arrow_drop_up arrow_drop_down
5 tips om te stoppen met overleven
29 januari 2019 

5 tips om te stoppen met overleven

Tips om te stoppen met overleven.

Ik ga je eerlijk zeggen, op dit moment zit ik heerlijk in mijn vel.  Het zou ook een beetje gek zijn wanneer ik als coach mensen zich fijn wil laten voelen, wanneer ik zelf een wrak ben. Maar ik heb me niet altijd zo goed als nu gevoeld. Verre van. Ooit stonden mijn vriendinnen met spoed op mijn stoep, omdat ik mij zo zwaar depressief voelde. Trok ik de ene foute man na de andere aan, waardoor mijn hart continu gebroken werd.  Nog meer pijn, nog meer tranen.

Zocht ik uiteindelijk een man uit die er natuurlijk vandoor ging tijdens mijn zwangerschap. 

tips om te stoppen met overleven

tips om te stoppen met overleven

En vond mijn baas het na 5 jaar vet trouwe dienst ook nog eens een goed idee om mij (onterecht) te ontslaan. Eerlijk? Wanneer ik terugkijk op mijn leven voordat ik mij zo voelde als nu, zie ik met name ellende. Ellende, pijn en zoooooveel verdriet. Mijn leven was echt vaak een diep zwart gat.

De eerste jaren van het alleenstaand moederschap waren ook niet altijd gemakkelijk en bestonden veel uit vechten en heel veel OVERLEVEN. Dat was ik eigenlijk al mijn hele leven aan het doen. Maar damn, wat wordt je daar ontzettend moe van. Herken je dat? Dat het leven OVERleven is geworden?

Het kan anders, want laten we eerlijk zijn… Zou jij ook niet liever willen leven dan overleven? 

Hieronder deel ik heel graag tips om te stoppen met overleven, zodat je weer meer gaat LEVEN.

1. Maak contact met jezelf

We zijn vaak aan het overleven omdat we als alleenstaande moeder het gevoel hebben dat we niet anders kunnen. We moeten vechten voor onze kinderen. We moeten zorgen dat er eten op tafel komt. We moeten de huur of hypotheek betalen. En we moeten (praktisch) alles alleen doen. Dus ja, we MOETEN wel vechten en overleven. Maar vaak is deze ‘stand’ vroeger al ontstaan.

tips om te stoppen met overleven

tips om te stoppen met overleven

Vaak is het fijner om van onze emoties weg te lopen, deze zijn immers best eng.

We weten immers niet wat we tegen kunnen komen, wanneer we naar deze emoties toe gaan. En aangezien we voor onze kinderen moeten zorgen, moeten we ook wel blijven staan. Kunnen we niets doen wat ervoor kan zorgen dat we eventueel om gaan vallen.

Maar juist door naar jezelf te gaan, de shit aan te gaan, zorgt ervoor dat we weer veel meer mogen “zijn”. Dat we weer vrouw mogen zijn en ons zo ook mogen voelen. En dat is meteen ook de volgende tip:

2. Sta meer in contact met je vrouwelijke kant

Vanuit onze mannelijke energie zijn we veel aan het vechten en aan het overleven. Vrouw zijn, is meer “zijn”. Dat is in contact zijn met je gevoel. Lief voor jezelf zijn en vooral ook ontvangen. Hoe fijn zou dat zijn, dat je meer mag ontvangen! Meer vrouw zijn, oftewel meer in contact zijn met je vrouwelijke energie. Dat betekent dus iets meer achterover leunen zodat je ook kunt ontvangen. Dus geef jezelf wat meer vrouw, wat meer zachtheid.

3. Volg je dromen

“If you don’t build your dream, someone will hire you to help build theirs.” Leef en werk je voor een ander, of doe je dat voor jezelf? Weet jij nog wat je dromen zijn? Doe je er iets mee? Of is dat iets voor “later”? Maar wat is “later”? Misschien komt dat wel nooit…

tips om te stoppen met overleven

tips om te stoppen met overleven

Droom weer wat meer! Wat wil je nou heel erg graag? Wat zou je doen wanneer alles mogelijk is? En welk klein stapje kun je maken om niet te blijven staan, maar richting je droom te gaan? Maak keuzes die jouw droom supporten. Ben jij klaar om te leven, in plaats van te overleven? Leven is ook kiezen voor jou. Want jij bent belangrijk.

4. Accepteer

Veel van ons hebben dit leven niet uitgekozen. We hadden het graag anders gezien en het doet misschien wel verdomde veel pijn dat je in deze situatie zit. Dat is oké, dat mag je best voelen (ook al is dat niet het allerleukste gevoel). Door weg te lopen van deze gevoelens, blijven we die rugzak op onze rug eigenlijk alleen maar vullen en vullen. En natuurlijk wordt die rugzak super zwaar. Die zwaarte slepen we vervolgens iedere dag maar mee, dag in en dag uit.

Door te accepteren dat de situatie zo is als die is, ontstaat er misschien wel heel veel pijn, verdriet en boosheid. Maar de enige manier om deze los te laten, is door ‘m aan te gaan. En don’t be too hard on yourself.

tips om te stoppen met overleven

tips om te stoppen met overleven

5. Vertel jezelf een ander verhaal

Het gevoel van overleven, is een gevoel wat er in de loop van de jaren is ingeslopen. Dat gevoel is waarschijnlijk omgezet in een overtuiging. De overtuiging dat we MOETEN overleven. Maar wat zou er gebeuren wanneer je iets anders tegen jezelf gaat zeggen? Wanneer je tegen jezelf zegt dat je mag leven?

Iedere ochtend “ik ben vrij en ik mag in rust leven” (of een andere zin die voor jou goed voelt). 

En dat wilt niet zeggen dat je niet meer hoeft te werken, de boodschappen niet meer hoeft te doen of de huur niet meer hoeft te betalen. Dat wilt zeggen dat je iets meer vanuit de rust mag leven. Jezelf wat vaker momentjes voor jezelf mag geven. Liever tegen jezelf mag zijn en liever tegen jezelf mag praten.

Geef jezelf eens wat vaker een compliment. Geef jezelf wat vaker een avondje erop uit, zodat je iets gaat doen wat jij echt leuk vindt. Sta 10 minuutjes eerder op zodat je de dag in rust begint. Sluit de dag af met een lekkere douche die je heel bewust neemt. Luister bewust naar muziek waar je blijf van wordt. Ben dankbaar voor de dingen die je allemaal hebt en sluit de dag af met het gelukkige gevoel wat je krijgt, wanneer je denkt aan alle dingen in je leven waar je dankbaar voor bent.

Liefs Myra

Ps: Ik organiseer in februari 2 gratis Online Masterclasses “TIME FOR ME”. Kom je ook? Je schrijft je hier gratis in.

Over de schrijver
Mijn naam is Myra (40), moeder van een prachtige dochter van 7 jaar, founder van Happy Single Moms. Naast dit bedrijf heb ik een Coach & Therapie bedrijf "Mary I - Women & Love". Hier help ik vrouwen uit hun patroon van foute mannen en relatieverslaving te komen, het loslaten van hun ex en verlatingsangst te overwinnen.
Wendy
Door

Wendy

op 1 August 2019

Bedankt voor deze tekst.., hopelijk wordt overleven weer leven binnenkort

Reactie plaatsen

Wij gebruiken Cookies