arrow_drop_up arrow_drop_down
19 oktober 2018 

Hoe leg je een kind uit dat de vader niet in zijn leven is, 5 tips

Hoe leg je een kind uit dat de vader niet in zijn leven is?

Een man kan wel 100 vrouwen zwanger maken en niet eens weten dat hij vader is. Dit is natuurlijk een gechargeerd voorbeeld, maar er moet toch een reden zijn waarom sommige vaders zo makkelijk hun rug naar hun eigen kind kunnen keren? Zij kunnen kinderen hebben zonder het überhaupt te weten. En ook al weten ze het, het is puur een wetenschap in hun hoofd, daar komt niet standaard een gevoel bij.  Waar wij als vrouw zijnde simpelweg niet kunnen begrijpen dat je niet naar je kind om kan kijken, liegen de cijfers er niet om. Er worden in Nederland jaarlijks meer dan 70.000 niet erkende kinderen geboren….

5 tips hoe leg je een kind uit dat de vader niet in zijn leven is

1. Vertel de waarheid

Hoe leg je een kind uit dat de vader niet in het leven is?

 

 

 

 

 

Hoe leg je een kind uit dat de vader niet in zijn leven is? Het doet natuurlijk altijd pijn, wanneer je weet dat de vader zijn kind niet in zijn leven wilt. Als je iets niet wilt, is het wel dat kinderen denken dat hun vader ze niet wilde en zich hierdoor minderwaardig gaan voelen. Wanneer een vader niet in het spel is, dan is dat simpelweg pijnlijk en het is lastig om hier een positieve draai aan te geven. Echter richt je veel meer schade aan met de waarheid niet te vertellen, dan de waarheid wel te vertellen. Er komt namelijk altijd een moment dat je kind achter de waarheid komt, en dan is het niet ten gunste van jou wanneer ze erachter komen dat hun moeder hun hele leven tegen hem/haar gelogen heeft.

Leer je kind altijd dat zij fantastisch zijn en dat hun vader er niet is aan hem ligt (en dus niet aan hun)

2. Vertel dat niet iedereen het ouderschap aan kan

Hoe leg je een kind uit dat de vader niet in het leven is? Je kunt aangeven dat het ouderschap een uitdagende en verantwoordelijke taak is en dat zijn/haar vader nog niet klaar was voor deze taak. Wanneer kinderen ouder zijn, kun je meer details gaan vertellen.

Tip: Om het onderwerp “vader” niet te beladen te maken, kun je een boekje maken met foto’s van hem. Je kind kan dan altijd wanneer die wilt het boekje pakken en erover praten. 

Hoe leg je een kind uit dat de vader niet in het leven is?

 

 

 

 

 

 

Geef je kind aan dat wanneer ze wat ouder zijn en willen, hem altijd op mogen zoeken. Hierdoor voorkom je dat de vader een “taboe” wordt. Belangrijk hierin is wel, dat je weet dat de vader hiervoor open staat. Wanneer je dat niet zeker weet, is het belangrijk om dit erbij te zeggen, om de verwachtingen te managen.

3. Vertel je kinderen altijd hoeveel je van ze houdt

Hoe leg je een kind uit dat de vader niet in het leven is? Het lijkt een open deur, maar juist wanneer kinderen opgroeien met 1 ouder is het super belangrijk dat kinderen zich geliefd voelen. Hoewel de meeste moeders die het alleen doen zullen overlopen van liefde voor hun kind, is het toch belangrijk om erbij stil te staan dat kinderen heel graag van jou willen horen dat je van ze houdt. En nog belangrijker, ze willen het niet alleen horen, maar vooral ook voelen! Woorden zijn maar woorden tenslotte, maar als je de woorden uit met het gevoel erbij, dan is dit van onschatbare waarde. Vertel je kinderen vaak hoe gek je op ze bent, hoe mooi en geweldig ze zijn en hoe ontzettend veel je van ze houdt. Misschien zijn ze nog te jong om het echt te begrijpen, maar ze zullen jouw liefde altijd voelen!

