7 tips om beter met je ex te communiceren
12 januari 2016 
5 min. leestijd

7 tips om beter met je ex te communiceren

Ik heb 7 tips om beter met je ex te communiceren bedacht. Communiceren met je ex, je komt er niet onderuit als je samen een kind hebt. En als iemand weet hoe lastig communiceren met je ex kan zijn ben ik het wel. Zeg ik A zegt hij B en we komen nooit samen tot C. Niet echt handig als het gaat om je kind waar je het samen over eens moet worden.

Ik ben een hele tijd de communicatie met hem uit de weg gegaan, maar nu de begeleide omgang gaat starten moet ook ik er weer aan geloven dat er gecommuniceerd moet worden.

Omdat ik voor mijn werk als klantenservice medewerkster communiceer met diverse mensen met verschillende referentiekaders, emoties, culturele achtergronden, afkomst en niveaus, bracht mij dat op een idee. In mijn werk voer ik ook wel vaker een “lastig gesprek” en heb ik ook wel eens te maken met een “lastige klant”. Aan mij dan de taak om het gesprek makkelijk te maken en “de lastige klant” een “blije tevreden klant” te maken.

Dus in het vervolg ga ik mijn ex als “lastige klant” zien. Hij wilt namelijk iets wat ik niet wil. Maar we moeten toch samen kijken hoe we tot een compromis kunnen komen zodat beiden partijen blij zijn en we uiteindelijk dus ook een blij kind hebben. Of het gaat werken? Daar kom ik zeker weten nog op terug maar hier alvast een aantal tips die ik gebruik bij een “lastig gesprek” met een “lastige klant. Hier volgen:

7 tips om beter te communiceren met je ex

  1. Benoem de emotie van de ander                                                                            

In mijn gesprekken waarbij de andere partij aangeeft ergens teleurgesteld over te zijn of zich niet kan vinden in de ander begin ik altijd met 3 dingen. Ik vraag of ik de andere partij goed begrepen heb. Dit doe ik met een reden. Als je namelijk begrijpt wat de ander zojuist gezegd heeft, kun je inspelen op de gevoelens van de andere persoon en dat is meteen punt 2. Punt 3 is: Doe een voorstel. Wat kun jij eraan doen om samen tot een compromis te komen?

2. KOE                                                                                                                          
KOE is de afkorting voor kaken op elkaar en dat betekent dat je soms even beter kan zwijgen. Als je alles zegt wat je denkt kan een gesprek vaak al heel anders lopen dan wanneer je soms even zwijgt. Door soms even te zwijgen denk je beter na over wat je zegt. Hierdoor praat je met je verstand en niet alleen met je hart. Dit geeft je de kans om te luisteren naar wat de ander zegt.
 
3. Twee seconde regel                                                                                                 
Eigenlijk past dit bij de KOE, want door even te zwijgen heb je 2 seconde om na te denken over wat je gaat zeggen. Je hersenen hebben soms iets langer de tijd nodig. Laat emotie niet de overhand nemen. Dan kun je er wel eens iets uit flappen wat je niet wilt. Door even 2 seconde te zwijgen praat je bewuster en heb je de kans om bepaalde woorden terug te nemen voordat ze uitgesproken zijn.
 
4. Luisteren, samenvatten doorvragen                      7 tips om beter met je ex te communiceren                                                  
Naar elkaar luisteren voorkomt irritatie en minder irritatie is een aangenamer gesprek. Een aangenamer gesprek is een beter resultaat. Het heeft een positief effect en is het beste voor jullie kind. Als je net zo’n ex hebt als ik, is samenvatten ook een echt must! Door het samen te vatten controleer je of je wat de ander zojuist gezegd heeft bij je is aangekomen. Als je dit doet voorkom je misverstanden. Doorvragen is belangrijk om meer informatie te krijgen en zo bepaalde gedachtegangen, meningen of gevoelens beter te begrijpen.
 
5. Open vragen stellen

Een gesprek met alleen maar ja, nee en misschien, werkt niet! Stel daarom open vragen zodat je het gesprek lopende houd. Daardoor moet de ander antwoord geven en dat geeft jou de gelegenheid beter te luisteren. Door open vragen te stellen krijg je tevens meer informatie.

6. Vermijd het vingertje wijzen naar de ander                                                        

Vermijd dat je steeds zegt jij moet of jij bent schuld dat of jij gaat dit of dat doen. Door minder met het vingertje te wijzen krijg je een minder beladen gesprek. Vervang het dwingende gedeelte in: “Zou jij dit of dat kunnen doen omdat….” Hierdoor leg je uit waarom het noodzakelijk is dat de ander iets doet en waarom je dit graag wilt. Mensen zetten namelijk sneller de hakken in het zand als je ze dwingt om iets te doen.

7. Non-verbale communicatie is ook communicatie                                                           

Vaak zegt je hele lichaamshouding meer als wat je met woorden kunt uitdrukken. Probeer je daarom bewust te worden van je lichaamshouding. Als je dit lastig vind oefen hem dan. Ga eens voor de spiegel zitten of staan en let eens op je eigen houding. Je kunt ook een vriend of vriendin vragen om het gesprek te oefenen met je en objectief naar je houding te kijken.

Ik hoop dat deze 7 tips  om beter met je ex te communiceren jullie gaan helpen om “lastige gesprekken” met je ex te voeren. Mochten jullie nog andere tips hebben of do’s or dont’s, laat ze dan achter in een reactie voor mij en de andere single moms.

Over de schrijver
Reactie plaatsen