7 tips om bij jezelf te blijven na de relatiebreuk
06 april 2016 
6 min. leestijd

7 tips om bij jezelf te blijven na de relatiebreuk

Uit elkaar.. en ieder zijn eigen weg! De relatiebreuk is daar! De één zal een gat in de lucht springen en meteen zijn vrijheid opmerken. Terwijl de ander kniezend in een hoekje de kleenex fabrikant sponsort.

Bij een scheiding of breuk kunnen heel veel uiteenlopende emoties een rol spelen. Pijn, verdriet, onmacht, en voor jullie allebei zal dit anders zijn! Ieder zijn eigen beleving! En jaahaa, als wij verdriet kunnen voelen, so can guys!

Sommige dingen, hoe graag we ook zouden willen hebben we niet zelf in de hand! Misschien zou je wensen dat je je ex, nooit meer hoefde te zien. Dat hij naar een onbewoond eiland zou verhuizen of dat hij een cursus “hoe word ik de beste papa ever!” zou volgen. Maar op al deze dingen of hebben we, hoe jammer ook, geen invloed op.

Like it or not, het enige waar we invloed hebben is hoe wij (jij) reageert! Dat is het enige waar we invloed over hebben!

7 tips om het na je breuk, als ruzie, pijn of oud zeer zo op de loer ligt, het zo makkelijk en aangenaam mogelijk voor jezelf te maken! Ik laat me zeker toch niet gek maken toch ?!

1. Laat je nooit verleiden om  (ook) met “modder” te gooien!

Het voelt misschien alsof ik van je vraag om dat laatste stukje chocolade te laten liggen als je net aan je nieuwe dieet bent begonnen… Je weet het, de verleiding is zoo groot. Dat gevoel als dat stukje chocolade op je tong belandt… aaahh… complete sensatie gewoon! Maar je bent sterk! Want je weet dat er een overweldigend trots gevoel op je staat te wachten als je ervan wegloopt en dat stukje chocolade laat liggen!

Hoewel ruzie, compleet van andere chocola gemaakt is kan het gebeuren dat je met je ex in zo’n situatie belandt dat de gemoederen zo hoog op lopen dat hij in 10 minuten het vandale woordenboek met tien bladzijdes heeft uitgebreid enkel om te omschrijven wie jij wel niet zou zijn! In 10 minuten tijd (als hij die kans van jou krijgt) weet hij in de meest ongecensureerde uitspattingen jou te omschrijven. Daar heeft hij jou mee, want hij weet je zwakke plekken. Je hartslag stijgt, je tenen krommen, je vingers jeuken… neeeeeheeeeeeee…. Hoe durft hij?!?! Ooohhh jij…. jij….. oeeeh! Grrrr… Waar kies jij voor nu op dit huidige moment? Zou je het VanDale woordenboek ook uitbreiden óf zou je voor jezelf kiezen?

Om zelf te kiezen om niet verder in te gaan op de situatie is ook een manier van reageren. Je mag en kan natuurlijk altijd voor jezelf op komen, door op een vriendelijke (geen betweterige, of heksen toon..) aan te geven dat hij jou grens overschrijd (én t limiet van het woordenboek).

Door te kiezen om op deze manier te reageren, laat je zien dat je de kracht hebt om het juiste te doen in een lastige of zelfs moeilijke situatie.

2. Laat de hoop of wens dat je ex ooit je verdriet zal erkennen varen

Je leven staat voor je gevoel helemaal op z’n kop! Kinderen, alleen, dit was verre van het leven wat je voor ogen had toen je vroeger met de barbiepoppen aan het spelen was! Misschien zag je de keuze van je ex niet eens aankomen, en ben je nog compleet onderste boven van zijn keuze! Hij heeft je pijn gedaan of misschien heeft hij wel hele andere hartbrekende taferelen in de relatie uitgevoerd? Het is niet vreemd om verdriet om te hebben. Het is heel menselijk! Begrijpelijk! Verwen jezelf daarom extra! Neem eens een lekkere warme douche of bad, als je kids op bed liggen (en huil dat potje onder de douche.. we all did ) zet eens die film op waar je al een hele tijd naar uitkeek. Maar waar je voor je gevoel nooit aan toe kwam! Zoek contact met lotgenoten, deel je verhaal. Je zult merken met de tijd die voorbij gaat en je durft stil te staan bij jou eigen verdriet, dat de behoefte naar erkenning van .. zal verdwijnen!

En je toekomst ligt open. Een nieuwe kans! Je kunt hem helemaal in gaan richten en bekleden zoals jij het graag voor ogen hebt! Een nieuw begin. Spannend, maar stiekem ook best heerlijk toch?

