5 overwegingen als je een single dad gaat daten
08 maart 2016 
3 min. leestijd

5 overwegingen als je een single dad gaat daten

Het lijkt een absurde vraag: ‘wil je als single mom eigenlijk wel een vent met kinderen?’ Jij, als moeder van een of meerdere kinderen, die zich afvraagt of ze wel zin heeft in een potentiële lover als hij kinderen heeft. Toch vind ik het een zeer terechte vraag, die vaker door mijn hoofd speelt. Onderstaand mijn 5 overwegingen als je een single dad gaat daten.

1. De omgangsregeling

Cruciaal punt! Bij vaders is één van mijn eerste vragen: “Wanneer zijn de kinderen bij jou?” Zoals jullie weten is het ‘window of opportunity’ wekelijks beperkt als je kinderen hebt. Nou… in het geval dat je een single dad wil daten geldt dat dus aan beide kanten. Ik heb zelf een omgangsregeling waarbij ik donderdagavond, vrijdagavond en zaterdagavond (om de week) het ‘window of opportunity’ heb om iemand te daten en beter te leren kennen. Buiten dat window komt iemand er bij mij niet in, dat is tijd met m’n meisje. Als ik een vader tref die de kids die dagen juist wel heeft, dan kan ik direct stoppen. Dat doe ik dan ook, het heeft gewoonweg geen zin. Ik heb als vrouw aandacht nodig in mijn ‘window of opportunity’. Pas je er niet in? Next!

2. Je bent net weer vrouw!

Na de heftige scheiding, want ik geloof erin dat elke break-up met kinderen zeer zwaar is, duurt het even voordat je jezelf vindt. Je hebt je leven op de rit, co-ouderschap geregeld. Je hebt quality time met je kind(eren) als hij/zij bij je is/zijn en oh zo belangrijk… me-time als hij/zij er niet is/zijn. Het voordeel van co-ouderschap: ruimte voor jezelf. Je komt weer buiten, spreekt af met vriendinnen en vrienden en geniet van het leven. Je krijgt aandacht en besteedt aandacht aan jezelf en voelt je weer op en top vrouw! En dan… zit je op Tinder en swipe je een leuke vent naar rechts… blijkt hij 3 kinderen te hebben van 1,3 en 5. Tja… Nog zin om moedertje te spelen? Of denk je dat hij dat in z’n eentje regelt terwijl jij bij hem bent? No way! Next!

3. Heb jij zin om iemand anders z’n poep op te ruimen?

Mijn dochter is zeven jaar, redelijk zelfstandig en wat heerlijk! Je kan met haar praten en overleggen! Je hebt je handjes veel vaker vrij om wat voor jezelf te doen en hebt steeds meer dezelfde interesses (Enzo Knol vlogs kijken bijvoorbeeld). Waar ik dan panisch van word is het beeld dat ik weer voor een hulpeloze baby zou moeten gaan zorgen. Mijn Eigen identiteit weer langzaam verdwijnt in het gezinsleven. Tot jij zelf boven een volle luier staat en denkt… WTF ben ik hier aan het doen? Been there, done that!

4. Klikt het met de kinderen?

Daar zaten we dan… in mijn tuin. John, de eigenlijk niet meer potentiële lover en vader, sipte uit zijn wijnglas.

Dus… mijn conclusie, klikt het met de vader, past hij echt bij je? Dan passen zijn kinderen vast ook bij je. Passen zijn kinderen niet bij je, dan past hij waarschijnlijk ook niet. Simpel.

5. Afscheid nemen heeft niet alleen impact op jullie maar ook op (alle) kinderen

Ooit, 15 jaar geleden, ben ik na intensief chatten met Rob, een relatie met hem aangegaan. Ik was nogal een ‘early adopter’ van de digitale liefde. Rob was ouder en had een zoon Bart van 4 jaar. Zijn scheiding lag een jaar achter hem en hij had zijn leven goed op orde. Oh, wat was ik gek op die twee. Ik was degene die ’s ochtends meteen stond te springen als Bart naast ons bed stond. Hoe heerlijk kon dat jochie met mij knuffelen! Toen het na een pijnlijke periode van ontrouw uitging, was het dan ook eigenlijk een ramp. Wat vond ik het verschrikking om niet Rob, maar juist Bart ineens kwijt te raken na anderhalf jaar. Terwijl hij daar niks aan kon doen. We waren zo dol op elkaar. Zo triest om de deur achter me dicht te moeten trekken.

Mijn conclusie? Ik heb met mijzelf afgesproken dat ik in principe alleen vaders wil daten met kinderen van dezelfde leeftijd of ouder dan mijn dochter. Plus, niet meer dan twee kinderen. Ik ben gewoon niet zo’n ‘mama mama’. Ik heb ook die ambitie niet. Ik geef nu prioriteit aan ruimte voor mijzelf. Echter is liefde voor je partner of diens kinderen te mooi om niet aan te gaan.

Dit waren mijn 5 overwegingen als je een single dad gaat daten. Dus denk eens goed na voordat je een single dad gaat daten. Wat zouden jouw overwegingen zijn om het wel of niet te doen? Laat je reactie hieronder achter.

