arrow_drop_up arrow_drop_down
13 september 2018 

7 tips om een vakantie met kids te overleven

Tips om een vakantie met kids te overleven….

Zodra de vakantieperiodes aanbreken ontkom je niet aan de vraag wat zijn handige tips om de vakantie met kinderen te overleven. Vooral moeders van de hele kleintjes zijn op zoek naar handige tips op social media om te zorgen dat ze niets vergeten.  En hoewel de zomervakanties achter de rug zijn, staat de herfstvakantie er alweer aan te komen. 

Zelf ga ik sinds Quinty 5 maanden is naar het buitenland in het hoogseizoen en ik heb nog nooit een ‘oeps momentje’ gehad (ik maak direct een groot kruis en klopt af). Nu ben ik wel een enorme controlfreak als het aankomt op het inpakken van mijn koffers. Lees; ik begin hier ruim 6 weken van te voren mee, ik heb een checklist, werk alles tot in de puntjes uit en check check en dubbel check. 

In dit blog deel ik handige do’s en dont’s wanneer je met kleintjes op vakantie gaat, zodat je lekker optimaal allemaal kunt genieten. Want blije kindjes zijn blije mama’s.

7 tips om een vakantie met kids te overleven

  1. Laat je kind drinken tijdens de vlucht

Waar wij ons als mama’s al snel druk om maken is de vlucht. Want zeg nu zelf, niemand zit te wachten op een huilende baby de hele vlucht. Behalve dat je van die azijnzeikerds hebt die hier niet tegen kunnen, voel jij je als moeder in zo’n situatie ook knap ongemakkelijk. De reden dat ze huilen, komt vaak voort uit de pijn aan de oortjes. En aangezien kinderen net mensen zijn alleen dan in het klein en zich soms minder goed kunnen uiten, gaan ze huilen. Voorkomen is beter dan genezen, zorg daarom dat je drinken hebt voor de kinderen door het slikken klappen de oortjes weer open en neemt de druk op de trommelvliezen af. Minder druk is minder pijn. En ja in dit geval is pijn echt niet fijn.

Voor de wat grotere kinderen, kun je ook denken aan snoepjes of kauwgom. Kauwen heeft namelijk hetzelfde effect. 

  1. Smeer je kind goed in

Ik denk dat iedere ouder wel snapt dat smeren echt het aller aller belangrijkste is om je kindje tegen uv stralen te beschermen. Ken daarom het huidje van jouw kindje en hou dit goed in de gaten. Factor 50 is de “ kinderfactor” maar je hebt dus ook kindjes die prima met een factor 30 overweg kunnen. Let wel op houdbaarheid datum, want zodra deze bereikt is kan de factor terug lopen en dus minder goed beschermen. Ook zou ik voordat je meteen het hele huidje insmeert eerst een klein plekje proberen (voordat je op vakantie gaat) om allergieën uit te sluiten. 

Gebruik water resistante zonnebrand , kinderen liggen natuurlijk graag in het zwembad en dan is het wel zo fijn als de zonnebrand blijft zitten.  Een aftersun is noodzakelijk om het huidje na de nodige zonuren te hydrateren en de voeding te bieden die het nodig heeft om te herstellen.  Het voordeel hiervan is ook dat de bruine tint langer behouden blijft. 

3. Draag uv pakjes 

Kinderhuidjes zijn natuurlijk nog super gevoelig, zeker als ze nog niet gewend zijn aan een flinke dosis uv stralingen. Je kunt natuurlijk smeren smeren en nog eens smeren maar soms is dat alleen niet voldoende. Uv pakjes zijn dan echte aanraders. Je hebt hele pakjes, maar bijvoorbeeld ook alleen shirtjes. Ik heb zeker de eerste vakantie het uv pakje gebrulikt, maar nog steeds neem ik hem ieder jaar mee. Ik koop die van mij meestal bij de Prenatal hoewel ik volgend jaar echt even verder moet gaan zoeken naar winkels waar ze pakjes verkopen. Het fijne is dat de schoudertjes hiermee in ieder geval volledig bedekt zijn en de uv pakjes ook echt beschermd tegen spf 50+. De pakjes zitten als gegoten, zijn ademend, snel drogend en comfortabel.

3. Vergeet de hoedjes en petjes niet

Om een zonnesteek te voorkomen zijn hoofddeksels een must.  Maar ook zijn zonnehoedjes en petjes ideaal tegen de felle zon en hitte beschermend. Deze heb je in alle soorten en maten dus je kunt het zo gek maken als je wilt.