4. Vertel geen negatieve verhalen over de vader waar je kinderen bij zijn

Hoe leg je een kind uit dat de vader niet in het leven is? Het is moeilijk om positief te zijn over een man die jou heeft laten zitten met jullie kind, over een man die zijn verantwoordelijkheid niet neemt en niet naar jullie kind om kijkt. Toch is het voor je kind heel erg belangrijk dat je positief bent over zijn/haar vader. Wanneer je aangeeft dat hij er niet klaar voor was om zijn/haar vader te zijn, dat dit hem geen slecht persoon maakt.

Ieder mens doet waar hij op dat moment toe in staat is, en jouw vader vond dat hij het op dat moment niet waar kon maken.

Hoe leg je een kind uit dat de vader niet in het leven is?

 

 

 

 

 

 

Maar mama houdt zoveel van jou en is zo blij met jou, dat ze het een eer vond om jou alleen op te voeden. Mama heeft liefde voor twee voor jou, zoveel houdt zij van jou! Misschien heb je de neiging slechte dingen over de vader te zeggen omdat hij jou zoveel pijn heeft gedaan, maar maak je geen zorgen, je kind is slim genoeg om de waarheid –wanneer hij/zij oud genoeg is- zelf te ontdekken. Het heeft meer kracht dat hij/zij het zelf ontdekt, dan dat jij hem dat zijn/haar hele leven verteld.

Jouw kind bestaat voor de helft uit de vader. Dat hij er niet is doet daar niets aan af. Wanneer jij negatief praat over de vader van je kind, wijs je de helft van je eigen kind af.

Dit zullen kinderen bewust wellicht niet zo ervaren (hoewel dit zeker niet uit te sluiten is) maar onbewust werkt dit wel zo door en kan dit leiden tot bijvoorbeeld een minderwaardigheid complex. Wil je negatief praten over hem? Doe dat dan met je vriendinnen waar je kinderen niet bij zijn.

5. Sta altijd open voor vragen en maak er geen taboe van

Hoe leg je een kind uit dat de vader niet in het leven is? We begrijpen zelf niet eens hoe een vader van zijn kind kan weglopen, laat staan dat een kind het begrijpt. Ben er klaar voor dat je kind je vragen zal blijven stellen over dit onderwerp en dat ook dezelfde vragen de revue kunnen passeren. Het is heel belangrijk om begrip te hebben voor de vragen, geduldig te zijn en altijd te proberen de vragen te beantwoorden.

Hoe leg je een kind uit dat de vader niet in het leven is?

 

 

 

 

 

 

 

 

Er zullen vragen tussen zitten waar je zelf het antwoord ook niet op hebt en dat kun je dan ook rustig vertellen.

Mama snapt het zelf ook niet helemaal, maar jouw vader heeft gedaan wat hij op dat moment in zich had. En dat is misschien wat minder dan wat wij hadden gewild, maar soms zijn de acties van mensen niet altijd te begrijpen. Het belangrijkste is dat mama (opa, oma, tante xx, ome xx, etc) heel erg veel van jou houden en zo ontzettend blij met jou zijn!

Het is oké om te vertellen dat jij het als ouder ook niet helemaal begrijpt en dat grote mensen soms ook gewoon dingen niet snappen. Je kunt gerust vertellen dat jij er ook verdrietig om bent en het graag anders had gezien.

Hoe heb jij jouw kind verteld dat zijn/haar vader niet in het spel is of hoe ga je het vertellen? Laat je comment hieronder achter in het commentveld. Dank je wel!

Ps; Heb je moeite met het loslaten van je ex? Kom dan naar de HSM Community waar je online leert hoe je je ex loslaat. 

Over de schrijver
Mijn naam is Myra (39), moeder van een prachtige dochter van bijna 7 jaar, founder van Happy Single Moms én multidisciplinair coach voor alleenstaande & gescheiden moeders.
Reactie plaatsen

Wij gebruiken Cookies