7 tips die je leven als single mom gemakkelijker maken
22 juli 2015 
5 min. leestijd

7 tips die je leven als single mom gemakkelijker maken

Je bent single mom, ik vind dat je daar mega trots op mag zijn! Het is namelijk niet zomaar wat om alleen (of in co-ouderschap) je kind op te voeden. Zoals jullie weten bekijk ik de dingen zo positief mogelijk en ik vind het een voorrecht om mijn dochter alleen op te mogen voeden. Maar ook ik zie natuurlijk de uitdagingen die het alleenstaande moederschap met zich meebrengt. Omdat ik weet dat het soms best zwaar kan zijn, heb ik deze week 7 tips die je leven als single mom gemakkelijker maken. 

Tip 1: Denk aan jezelf

Veel alleenstaande moeders geven aan dat ze geen tijd voor zichzelf hebben omdat ze het druk genoeg hebben met alle ballen in de lucht te houden. En toch gaat het je leven makkelijker maken wanneer je wel tijd voor jezelf maakt. Jij bent namelijk super belangrijk en wanneer jij niet aan jezelf denkt, ga je er op den duur aan onderdoor en dan hebben je kinderen helemaal niets aan je. Je hoeft niet direct een hele dag in de week voor jezelf uit te gaan trekken, maar begin met een uurtje (en natuurlijk meer, wanneer dat goed voor je voelt). Blok een uur in de week in je agenda om iets fijns voor jezelf te zijn. Dus in plaats van achter de tv te duiken s’avonds, ga je lekker je nagels lakken, neem je een maskertje, lees je een goed boek of doe je iets anders waar jij echt even van opkikkert! 

Tip 2: Accepteer hulp (en vraag het)

We zijn allemaal mega trots en natuurlijk kunnen we het allemaal alleen. Maar het is stiekem toch ook wel heel erg fijn wanneer iemand ons helpt? Wanneer iemand eventjes op je kinderen past, je helpt met het huishouden of een keertje voor je kookt. Biedt iemand je hulp aan? Accepteer het dan gewoon! Ze bieden het niet voor niets aan en je doet hen ook een plezier, want het is fijn om mensen te kunnen helpen. En wanneer hulp niet wordt aangeboden, vraag het dan! Zet je over je trots heen en vraag gewoon of een vriendin een keer in de twee weken voor je wilt koken, boodschappen wilt doen of eventjes op je kindjes wilt passen. 

Tip 3: Zorg voor een vangnet

Om tip 2 te kunnen uitvoeren, heb je natuurlijk wel een vangnet nodig, dus creëer dat wanneer je het nog niet hebt. Zij zijn namelijk diegene die je kunnen helpen! Denk aan mensen op de opvang of school van je kind(eren), je buren, via via en gaan zo maar door. En zoals jullie hopelijk weten zijn wij ook hard aan het bouwen aan een website waar je op een gemakkelijke manier in contact kunt komen met andere alleenstaande moeders zoals jij. We gaan met deze website dit najaar online, dus dan heb je geen excuus meer dat je geen vangnet hebt 🙂

Tip 4: Creëer routines

Natuurlijk is het een grote uitdaging om in je kind(eren) in je eentje op te voeden, te werken, de boodschappen te doen, je huis schoon te houden, te koken, vrienden te zien en misschien ook nog eens een keertje een nieuwe liefde tegen het lijf te lopen. Wanneer je zorgt voor routine, spaar je tijd uit (en bovendien weet je kind(eren) waar ie aan toe is). 

  • Wek je kind(eren) op een vast tijdsstip en laat ze ook op een vast tijdstip gaan slapen
  • Kook op vaste dagen en kook wat meer zodat je op een andere vaste dag wat uit de vriezer kunt halen
  • Plan vaste schoonmaakuurtjes in en laat je kind(eren) lekker knutselen (of een dvd’tje kijken)
  • Doe je boodschappen op een vaste dag. 

Het lijkt allemaal erg gestructureerd (en dat is het natuurlijk ook), maar je zult zien dat wanneer je vaste routines inplant, je tijd overhoudt.

Tip 5: Jij bent de baas

Mijn gastmoeder zei ooit tegen mij “ik ken niemand die zo geduldig is als jij”. “Nou”, zei ik “volgens mij heeft dat niets met geduld te maken, ik heb er gewoon de puf niet voor om de strijd aan te gaan.” Herkenbaar? Wrong! Ik realiseerde me op dat moment dat mijn kind gewoon grenzen nodig heeft en dat ik ervoor ben om die te geven. Ik dacht op dat moment dat het makkelijker was om haar maar d’r gang te laten gaan, maar wanneer ik daarmee zou zijn doorgegaan, had ik mezelf in de toekomst gigantisch in de vingers gesneden. Kinderen hebben grenzen nodig en jij bent er om ze die te geven. Hierdoor gaan ze op den duur beter naar je luisteren, kun je betere gesprekken met ze voeren en wordt jouw leven echt een beetje makkelijker. 

Tip 6: Maak altijd tijd om met je kinderen te spelen

Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar hoe vaak vergeten we niet om echt quality time met ons kind(eren) door te brengen. Wanneer je vaak met je kind bent, wil dit niet zeggen dat je ook echt bij ze bent. Dus reserveer minimaal 1x per week een vaste dag dat je iets leuks met je kind gaat doet en ook de volledige aandacht voor hem/haar hebt. Dus dan is er ook echt geen tijd voor huishoudelijke dingen, werk, telefoon, laptop of wat dan ook. Het is tijd voor jou en je kid(s)! En door deze tijd aan je kinderen, maar ook aan jezelf te geven, worden jullie beide rustiger en gelukkiger! 

Tip 7: Accepteer

Had je je leven anders voorgesteld? Vind je het lastig om het alleen te doen? Ben je nog boos op je ex of op het feit dat je alleenstaande moeder bent? Dit niet accepteren maakt het leven zowel jou als van je kind(eren) een stuk lastiger. Wanneer een situatie is zoals ie is, kun je twee dingen doen: 1. je vecht ertegen 2. je accepteert het. Het is zoals het is en je kunt er maar beter positief in staan, want wanneer je ertegen vecht hou je alleen maar negativiteit vast en zul je ook eerder negatieve dingen aantrekken. Binnenkort zal ik een blog met tips over acceptatie. Wil je echt leren hoe je dit kunt doen? Dan is mijn online training wellicht wel iets voor jou! 

Heb jij nog andere tips? Deel ze dan met de andere alleenstaande mama’s, door je tip hieronder te plaatsen.

Over de schrijver
Anonymous
Door

Anonymous

op 22 Jul 2015

Goede tips Myra, dank je wel! Zelf werk ik sinds een tijdje met een planbord, per week. Dat werkt voor mij ook om structuur te krijgen :-). Groetjes, Carolien

Anonymous
Door

Anonymous

op 31 Oct 2015

Goede tips! Ik kan ze heel goed gebrijken.? Thanks Myra. Groetjes; Ermelinda Semedo

Anonymous
Door

Anonymous

op 31 Oct 2015

Fijn om te horen Ermelinda!

Reactie plaatsen