5 tips hoe je kind Sinterklaas stress overleeft
28 november 2015 
3 min. leestijd

5 tips hoe je kind Sinterklaas stress overleeft

Vanaf september liggen de kruidnootjes al in de winkel. Ik weet dat het er bij hoort, marketing technisch, maar ik kan me er toch aan ergeren. Als ik mijn zonnebril nog op kan wil ik die dingen nog helemaal niet zien.

Ikzelf niet, maar ik wil tegen die tijd ook nog niet aan mijn kinderen hoeven uit leggen dat dat ‘Ja, de snoepjes van Sinterklaas zijn’, maar dat de Sint er, ‘Nee, nog láng niet aan komt’.

sintIk weet niet hoe dat bij jou is, maar die van mij kunnen aardig gaan stuiteren als ze de eerste tekenen van de Sint zien. En dan valt het bij ons thuis nog mee. Ik ken ook genoeg kinderen die helemaal uit hun pan gaan als ze ook maar de Sint te ruiken. Wat moet je dan als ouder? Als je kind al vanaf september spanning aan het opbouwen is? Dat is toch niet uit te houden?

Daarom 5 tips hoe je kind Sinterklaas stress overleeft (en jij dus ook)

  1. Tijdelijk een NEE-NEE sticker op je brievenbus: op deze manier vindt je koter niet al begin oktober alle boeken van de grote speelgoedwinkels enzo in de brievenbus. Die zijn natuurlijk hartstikke leuk om samen te bekijken, maar als je ze gewoon in de winkel haalt kun jij beslissen wanneer je het tijd vindt om samen een lijstje te maken.
  2. Als je kind al wat meer besef van tijd heeft zou je aan kunnen geven op een kalender vanaf wanneer de Sint er voor jullie is. Dan is het ook duidelijk dat het nog érg veel nachtjes duurt. Het is zichtbaar wanneer jullie het er echt over kunnen gaan hebben, wanneer er een schoen gezet kan worden etc. Sommige kinderen kunnen hier rust door ervaren.
  3. Heeft je kind heel veel last van Sint-spanning dan zou ik hem of haar er zo min mogelijk aan bloot stellen. Hoe leuk het Sinterklaasjournaal ook is, je kunt je afvragen of het handig is dat jouw kind zich een week lang druk maakt om alle perikelen die de Sint weer meemaakt dit jaar: zijn boek/paard/boot kwijt raken bijvoorbeeld. Dat maakt nogal wat indruk.
  4. Kun je niet anders omdat alle vriendjes het ook kijken, of omdat het zelfs in de klas gekeken wordt? Dan kun je er ook voor kiezen om het samen te kijken zodat jij kunt kijken hoe het binnen komt bij je kind en zodat jij het kunt relativeren “Hij is elk jaar wel iets kwijt he, en hij vindt het altijd weer terug, echt waar!”
  5. Zoals eigenlijk bijna altijd: de waarheid duurt het langst. Als je kind er echt niet mee om kan gaan kun je er altijd voor kiezen om gewoon uit te leggen hoe het zit. Dit haalt de grote spanning er vanaf zodat het kind kan genieten van het verhaal, van de sfeer, de kadootjes en alle leuke dingen die er bij de Sint horen.

Met of zonder gelovigen in Klaas; ik wens jullie allemaal een fijne Pakjesavond met een gezonde dosis spanning;)

Over de schrijver
Reactie plaatsen