Hoe leg je een kind uit dat de vader niet in zijn leven is?

Een man kan wel 100 vrouwen zwanger maken en niet eens weten dat hij vader is. Dit is natuurlijk een gechargeerd voorbeeld, maar er moet toch een reden zijn waarom sommige vaders zo makkelijk hun rug naar hun eigen kind kunnen keren? Zij kunnen kinderen hebben zonder het überhaupt te weten. En ook al weten ze het, het is puur een wetenschap in hun hoofd, daar komt niet standaard een gevoel bij.  Waar wij als vrouw zijnde simpelweg niet kunnen begrijpen dat je niet naar je kind om kan kijken, liegen de cijfers er niet om. Er worden in Nederland jaarlijks meer dan 80.000 niet erkende kinderen geboren….

5 tips hoe leg je een kind uit dat de vader niet in zijn leven is

1. Vertel de waarheid

Hoe leg je een kind uit dat de vader niet in het leven is?

Hoe leg je een kind uit dat de vader niet in het leven is? Vanaf het moment dat ik zwanger was, heb ik al pijn in mijn buik dat ik mijn dochter moet gaan vertellen dat haar echte vader niet in haar leven is. Als ik iets niet wil, is het wel dat ze denkt dat haar vader haar niet wilde en het is mijn grootste angst dat zij zich hier minderwaardig door gaat voelen. Als een vader niet in het spel is, dan is dat simpelweg pijnlijk en het is lastig om hier een positieve draai aan te geven. Echter richt je veel meer schade aan met de waarheid niet vertellen dan de waarheid wel te vertellen. Er komt namelijk altijd een moment dat je kind achter de waarheid komt, en dan is het niet ten gunste van jou als ze erachter komen dat hun moeder hun hele leven tegen hem/haar gelogen heeft.

Geef je kind mee dat het niet zo is dat de vader hem/haar niet wilt, want deze vader kent zijn kind niet. Hij wijst jouw kind dus niet persoonlijk af. Het is belangrijk je kind dit altijd mee te geven. 

2. Vertel dat niet iedereen het ouderschap aan kan

Hoe leg je een kind uit dat de vader niet in het leven is? Je kunt aangeven dat het ouderschap een hele moeilijke en verantwoordelijke taak is en dat zijn/haar vader nog niet klaar was voor deze taak, dus dat jullie het beter vonden dat mama het alleen zou gaan doen. Wanneer kinderen ouder zijn, kun je meer details gaan vertellen. Zelf heb ik een boekje gemaakt met foto’s van de vader van mijn dochter, welke tussen de boekjes van mijn dochter ligt. Ik vertel haar “gewoon” dat dit haar vader is zodat ze altijd weet wie haar vader is en dat ze wanneer ze wilt, hem altijd op mag zoeken. Dit laatste is ook belangrijk, dat je je kind de vrijheid geeft om zijn/haar vader op te zoeken wanneer ze dit willen. Hierdoor voorkom je dat de vader een “taboe” wordt. Belangrijk hierin is wel, dat je weet dat de vader hiervoor open staat. 

3. Vertel je kinderen altijd hoeveel je van ze houdt

Hoe leg je een kind uit dat de vader niet in het leven is?

Hoe leg je een kind uit dat de vader niet in het leven is? Het lijkt een open deur, maar juist wanneer kinderen opgroeien met 1 ouders is het super belangrijk dat kinderen zich geliefd voelen. Hoewel ik denk dat moeders die het alleen doen overlopen van liefde voor hun kind, is het toch belangrijk om erbij stil te staan dat kinderen heel graag van jou willen horen dat je van ze houdt. En nog belangrijker, ze willen het niet alleen horen, maar vooral ook voelen! Woorden zijn maar woorden tenslotte, maar als je de woorden uit met het gevoel erbij, dan is dit van onschatbare waarde. Ik vertel mijn dochter dagelijks hoe gek ik op haar ben, hoe mooi en geweldig ze is en hoe ontzettend veel ik van haar hou. Ze is misschien nog te jong om het echt te begrijpen, maar ik weet zeker dat ze mijn liefde voelt.

4. Vertel geen negatieve verhalen over de vader

Hoe leg je een kind uit dat de vader niet in het leven is? Het is moeilijk om positief te zijn over een man die jou heeft laten zitten met jullie kind, over een man die zijn verantwoordelijkheid niet neemt en niet naar jullie kind om kijkt. Toch is het voor je kind heel erg belangrijk dat je positief bent over zijn/haar vader. Wanneer je aangeeft dat hij er niet klaar voor was om zijn/haar vader te zijn, dat dit hem geen slecht persoon maakt. Ieder mens doet waar hij op dat moment toe in staat is, en jouw vader vond dat hij het op dat moment niet waar kon maken. Maar mama houdt zoveel van jou en is zo blij met jou, dat ze het een eer vond om jou alleen op te voeden. Mama heeft liefde voor twee voor jou, zoveel houdt zij van jou! Misschien heb je de neiging slechte dingen over de vader te zeggen omdat hij jou zoveel pijn heeft gedaan, maar maak je geen zorgen, je kind is slim genoeg om de waarheid –wanneer hij/zij oud genoeg is- zelf te ontdekken. Het heeft meer kracht dat hij/zij het zelf ontdekt, dan dat jij hem dat zijn/haar hele leven verteld.

5. Sta altijd open voor vragen

Hoe leg je een kind uit dat de vader niet in het leven is?

Hoe leg je een kind uit dat de vader niet in het leven is? We begrijpen zelf niet eens hoe een vader van zijn kind kan weglopen, laat staan dat een kind het begrijpt. Ben er klaar voor dat je kind je vragen zal blijven stellen over dit onderwerp en dat ook dezelfde vragen de revue kunnen passeren. Het is heel belangrijk om begrip te hebben voor de vragen, geduldig te zijn en altijd te proberen de vragen te beantwoorden.  Er zullen vragen tussen zitten waar je zelf het antwoord ook niet op hebt en dat kun je dan ook rustig vertellen. Mama snapt het zelf ook niet helemaal, maar jouw vader heeft gedaan wat hij op dat moment in zich had. En dat is misschien wat minder dan wat wij hadden gewild, maar soms zijn de acties van mensen niet altijd te begrijpen. Het belangrijkste is dat mama (opa, oma, tante xx, ome xx, etc) heel erg veel van jou houden en zo ontzettend blij met jou zijn!

 

Hoe heb jij jouw kind verteld dat zijn/haar vader niet in het spel is of hoe ga je het vertellen? Laat je comment hieronder achter in het commentveld. Dank je wel!