De 5 nadelen van een single mom zijn
03 april 2016 
4 min. leestijd

De 5 nadelen van een single mom zijn

Heel wat positieve blogs verschenen er al over de single mom. Ik ben een positief mens dus je zult mij niet snel horen klagen. Meestal heb ik wel een instelling dat ik de schouders eronder zet en “gewoon” doorga. Ik heb ondanks mijn positieve instelling mijn top 5 nadelen van een single mom zijn op een rijtje gezet.

1. Ziekte

Met stip op 1: ziekte.

De 5 nadelen van een single mom zijn

De 5 nadelen van een single mom zijn

Een ziek kind, elke ouder kent het wel; je zit op je werk en de school of buitenschoolse opvang belt dat je kind ziek is en of je direct wil komen. Omdat ik geen partner heb, moet ik altijd direct in de auto springen om naar huis te gaan. Dit zorgt bij mij voor best wel wat stress, met name omdat ik een drukke baan heb en er veel geregeld moet worden. Onderweg bedenk ik een plan B met oppas, oma, werk en andere alternatieven, maar toch…  Gelukkig ben ik zelf niet vaak ziek, maar zelf ziek zijn terwijl je als single mom voor je kinderen moet zorgen, vind ik echt een crime.

2. Nachtrust

Mijn nachtrust is afhankelijk van die van de kinderen. Altijd. Gelukkig slaapt mijn zoon inmiddels redelijk door, maar hij is wel een vroege vogel. Ik ga daarnaast ook niet echt vroeg naar bed. Toch heb ik niet echt last van een chronisch slaaptekort, omdat het zo schijnt te zijn dat je minder slaap nodig hebt als je ouder wordt. Soms word ik ’s ochtends wakker en ligt mijn zoon naast mij te slapen, met zijn dekentje en zijn knuffels. Er zijn mensen die vinden dat je een kind niet moet aanleren om in het bed van de ouders te slapen. Ik heb echter op dit moment niet de energie hem terug te sturen (afgezien van het feit dat ik er dus niet altijd wakker van word..). Daarnaast bedenk ik mij maar dat mijn kleine jongetje nu nog klein is. En het over een aantal jaren stom zal vinden om naast mama te slapen en met mama te knuffelen. Ik geniet er dus nog even van.

3. Ploeteren

School, werk, gymnastiek, dansles, kinderfeestjes etc. Soms voelt het wel als ploeteren en dan met name de ochtend- en avondspits. Altijd nadenken welke activiteiten er die dag op het programma staan, welke tassen er mee moeten, of er nog een wit ei mee naar school moet of dat er tussentijds een schoolreisje is gepland en dat de laarzen aan moeten! Ik moet het allemaal alleen doen! En lang niet altijd onthoud ik alles en gaat er wel eens wat mis. Daar kan ik van balen maar meestal is de houding: let it go! Ook de avondspits staat altijd onder druk; niemand die je even kan meehelpen met eten maken, badderen, opruimen en kinderen naar bed brengen. Het is minstens 20.30 voordat ik zelf kan neerploffen. Inmiddels heb ik wel een modus tot multi-tasken gevonden en daarnaast is het heel handig dat de badkamer beneden is, zodat de kinderen in bad kunnen terwijl ik nog even bezig ben in de keuken.

4. Verdriet en opvoeding

In elk leven is wel eens verdriet. En als ik verdriet heb omdat er iemand overleden is, dan kan ik dat niet delen met mijn kinderen. Ze zijn er te jong om ze er mee te belasten. Daarnaast gaat alles gewoon door; ze moeten eten, spelen, naar school, sporten en op tijd naar bed. Of ze stellen te veel pijnlijke vragen waarmee ik ze nog niet mee kan belasten. Want hoe leg je uit waarom mensen op jonge leeftijd kanker krijgen en overlijden? En wat antwoord je op de vraag of kinderen ook kanker kunnen krijgen? Bij dit soort vragen mis ik ook iemand die mij op dat moment wijze raad kan geven over de opvoeding van mijn kinderen, omdat ik alleen hierover kan twijfelen

5. Regeltante

Alleenstaande moeder betekent voor mij dat ik altijd aan het regelen ben. Waar ik ook naartoe ga (behalve naar mijn werk natuurlijk..), vaak moeten beide kinderen mee. Op mijn werk moet ik rekening houden met reistijden en eindtijden van de opvang. Als ik een keer een vergadering heb in de avonduren, moet ik een oppas regelen of gaan de kinderen uit logeren. Ik heb geaccepteerd dat het zo is, maar mijn regeltante-hersenen maken soms overuren om de puzzel van mijn planning in orde te maken.

Mijn leven is goed georganiseerd en over het algemeen is er een goede balans tussen werk, privé, familie en kinderen en hebben we een fijn leven. Maar soms (en dat is meestal door bovenstaande omstandigheden), treden er haperingen op in dit proces. Gelukkig kan ik dit altijd snel oplossen of vergeten door mijn positieve kijk op het leven.

Dit waren de 5 nadelen van single mom zijn van Ingeborg. Herken jij dit ook zo erg? Laat je reactie hieronder achter.

Over de schrijver
Anonymous
Door

Anonymous

op 03 Apr 2016

Herkenning alom...maar ik moet zeggen nu de kids pubers zijn, het wel wat makkelijker wordt. Wat ik idd ook mis is iemand om dingen mee te bespreken of even tegen te zeuren. Maar daarintegen geniet ik ook enorm van ze.

Anonymous
Door

Anonymous

op 03 Apr 2016

Ik ben pas sinds het begin van dit jaar een single mom maar inderdaad dat je altijd bezig bent met regelen is soms best lastig. gelukkkig tot nu toe altijd nog gelukt ;)

Reactie plaatsen