Over de schrijver
Anonymous
Door

Anonymous

op 08 Mar 2016

Ik ben sinds kort weer aan het daten en had een super leuke man ontmoet. Single dad met 2 kids van 6 & 7. Ik heb een dochter van 3 jaar. Hij stak zoveel tijd en moeite in mij, als we de kans kregen om samen te zijn deden we dat ook, zonder kids uiteraard. We belde elke dag. Deden leuke dingen samen. Na 2 maanden kwam het onderwerp kinderen ter sprake. Ik wil eigenlijk nog een kindje, maar hij niet meer, gwn absoluut niet zei hij. Na dat gesprek hadden we besloten om het te eindigen, omdat we beide niet iets wilde doen wat we eigenlijk niet wilde in een relatie. We waren er allebei kapot van, hij heeft zelfs nog gehuild. Wat mijn hart helemaal brak! Na twee dagen besefte ik mij ineens dat ik een goede man had laten gaan en had ik nog eens even goed bij mezelf nagedacht. Wat weegt zwaarder, een man die alles is waar ik om gevraagd heb of een man die je een kind geeft ( wat overigens niks zegt, wat dus blijkt uit het aantal single moms op deze aardbol). Ik besloot dat ik hem terug wilde en ben naar hem toe gegaan om me hart te luchten, hij was er kapot van en in de war. Hij wist niet wat hij moest doen, omdat hij niet begreep dat ik zo snel van gedachte was veranderd. Hij vroeg me hem de tijd te geven om na te denken. Dit is nu ongeveer al een week geleden en ik heb nog steeds niks gehoord! Ik ben er kapot van, hem kennende had ik nooit gedacht dat hij mij geen terug koppeling zou geven. Mijn vraag aan jullie is: wat weegt voor jullie zwaarder, nog een kind(wat jou relatie geen zekerheid geeft) of een goede man waarvan je weet dat hij voor je gaat? Groetjes J

Anonymous
Door

Anonymous

op 09 Mar 2016

Hoi lieve J, Dat is moeilijk te zeggen denk ik... Als jij met deze goede man doorgaat, zal de wens naar nog een kindje dan niet blijven roepen in je hoofd? Dan moet je een offer doen en je wens van een tweede kindje laten gaan. Maar als jij zeker weet dat je dit nog wel wilt, wat is dan belangrijker? Het is heel erg lastig verhaal. Helemaal als je er echt verdriet van hebt beiden omdat je je goed voelt bij elkaar. Maar wil jij het hem later kwalijk nemen dat hij jou de kans heeft ontnomen nog een kindje te krijgen? Want dat is dan je eigen keuze geweest. Lieve schat, dit is een erg lastige. Veel vragen zullen in je hoofd naar boven komen. Toekomst ideeën, overdenken. Daarbij vind ik het niet netjes dat hij niks meer laat horen. Tijd geven is één ding, maar terugkoppelen zou even fijn zijn. Ik kan je hierin geen beslissende uitspraak voor je doen. Dat wil ik ook niet. Jij moet naar je hart luisteren. Welk verlangen is groter? Eén leven heb je. Ik wens je veel sterkte bij je besluit. Liefs Kir

Anonymous
Door

Anonymous

op 09 Mar 2016

Lieve J. Hoe sterk weegt je kinderwens? Je krijgt er namelijk al twee bij, mocht hij ervoor kiezen toch met je door te gaan. Zoals je kan lezen in de blog snap ik de man in kwestie volledig! Jij hebt dat nu voor jezelf ook besloten om te genieten van de dingen die er wel zijn en je kinderwens te laten varen. Als hij echt om je geeft gaat hij je wel wat laten weten. Afwachten is het verschrikkelijkste wat er is, zeker bij zoiets belangrijks! Probeer afleiding te zoeken en mocht je het niet meer trekken. App hem op een leuke manier dat je het graag face 2 face met hem wil bespreken (luchtig houden!!). Dan ziet hij je en weet hij ook of hij nog wat voelt voor je om er toch weer voor te gaan, met voor hem het risico dat je er toch op terug komt... Succes met het zoeken van afleiding (ga op Tinder ;-))

Anonymous
Door

Anonymous

op 09 Mar 2016

Dank je wel voor jullie reactie! Het is inderdaad een lastige keus. In principe ontneemt hij mij niks, want het is mijn keus. Ik zou nog wel een kindje willen, maar indd ik krijg er nog twee bij als we bij elkaar zouden blijven. Ik wil eigenlijk gwn genieten van het hier en nu en niet zoveel in de toekomst kijken. Hier heeft niemand controle over in principe. Het wachten is inderdaad het verschrikkelijkste wat ik meemaak! Weet gewoon niet waar ik aan toe ben nu en ik ben er heel verdrietig en boos onder. Zeker omdat we elke dag contact hadden en nu ineens gewoon helemaal niet meer. Ik wil mezelf ook niet opdringen door te appen of bellen, maar vind dat ik na een week wel recht heb op een antwoord. Ik haal van alles door me hoofd, maar gezien zijn tranen was ik er eigenlijk vanuit gegaan dat hij echt wel om mij gaf en me geen pijn zou willen doen. Ik vind een goede relatie toch belangrijker dan dat ik nog een kind zou krijgen. Ik heb altijd gedacht dat als ik een kind zou krijgen met iemand dat me relatie dan veilig zou zijn. Dit is zwaar tegen gevallen met mijn ex! Deze man is een goede vader, zorgt voor zijn kinderen en heeft doelen in het leven. Dat zoek ik in een man en nog veel meer wat hij te bieden heeft. Vind het moeilijk om dit te laten gaan, maar als ik voor vrijdag niks gehoord heb dan hoeft t voor mij niet meer. Ik laat me niet zo behandelen, ben wel meer waard! Bedankt voor jullie advies dames! Ik hoop snel wat van hem te horen..

