5 oorzaken van zwangerschapsdementie
30 juni 2015 
4 min. leestijd

5 oorzaken van zwangerschapsdementie

Toen ik gisteren voor de 2e x in 2 weken tijd iets van mijn belangrijke persoonlijke dingen in een openbare gelegenheid vergat voelde ik me wel onwijs stom. Normaal zou je zeggen, rij even snel terug, maar nee ik vergeet het dan uitgerekend 45 km verderop. Vorige week ben ik nog mijn telefoon op de wc van een bioscoop vergeten en nu gewoon mijn complete handtas inclusief inhoud. Met het schaamrood op mijn wangen deelde ik dit dan ook en vroeg ik dan ook maar weer aan de meiden die wel in de buurt van mijn vergeten tas waren of hun mijn tas alsjeblieft wilde oppikken. Zo lief als ze zijn werd dit meteen voor mij gedaan. Nadat we nog grappen hadden gemaakt dat het dan wel weer een geluk is dat ik mijn kleine meid niet vergeten was ben ik gaan denken hoe het kan dat ik opeens zo vergeetachtig lijk. Zit ik soms met mijn gedachten dan echt ergens anders? Of heb ik last van ontzwangeren en hoort het hebben van zwangerschapsdementie hier ook nog bij.

Quote_zwangerschapsdementie

Tijd dus om op zoek te gaan in mijn reis door het moederschap om te kijken waar zwangerschapsdementie nu vandaan komt en of dit een feit of een fabel is. Laat ik beginnen bij het begin… Wat houdt zwangerschapsdementie ook alweer in? Ik denk dat de vrouwen die het gehad hebben het allemaal herkennen, je loopt een kamer in om iets te pakken maar weet niet meer wat je eigenlijk wilde halen. Of je smeert je broodjes loopt de keuken uit zonder broodjes zit op je bank om vervolgens weer de keuken in te lopen om broodjes te maken want je bent allang weer vergeten dat je deze zojuist gesmeerd had.

2015_04_07-ontzw-1-e1428316331158Deze klachten worden tijdens een zwangerschap ook wel ‘zwangerschapsdementie genoemd’

Er zijn  5 oorzaken waar zwangerschapsdementie (mogelijk) aan te wijten is. Daarom voor jullie hier het rijtje wat we absoluut niet mogen vergeten als het gaat over zwangerschapsdementie, 5 oorzaken van zwangerschapsdementie: 

  1. JE GEHEUGEN WORDT AANGETAST

Zwangere vrouwen blijken het geheugen te hebben van iemand van in de 60. Vooral het onthouden van nieuwe feitjes gaat ze slecht af. Ook is het bewezen dat het reactievermogen en het werkgeheugen tijdens een zwangerschap worden aangetast. Geen wonder dus dat je zo druk in de weer bent met post-its en spiekbriefjes!

  1. OMDAT JE BABY PRIORITEIT NR. 1 IS

Volgens evolutiebiologen vergeten jonge moeders vaak dingen omdat zij zich volledig op hun kind concentreren. Het vergeten van irrelevante kleinigheden helpt je je aandacht te houden bij wat er écht belangrijk is, zoals de komst van je kind.

  1. OMDAT JE LICHAAM PROGESTERON AANMAAKT

Het zwangerschapshormoon progesteron speelt een belangrijke rol bij de innesteling van de bevruchte eicel, de groei van de baarmoeder en de melkproductie. Klein nadeel: bijwerking is dat het je hersenen tijdelijk aantast. Gezonde, niet-zwangere vrouwen die progesteron toegediend kregen, konden gezichten plotseling slechter onthouden en herkennen.

  1. OMDAT JE BABY GRETIG SNOEPT VAN CHOLINE

Choline is een voedingsstof die een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling van hersendelen in de baarmoeder. Als je baby zich hier aan tegoed doet in jouw buik, blijft er minder voor jou over. Met name het geheugencentrum van het brein zou hieronder lijden. Je kunt dit ondervangen door geregeld een eitje te eten.

  1. OMDAT JE KAMPT MET SLAAPGEBREK

In je slaap wordt je ‘breinbatterij’ opgeladen. Je verwerkt alle ervaringen van overdag, en legt ze vervolgens vast in je geheugen. Als je slecht slaapt wordt dit proces flink verstoord. Het gevolg? Nieuwe herinneringen blijven niet hangen, maar verdwijnen in de vergetelheid.

Slecht nieuws: de zwangerschapsdementie houdt tot wel 32 weken na de bevalling aan. Nog eventjes geduld dus… vooral aan de meiden die mij nu dus al 2x hebben moeten redden nadat ik zweethandjes en hartverzakkingen kreeg nadat ik geconstateerd had dat mijn spullen achtergelaten had op een plek waar ze niet hoorde nog 20 weekjes en dan ben ik genezen. Het goede nieuws is tromgeroffel HET KOMT GOED!

Wat je natuurlijk niet vergeet, is je babyshower!!! Klik hier voor geweldig leuke ideetjes! 

Ik ben benieuwd naar jullie evaringen. Vertel me jou leuke, genante ervaringen met zwangerschapsdementie hieronder in de reacties. 

Groetjes veel liefs

Rachel

Over de schrijver
Anonymous
Door

Anonymous

op 28 Jul 2015

Bereid je maar alvast voor op de geheugenproblemen agv slaaptekort, drukte/stress, etc. :) Ik heb het ondertussen gewoon geaccepteerd. Hoort bij het leven af en toe wat vergeten. En je kind vergeten? Is mij iig nog nooit gebeurd!

Anonymous
Door

Anonymous

op 08 Oct 2015

Ik had er ook onwijs last van.. Kon op het laatst geen eens meer uit me hoofd geld terug geven in de winkel waar ik werk haha .. Wist gewoon niet meer hoe en wat en vergat echt van alles?

Reactie plaatsen