7 kenmerken van puur moederschap
25 augustus 2015 
5 min. leestijd

7 kenmerken van puur moederschap

Een tijdje terug werd ik gevraagd of ik zin had om een moeder dochter fotoshoot te doen. Daar hoefde ik natuurlijk geen 2 keer over na te denken, wie wilt er nu geen mooie foto’s samen met je  kind(eren)? De ideeën waren met de fotograaf besproken en ook de tijd en locatie waren doorgenomen. Ik had de avond ervoor netjes de setjes met kleding voor zowel mijzelf als de kleine klaar gelegd, zodat de dag van de shoot niks meer mis kon gaan. Dacht ik! Voordat we gingen shooten had ik de kleine nog snel een voeding gegeven zodat we in alle rust de shoot konden doen. Nadat we de eerste foto’s gemaakt hadden, die nog braaf geposeerd waren zei de fotograaf “doe maar iets, doe maar net alsof ik er niet ben”. De bedoeling daarvan was om puur moederschap en de band tussen moeder en kind vast te leggen. En dat hebben we geweten ook!

Bij het 2e kledingsetje besloot ik gek te doen met de kleine en haar bij mij in de nek te zetten. En juist op dat moment kwam haar voeding eruit. De fotografe besloot ook dit vast te leggen voordat mij een doekje aangeboden werd. En hoe gek het misschien klinkt maar om heel eerlijk te zijn ben ik hier wel heel erg blij mee. Hoe puur is dit? Ik weet dat dit iets is wat iedere moeder mee maakt.

Puur moederschap 3En dit bracht me meteen bij de puurheid van het moederschap, want puur is het zeker. De liefde die je voelt voor je kind is de puurste liefde die er is, het hebben van een kind is het puurste geluk dat er is en een lachje dat op je kind zijn of haar gezicht verschijnt is de puurste blijdschap die er is. En heel soms heb je het geluk dat je deze pure momenten vastgelegd krijgt.

Daarom deze week 7 kenmerken van puur moederschap en die we allemaal zullen herkennen!

  1. De bevalling

Wat op de wereld is er puurder dan de bevalling? Wat is er puurder dan de oerkracht die een moeder heeft als ze bevalt, wat is er puurder dan de lach en het geluksgevoel als je jouw baby voor het eerst ziet en mag vasthouden. Ik denk dat iedere moeder dit wel snapt en smelt als ze terug denkt aan dit moment zelfs als je een zware bevalling hebt gehad.

2. De schopjes in je buik

Voordat je kindje geboren wordt, zit hij/zij 9 maanden veilig in jouw buik. En jouw baby die daar binnen van piepklein boontje, uitgroeit tot baby en die dan in jou gaat bewegen. Hoe magisch waren die momenten als je jouw kleintje voelde draaien, hoe magisch was het als je kleintje schopte of dat gevoel als jou kleintje in jou de hik had. Dat is een gevoel dat kan je niet uitleggen. En hoewel ik toen wel eens -wanneer mijn meisje weer eens op mijn blaas aan het duwen was- zeurde dat ze best even stil mocht liggen, mis ik soms dit heerlijke pure gevoel.

3.Verzorgings momentjes

Die momentjes dat je jouw kleintje helemaal ‘inzwitsalt’ en ondertussen nog kust. Of dat je nog een keer extra op het buikje blaast omdat je weet dat je kleintje hier van gaat schaterlachen. Ook deze momentjes zijn puur moederschap!

4. Spuug

We zijn allemaal, net zoals bij mij op de foto, wel eens onder gespuugd. En als de kindjes ziek zijn, ruimen we deze spuug snel op, trekken we ze een schone pyjama aan en verschonen we de bedden. Maar ook dit valt onder de puurheid van het moederschap.

5. De eerlijkheid van een kind

Puur moederschap 2Je kent vast die uitspraak van ‘kinderen en dronken mensen spreken de waarheid’ en geloof mij, dat is zeker waar. De opmerkingen wat jouw kleintje flappen eruit, zonder erover na te denken Hoe heerlijk puur zijn die!

6. De gevoelens van je kind

Wij volwassen zijn nog weleens geneigd om onze gevoelens te verbergen, maar een kind laat zijn echte gevoelens zien. Als hij of zij blij is, dan lacht hij of zij. Is hij of zij verdrietig, dan huilt hij of zij en zo laten ze ook merken als ze boos zijn. En hoe puur is jouw smeltmomentje als je kleintje lacht en hoe puur is het gevoel van onmacht als je kleintje ontroostbaar is? Ook dit is puur moederschap!

7. And last but not least! De liefde tussen moeder en kind

De liefde tussen moeder en kind is de puurste liefde die er is. Die raakt je in iedere vezel. Die momentjes dat je je kleintje je stevig vast pakt en tegen zich aandrukt, de momentjes dat ze je een kusje geven, de momenten dat ze “mama ik vind je lief” zeggen. Al die momenten dat ze ‘gewoon’ alleen mama willen. Dat is de puurste liefde en daar draait puur moederschap uiteindelijk nog het meeste om. Alles wat we doen, doen we uit liefde voor ons kind.

Er zijn nog zat puur moederschap momenten en punten. Ik ben benieuwd naar die van jou! Plaats ze hieronder in de reacties!

Liefs, Rachel

Over de schrijver
Reactie plaatsen