Anonymous
Door

Anonymous

op 09 Mar 2016

Veel succes lieve schat. Inderdaad laat je respectvol behandelen door hem. Goed dat je toch ook dingen inziet. Ik wens je heel veel kracht toe en denk vooral ook aan wat goed voelt voor jouzelf, maar volgens mij ben jij daar prima toe in staat. Liefs Kir

Anonymous
Door

Anonymous

op 09 Mar 2016

Mannen zitten anders in elkaar dan vrouwen. Hij had tijd nodig om na te denken en die neemt hij. Je weet niet wat er speelt. Kijk eens op www.mannengeheim.nl, daar staat wat meer de kant van een man uitgelegd. Dit nog niet reageren hoeft namelijk niets te betekenen. Als je jezelf opwreet zeg dat dan gewoon, hou het respectvol naar hem (want anders verknal je het zelf) en wat wil je nou? Hem toch? Dus ga ervoor door je kwetsbaarheid te tonen. Teksten als: ik ben verdrietig en ik wil niet verdrietig zijn. (Geen verwijten!) of ik begrijp je niet en voel me daardoor onzeker, dat wil ik niet. (Gebruik stiltes!). Dus...bel gewoon, want anders ontplof je straks op een moment dat je dat niet wil!

Anonymous
Door

Anonymous

op 11 Mar 2016

Hoi, Sorry voor de late reactie, was erg druk met werken! ja, zeker gezien die geschiedenis van hem, kan ik me voorstellen dat je je (terecht) zorgen maakt. Ik zou aangeven dat je er gewoon samen met hem over wil praten. Dus ja, probeer te bellen en contact te krijgen en maak het bespreekbaar. benoem dat je niet verwacht dat hij nu een beslissing neemt, maar dat je graag wel in contact blijft en vragen of hij daarvoor open staat. Het feit dat je de relatie eerder hebt beëindigd zou hem het vertrouwen kunnen geven dat je het niet stiekem gaat doen, dat dat niet je stijl is... kan me echter vanuit hem heel goed voorstellen dat hij denkt laat maar zitten, het risico is te groot. Maar schat, is dat het geval, dan moest dat zo zijn. Hoe pijnlijk dat nu ook is. Zover is het niet, actie nemen jij en proberen open in gesprek te raken met hem! heel veel succes!

Anonymous
Door

Anonymous

op 12 Mar 2016

Hai becky, Dat geeft niet! Ik heb em inmiddels gesproken. Hij appte mij dat hij wilde langskomen om te praten. Hij is gisteren geweest. Het was wederom weer een emotioneel gesprek. Hij is duidelijk gek op mij en geeft veel om mij. Hij heeft een zware week gehad zei hij omdat hij over van alles en nog wat nadacht, maar ook dat hij bij me wilde zijn. Hij is inderdaad angstig over wat er kan gebeuren. Ik snap dat wel, maar hij kan ook niet zo in het verleden blijven hangen. Dat is ook niet eerlijk naar mij toe vind ik. Hij is er dus nog steeds niet uit en ik heb gezegd dat ik het meer tijd zou geven. Maar ja hoelang moet ik hem nog de tijd geven. Het houdt een keer op. Ik ga niet eeuwig zitten wachten. Als hij niet ziet wat ik waard ben tsja dan wordt t lastig. Ik ben wel wat meer gerustgesteld omdat ik gisteren wel echt zag dat hij veel voor me voelt en dat hij t er echt moeilijk mee heeft. Maar ik wil gwn graag bij hem zijn en verder gaan, ipv deze situatie. Maar goed, ik hoor t wel weer. Tot die tijd laat ik hem nadenken en af en toe een appje van hoe gaat t moet kunnen toch. We zien wel verder hoe t loopt! Dank je wel voor je adviezen becky! Xx

Anonymous
Door

Anonymous

op 13 Mar 2016

Wat een goed nieuws! Weet ik je...ik heb iemand wel eens twee jaar de tijd gegeven. Het is klaar als jij er klaar mee bent en dat weet je. Ik zou nu echt even m'n geduld bewaren. Hij doet er namelijk iets mee. Mocht je toch een soort deadline willen stellen, eis dan wekelijkse voortgang (dus dat hij wekelijks vertelt wat hij eraan doet om uiteindelijk een keuze te maken). Deadline werkt niet, sturen op voortgang wel ;-) veel succes, fingers crossed!

Reactie plaatsen