dit bij mijn zoontje ook erg terug. Hij moet altijd enorm lang wennen als we ergens zijn. Bijv. op bezoek bij onze vrienden waar hij dol op is, keer op keer moet hij minstens een half uur wennen. Daarna is het goed en komt hij los en heeft hij de tijd van zijn leven en wilt vervolgens echt niet meer naar huis wat dan vaak – maar zeker niet altijd- een driftbui tot gevolg heeft.

Verrassingen en onverwachte situaties kunnen ook een uitdaging bieden. Stel je hebt je kind beloofd om uit school boodschappen te gaan doen, maar vervolgens moet je hem/haar zeggen dat dat niet doorgaat omdat er iets anders is tussengekomen wat niet kan wachten. Dit kan zorgen voor een enorme driftbui. Bij mijn zoontje gebeurd dit als hij al overprikkeld is. Dan kan hij zo een mededeling er echt niet bij hebben.

Overgangen en dingen die afwijken van de vaste routine kunnen ook voor onrust zorgen bij je temperamentvolle kind. Dit begint al met het wakker worden en gaat de hele dag door tot het weer naar bed gaan. Van huis naar school en dan afscheid nemen is voor deze kinderen vaak een ware uitdaging. Bij mijn zoontje is dat momenteel echt aan de orde.

5. Ze zijn opmerkzaam

Een mooie eigenschap vind ik zelf van temperamentvolle kinderen is de opmerkzaamheid, het oog voor details. Ze zien vaak de kleinste details die anderen niet eens opvalt. Bijv. je hebt je haar laten knippen. Niemand ziet het. Maar je temperamentvolle kind wel!
Een nadeel van de opmerkzaamheid is, dat ze wel heel snel afgeleid kunnen zijn. Je vraagt ‘s-ochtends of ze hun kleding aan willen doen, haren kammen, tanden poetsen etc. en vervolgens zie je dat je kind helemaal verdiept is met zijn/haar lego. Half aangekleed, haren niet gekamd en tanden niet gepoetst. En het is tijd om te gaan ;+).

Je ziet het, temperamentvolle kinderen zijn fantastische kinderen (zoals elk kind!) maar ze zorgen vaak net iets meer voor een uitdaging in de opvoeding.  Ik ben heel benieuwd wie zijn/haar kind herkent  in bovenstaande kenmerken en ook een temperamentvol kind heeft?

Over de schrijver
Reactie plaatsen