7 tips bij boosheid van je kind
17 september 2015 
5 min. leestijd

7 tips bij boosheid van je kind

Hoe ga je om met de boosheid van je kind? Dit is een punt waar je als ouder nogal vaak tegenaan kunt lopen. Hoe pak je het aan zonder dat je kind zich onveilig gaat voelen of onbegrepen?

Hier volgen 7 tips bij boosheid van je kind

  1. Gevoelens mogen er zijncrying-613389_640

Het gedrag wat er bij de boosheid komt kijken, is niet te accepteren, maar de gevoelens die bij de boosheid horen, mogen er zijn. Als je je kind het gevoel geeft dat die gevoelens er niet mogen zijn, zal het zich niet begrepen voelen en zich niet uiten en het op gaan kroppen en dat is juist wat je niet wilt. Want je wilt het gedrag verminderen door erover te praten en niet verergeren.

2. Geef grenzen aan

Dat je de gevoelens erkent, wil niet zeggen dat je het gedrag of agressieve acties accepteert. Net als dingen kapot maken in hun woede. Ze zullen zichzelf daar het gevoel mee geven dat ze slecht zijn. Je kunt tegen je kind dan zeggen: “Je mag zo boos zijn als je maar wilt, maar je mag niet slaan.

“Ik zie hoe boos je bent en ik ben er voor jou, je bent veilig bij mij”

3. Geef een time-in

Blijf je bedenken dat kinderen je liefde het meest nodig hebben op de momenten dat ze het eigenlijk niet verdienen. In plaats van een time-out en ze alleen te zetten met al die boze gevoelens, probeer eens een time-in. Daarin blijf je bij je kind en helpt hem/haar met zijn boze gevoelens. Je zal versteld staan wat voor effect dit heeft op de boosheid. Het kind krijgt meer controle en voelt zich minder alleen en hulpeloos.

4. Blijf dichtbij en in contact

Zeg tegen je kind wat je ziet en dat je het begrijpt. Maar laat je kind vooral weten dat je er voor hem/haar bent. Niet ieder kind wil aangeraakt worden als het boos is. Maar wees in de buurt voor als je kind er behoefte aan heeft. Een stevige knuffel kan juist de boosheid verhelpen, alsof je de boosheid uit je kind haalt op dat moment. Maar als je kind het niet wil, is dat ook ok en verwoord dat dan ook: “Ik snap dat je het niet wilt, maar ik ben in de buurt.”

Blijf veiligheid bieden aan je kind

5. Blijf kalm

Schreeuwen tegen je kind als het boos is of gedrag vertoond wat je niet prettig vind, is een respons die je ongemerkt snel kan geven. Maar het triggert bij je kind alleen maar de gevoelens die het al heeft: vechten of vluchten. Eigenlijk reageren kinderen “agressief” omdat ze van binnen eigenlijk diepe angst hebben. Als jij schreeuwt, gaat je kind dit overnemen en terug schreeuwen en dan is het einde zoek of word je niet meer serieus genomen. Laat zien dat jij kalm blijft, hoe boos ze ook zijn of worden. Je laat je kind zich veilig voelen bij je en de boosheid zal dalen.

6. Vind de triggerpoints samen

michelangelo-71282_640Ga samen met je kind erachter te komen waardoor hij/zij boos word. Zo leren jullie, maar vooral je kind zelf de signalen herkennen als boosheid op komt zetten. Praat erover samen met je kinderen wat je dan kunt doen op die momenten. En dat kan bijvoorbeeld zijn: tel tot tien of loop weg van de situatie die ervoor zorgt dat je je zo boos gaat voelen. Je kunt je kind daar ook in helpen door een seintje te geven als je merkt dat het misschien wel uit de hand kan lopen.

7. Prijs je kind

Je kind positieve feedback geven is zo belangrijk. Dat neemt de ogen weg van het negatieve waar je vanaf wilt, beiden. Geef je kind complimenten voor de moeite en wat hij/zij goed doet. Dat geeft je kind het gevoel dat het aan het leren is om te gaan met zijn boosheid en gevoelens/gedrag.

Het geeft je kind zelfvertrouwen in strijd tegen de boosheid

Als laatste nog wat signalen die je kunt herkennen bij je kind wanneer er boosheid is of aan zit te komen:

  • vuisten maken met de handen
  • gespannen lijf
  • grote mond, grof, schelden, schreeuwen
  • bepaalde gezichtsuitdrukkingen
  • slaan, schoppen, duwen

Soms kan de boosheid zo erg zijn bij een kind dat het zichzelf of anderen pijn kan doen. Als je als ouder het gevoel hebt dat niks helpt en het uit de hand loopt, trek dan altijd aan de bel. Je wilt je kind beschermen. En je wilt dat hij/zij zich goed voelt over zichzelf. Zoek dan hulp via je huisarts, kinderpsycholoog, speltherapie, wat er dan ook bij je kind past.

Het is niet niks de boosheid van je kind, maar we hopen dat je iets aan deze tips hebt. Wil je je ervaring delen met ons of heb je zelf nog tips die werkten voor jou en je kind, reageer dan hieronder.

Over de schrijver
Anonymous
Door

Anonymous

op 18 Sep 2015

Is geweldig

Anonymous
Door

Anonymous

op 22 Sep 2015

Wat een leuke site vanuit een postief en krachtig standpunt. Ik bezoek jullie graag als happy married mom. Als trotse happy moms zijn we hetzelfde. Ga zo door.

Reactie plaatsen