7 redenen om te stoppen met twijfelen aan jezelf
23 januari 2016 
4 min. leestijd

7 redenen om te stoppen met twijfelen aan jezelf

We kennen het allemaal wel. De knagende twijfels die iedere moeder heeft. “Doe ik het wel goed?” “Krijgen mijn kinderen de opvoeding die ze verdienen?” “Had ik dat wel op die manier moeten aanpakken?” “Ben ik te streng? Of te lief?” En zo kun je deze lijst waarschijnlijk nog veel langer maken met jouw eigen twijfels en onzekerheden.

Maar waar is het nou eigenlijk goed voor? Waarom maken wij het onszelf zo moeilijk door onze eigen beslissingen in twijfel te trekken? Als single mom komt daar ook nog eens bij dat jij geen klankbord hebt. Het is jóuw beslissing, niet júllie beslissing. Het is jóuw opvoeding, niet júllie opvoeding. Des te meer reden om te twijfelen aan de dingen die je doet. Of juist niet?

7 redenen om te stoppen met twijfelen aan jezelf:

1.Twijfelen maakt je onzeker

Iedereen is onzeker, maar als het een grote rol gaat spelen wordt het een obstakel. Zeker in de opvoeding is het belangrijk dat jouw kinderen zien dat jij achter jouw keuzes staat, zodat zij leren later ook achter hun keuzes te gaan staan.

2. Iedereen maakt fouten

Fouten maken is niet erg. We doen het allemaal. Geen enkel kind is geboren met een 7 redenen om te stoppen met twijfelen aan jezelfgebruiksaanwijzing en let’s face it, niemand kan die pakweg 18 jaar dat je actief aan het opvoeden bent ‘perfect zijn’. Fouten maken je menselijk. Daarnaast is het voor jouw kinderen juist belangrijk om te zien hoe jij hier mee omgaat, zodat zij later ook niet in zak en as zitten als ze een fout maken.

3. Van twijfel komt uitstel

Kies ik optie A of is optie B toch beter? Hoe je het ook wendt of keert, zolang je niet gekozen hebt, sta je stil. Goed nadenken voor je een beslissing neemt is goed, te lang nadenken is nergens goed voor.

4. Jouw kinderen houden van jou!

Waarschijnlijk heb je het al gemerkt. De liefde van jouw kinderen is onvoorwaardelijk. Ze houden van je. Jij bent hun moeder en daarom belangrijk. Zij twijfelen niet aan jouw keuzes zolang ze jong zijn en zodra ze ouder worden twijfelen ze juist wel aan al jouw keuzes. Zo gaat het met kinderen. Maar hun liefde blijft altijd, omdat ze diep in hun hart weten dat jij iedere beslissing neemt in hun belang.

5. Goed voorbeeld doet goed volgen

We willen allemaal onze kinderen opvoeden tot zelfverzekerde individuen. Onafhankelijk en gelukkig. De eerste stap daar naartoe is om het goede voorbeeld te geven. Je kan jouw kinderen wel vertellen dat ze in zichzelf moeten geloven, maar als jij steeds jezelf in twijfel trekt zal dat voor hun ook veel logischer zijn. Jij wilt dat jouw kinderen zelfstandig zijn, niet hoeven te zoeken naar bevestiging en trots zijn op wie ze zijn. Drie keer raden hoe je ze dat het best kan leren…

6. Jouw uitstraling is belangrijker dan je denkt

Als single mom heb je te maken met vooroordelen. Of je dit nu wilt of niet. Er zijn een heleboel mensen die kritischer kijken naar alleenstaande ouders. Natuurlijk is dit iets waar je maling aan moet hebben, maar als het de lerares van jouw zoon of dochter betreft, moet je er toch mee dealen. Het helpt daarin als jij laat zien dat je weet wat je doet en achter jouw eigen keuzes staat. Als jij niet in jezelf gelooft, waarom zou een ander dat dan wel doen?

7. Geloven in jouw keuzes is de eerste stap op weg naar houden van jezelf

Last but not least! De enige die dit leven jouw hele leven bij je is, dat ben jij zelf. Je kan maar beter zorgen dat jij jouw eigen gezelschap kan waarderen en dat je geen nare gevoelens hebt over jezelf en jouw beslissingen. Kom op mama! Jij bent het waard om van gehouden te worden, ook door jezelf!

Dit waren de 7 redenen om te stoppen met twijfelen aan jezelf. Dus kom op single moms en voor elke moeder eigenlijk: you can do it, love yourself, be confident. Waar twijfel jij over en hoe kijk jij naar jezelf als niet alleen maar single mom, maar ook naar jouzelf, als uniek individu? Laat je reactie hieronder achter.

Over de schrijver
Anonymous
Door

Anonymous

op 31 Jan 2016

Zoals George Michael in een liedje zingt: be good to yourself because nobody else has the power to make you happy. Goed geschreven keetje!

Anonymous
Door

Anonymous

op 04 Feb 2016

Dank je wel, Ingrid! Nooit geweten dat George Michael zulke diamantjes in zijn teksten verborgen had ;-)

Reactie plaatsen