In 5 stappen pijn omarmen
13 december 2017 
4 min. leestijd

In 5 stappen pijn omarmen

Tip 1: Geef niet op!

We gaan allemaal door een strijd in het leven – het is onvermijdelijk. Iedereen treft ongelukkige tijden en iedereen treft die anders, maar dat maakt het niet minder zwaar. Een groot verlies, een ex, bedrog, leugens, angst, een beschaamd vertrouwen. Maar denk eens aan hoe onbevredigend leven zou zijn zonder uitdagingen. We zouden nooit groeien of leren zonder moeilijke tijden. Obstakels houden ons scherp, moedigen ons aan om te veranderen en het doorbreken van barrières, en niet in de val lopen van comfort en zelfgenoegzaamheid. Hou je ogen richting de zon, en je zult uiteindelijk zien dat de schaduwen achter je verdwijnen.

Tip 2: Vergeet niet om je hart te openen voor verandering

Zo ongeveer de helft van de tijd, compliceren we leven door het verzet tegen verandering. Echter, verandering helpt ons groeien, en zorgt ervoor dat we blijven evolueren en het leren van belangrijke lessen. Niemand heeft gezegd dat verandering comfortabel voelt, maar als dat zo was, zou het dan echt de moeite waard zijn? Als het je nog niet opgevallen was, de beste dingen gebeuren bij een kruispunt in je leven, wanneer het leven donker en deprimerend lijkt.

Tip 3: Je hebt altijd een keuze

Op ieder punt in je leven heb je de kracht en keuze, om je eigen leven te beheersen. Geen externe kracht bepaalt welke baan je zal nemen, waar je woont, of welke houding je zal hebben. Alles ligt in jou handen. Dus in plaats van vrezen of ontkennen omarm deze verantwoordelijkheid. Ga niet wonen waar je je niet thuis voelt, neem niet een baan die je haat, en verblijf zeker niet in een relatie omdat het veilig voelt.

Af en toe moet je een stap terug nemen even naar alles kijken en opnieuw te evalueren of je nog steeds tevreden bent met je keuzes. Zoals ik zei jij hebt de kracht en keuze om je leven te beheersen. Dat gebroken gevoel, betekent niets meer en niets minder dan dat we op dat moment betere keuzes moeten maken in ons leven. Geef jezelf de kans om dat te doen. Je verdient het om gelukkig te zijn.

In 5 stappen pijn omarmen zodat we kunnen leren en dus groeien

Tip 4: Vergeet niet dat pijn niet eeuwig duurt

Die pijn is nooit voor eeuwig, als het wel zo was kenden we geluk niet. We voelen verdriet en wanhoop, om vreugde en geluk te omarmen.. Omarm de pijn, zodat je kunt leren van zijn lessen, en kunt groeien. Pijn kan dienen als een zeer waardevolle leraar als we het accepteren. Want als je oorlogje blijft voeren met deze pijnlijke gevoelen, des te langer blijven ze hangen.

Tip 5: Richt je op al het goede in je leven

Wanneer je je teveel fixeert op het negatieve in het leven, trek je meer van dat soort aan. Zie je het grotere positieve geheel even niet, kijk dan naar de kleinere dingen.

Voor mij zijn dat dingen zoals; Een kop thee, een lange boswandeling met de hond, knuffelen met mijn zoon, Het vermoeide gevoel na een stevige work-out, Je kind zien spelen, met blote voeten in het gras of zand, de geur van schoon was-beddengoed, een hete douche, die eerste kop koffie, de zon op je gezicht, de geur na de regen, de kleuren van de herfst, zo moe zijn dat je hoofd het kussen maar raakt en je al slaapt, en zo nog veel meer..

Wanneer je die positieve dingen kunt zien en omarmen zal je betere relaties hebben, betere gezondheid, een optimistische houding over het leven, en nog veel meer.

 

Twee korte inspirerende verhalen over het loslaten en positiviteit

Echo
Vader en zoon lopen in het bos. Plotseling struikelt de jongen en omdat hij pijn voelt roept hij: “Ahhhh”. Verrast hoort hij een stem vanuit de bergen die “Ahhhh” roept. Vol nieuwsgierigheid roept hij: “Wie ben jij?” en hij krijgt als antwoord: “Wie ben jij?”. Hij wordt kwaad en roept: “Je bent een lafaard” waarop de stem antwoordt: “Je bent een lafaard” Vragend kijkt de jongen zijn vader aan.

In 5 stappen pijn omarmen zodat we kunnen leren en dus groeien

De man zegt: “Zoon, let op” en roept: “Ik bewonder jou”. De stem antwoordt: “Ik bewonder jou” Vader: “Jij bent prachtig” en de stem: “Jij bent prachtig” De jongen is verbaasd, maar begrijpt het nog steeds niet. Daarop legt de vader uit: “De mensen noemen dit echo, maar in feite is dit het leven… Het leven geeft je altijd terug wat jij er zelf in brengt. Het leven is een spiegel van jouw handelingen. Als je meer liefde wilt, geef dan meer liefde! Wil je meer vriendelijkheid, geef dan meer vriendelijkheid!”

Loslaten

Twee monniken waren samen op reis. Aan de over van een rivier zagen ze een vrouw zitten huilen. Een van de monniken vroeg haar bezorgd wat er aan de hand was. De vrouw antwoordde: “Ik moet de rivier oversteken, maar ik kan niet zwemmen. Ik ben bang dat ik verdrink.”

Zonder te aarzelen pakte de monnik haar op en droeg haar naar de overkant. Daar legde hij haar voorzichtig neer. Zij bedankte de monnik hartelijk voor zijn hulp.

De monniken liepen verder en de tweede monnik vroeg de eerste: “Hoe kon je dat nou doen? We hebben de gelofte van armoede en kuisheid afgelegd. Het is zelfs verboden tegen een vrouw te praten. Laat staan haar aan te raken.”

De eerste monnik luisterde en antwoordde rustig: “Toen ik aan de andere kant van de rivier kwam, heb ik haar neergelegd. Waarom draag jij haar nog steeds bij je?”

Zie ook: Je kind leren omgaan met geld

Over de schrijver
Reactie plaatsen