3. Laat de hoop of wens dat je ex-partner ooit verandert vliegen! Because it never gonna happen girl ! * helaas *

7 tips om bij jezelf te blijven na de breuk met je ex

7 tips om bij jezelf te blijven na de breuk met je ex

“Let it go” zou Elsa in volle glorie zingen op de ijsberg! Ben je mama van een meid dan zal Elsa en Anna zeker niet onopgemerkt aan je voorbij zijn gegaan. En wat zingt Elsa toch wijze woorden!

Loslaten is een van de moeilijkste dingen in het leven, vind ik. In scheiding/relatiebreuk ga je beide (on)gewild je eigen weg. En daarbij komt dan automatisch het vervolg dat opvoeden ook op ieders eigen manier zal gaan. Heb je geluk en je onderlinge relatie is met je ex na de breuk nog goed, zul je nog het e.e.a. kunnen bespreken. Maar is dat niet, dan zul je veel mee kunnen blèren op de frozen melodie, want grote kans dat jouw tips als aanval worden gezien. Loslaten, terwijl je kind om het weekend in een (suiker-)feest beland, waar andere regels gelden dan bij jou. Poeh, hoe ga je hiermee om? Een uitdaging vond ik, tot ik mezelf de vraag stelde: “Hoe zou ik reageren, als ik twee dagen in twee weken mijn kind(eren) zou zien?” Hoewel ik nooit hoop dat dit ooit mijn toekomst zou worden om ze zo weinig te kunnen zien. Ik zou er een giga feest van maken! Van vrijdagavond tot zondagavond!! Ik zou ’n clown bestellen, een weekend weg gaan, naar het pretpark, zwemmen. Kortom, alleen maar leuke dingen doen én genieten! Doen ze iets verkeerd. Ach joh (op de klok kijkend). Ik heb nog 23 uur en 45 min om van hun te genieten! Laat gaan!! Geef de papa’s van de feest methode eens ongelijk!! Tenzij er gevaar dreigt. Laat lekker gaan en accepteer dat we misschien een tandje bij moeten zetten op zondag en maandag! Tenslotte hebben we toch ook even tijd voor onszelf gehad, toch? We zouden wellicht als we ze zo weinig zouden zien, precies hetzelfde doen!

4. Bescherm je kinderen! Een must!

Kleine oortjes… maar oh zo’n goed én oplettend gehoor! Soms verbaas ik mij nog dat mijn dochter iets herhaalt over wat ik ooit tijdens het thee drinken met een vriendin gezegd heb, terwijl ze op dat moment heerlijk aan het knutselen of aan het spelen was. Kinderen krijgen voor mijn gevoel (en ervaring) méér mee dan je zou denken. Ook al begeleid je ze naar een andere ruimte, terwijl je ruzie staat te maken met je ex. Ze voelen veel meer dan je denkt en ook qua intonatie van onze woorden maken ze hun eigen verhaal! Beware! Ze hebben een klein hartje! En het laatste wat je ze mee wil geven is schuldgevoel!

5. Neem je eigen verantwoording en stop met elkaar verwijten!

Maar hij zei dit, en hij deed dat. En zo vertelde wij allebei? Iedereen heeft en kent zijn eigen beleving over een bepaalde situatie. Eén situatie kan bij verschillende mensen een heel ander gevoel oproepen. Ooit opgemerkt hoe schriftelijke tekst heel anders door een vriendin gelezen wordt dan dat jij ‘m had gelezen? Zo kan dat ook met verbale woorden zijn! Het heeft totaal geen meerwaarde om elkaar dingen te verwijten die al hebben plaatsgevonden of waarvan de waarheid nooit te achterhalen valt! Probeer elkaar in elkaars waarde te laten, en neem je eigen verantwoording voor je daden en acties! Want als we eerlijk zijn, het ligt niet altijd aan de “man” toch ? Voor 95 % toch of vergis ik mij nu? Hihi, want als wij vrouwen ergens onze zin op hebben gezet? Of pijn hebben dan? Is mijn advies aan de man: “Neem een koe-reep en rennuhhhh”… Haha

6. Gun elkaar ruimte! Houd contact kort én duidelijk!

Spelen er nog een heleboel gevoelens een rol in contact? Verliefdheid, pijn, verdriet, gemis etc? Mijn advies, gun elkaar ruimte om individueel aan de nieuwe manier van leven te wennen en jullie verwerkingsproces te voltooien. Houd contact en afspraken, overzichtelijk, kort en duidelijk.

7. Schakel indien nodig professionele hulp in

Lijk je er samen niet uit te komen, of lijkt het voor je gevoel alleen maar erger te worden? Schakel dan hulp in! Deze hulp kun je wellicht vinden in familiare banden maar ook kun je advies vragen binnen de maatschappelijke hulpverleningen.

Dit waren de 7 tips om bij jezelf te blijven na de relatiebreuk. Nuttig vinden jullie niet? Laat je reactie achter hieronder. Wij zijn benieuwd hoe jij je niet boos laat maken door je ex. En je bij jezelf blijft.

Over de schrijver
Reactie plaatsen