Voor de hele kleintjes heb ik als tip; zoek echt naar een hoedje met touwtjes zodat het hoedje goed blijft zitten. De hele kleintjes hebben nog al de neiging om de hoedjes en petjes namelijk af te trekken. Om toch de bescherming te bieden die ze nodig hebben is het wel zo fijn dat de hoedjes en petjes blijven zitten. Voor de peuters en de oudere kindjes adviseer ik om samen te zoeken naar iets wat ze leuk vinden des te groter is de kans dat ze het ophouden. 

4.  Draag een zonnebril

Als medewerker in de optiek weet ik als geen ander hoe belangrijk het is om je ogen te beschermen met een goede zonnebril om schade te voorkomen. Kinderoogjes zijn extra gevoelig voor uv stralingen dus is een zonnebril iets waar je niet  jong genoeg kan beginnen. Hun gezicht moet in de schaduw blijven en geadviseerd wordt om hun ogen te beschermen met een goede zonnebril en een hoedje met een brede rand. Uv-straling zie en voel je dan ook niet, maar ongemerkt lopen je ogen onherstelbare schade op. Een goede zonnebril is net zo belangrijk als zonnebrandcrème. Zorg daarom dat je in de lente en de zomer altijd een zonnebril bij je hebt, zodat je deze op kan zetten als het nodig is.’ Ik heb voor Quinty een zonnebril van Lief en babybenzz. Het fijne hieraan was dat ze een bandje achter het hoofd hadden. Deze was met klittenband verstelbaar dus paste het ten alle tijden. 

5. Zwembenodigdheden 

Wanneer je op vakantie bent is verkoeling in een zwembad geen overbodige luxe. En kinderen zijn gek op water. Nu is zo’n zwembad ook een gebied vol kleine ongelukjes met grote gevolgen. Omdat het afgelopen zomer vol heeft gestaan van berichten van kindjes die verdronken zijn, wil ik beginnen met de allergrootste do en dat is; leg telefoons of boeken aan de kant en let op je kind. Ongeacht of hij of zij kan zwemmen of niet, ongeacht of het een ondiep bad is en ongeacht of het bandjes om heeft. 

Ik adviseer iedereen met een hele kleine ukkepuk om een klein zwembadje mee te nemen. Deze kun je fijn naast je bedje onder een parasol zetten, bodempje water erin en je kindje heeft zijn of haar afkoeling en uren plezier. Wil je toch het grote zwembad opzoeken, zorg dan voor een band waar je baby in kan zitten of een swimtrainer.

Ik heb zelf de swimtrainer voor Quinty gehad en wij vonden deze enorm fijn omdat je kindje hier inhangt en op deze manier de natuurlijke zwemhouding kan aannemen. Hierdoor kan je kindje zich ook vrijer bewegen. Nu Quinty uit de swimtrainer gegroeid was, zijn wij over gegaan op de puddel jumper. Dit is een band die zowel om de armpjes heen zit als zwemvleugeltjes en om de buik als band. Je kindje blijft hier dus goed mee drijven.

Voor boottochten of excursies om en rond het water kan ik iedereen een reddingsvest adviseren. Omdat je met een reddingsvest op open water zoals een meer of zee beter blijft drijven. 

6. Draagdoek 

Wanneer je kindjes hebt die nog niet kunnen lopen of nog geen lange afstanden kunnen afleggen gebruik je natuurlijk een kinderwagen. En die kinderwagen mag je tot heel lang meenemen op de luchthaven meestal is dit tot aan het vliegtuig. Maar dan? Daar sta je dan met je handbagage je moet je identiteitskaarten of paspoorten bij de hand houden samen met de boarding kaarten en je hebt nog een kleintje in je handen. HELLUP! Op die momenten is een draagdoek de uitkomst!

7. Sos bandjes 

Last but not least; sos bandjes. Zoals ik al schreef in punt 5 zitten ongelukjes in een klein hoekje en zijn kindjes die kunnen lopen razendsnel. Een klein onbewaakt moment dat jij met je bagage bezig bent, de zonnebrandcreme uit je tas haalt of even weg kijkt kan je kind er vandoor zijn. Want wat in een supermarkt kan gebeuren, kan op een luchthaven of vakantieoord al helemaal gebeuren. Jij als moeder in paniek, kindje in paniek en uiteindelijk mensen die met je kind op zoek gaan naar mama. 

Op zo’n moment is een sos bandje een must. Schrijf hierop jouw naam, naam van je kindje en je telefoonnummer op. 

Ik hoop dat jullie iets aan mijn tips om een vakantie met kids te overleven hebben om relax aan jullie toekomstige vakanties te beginnen. Laat in een reactie weten wat jullie van deze tips vinden. Als jullie zelf nog tips hebben deel deze dan vooral ook in een reactie want sharing is caring!

Liefs, Rachel 

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Wij gebruiken Cookies