arrow_drop_up arrow_drop_down
14 april 2016 

7 tips om makkelijker rond te komen

Alleenstaande moeder zijn vraagt financieel gezien vaak behoorlijk wat creativiteit. Daarom 7 tips om makkelijker rond te komen. Nou kun je al je energie stoppen in het binnenhengelen van meer geld – via een ex bijvoorbeeld… maar dat levert mogelijk frustraties en ellende op.

En je hoofd laten hangen omdat je niet meer kunt uitgeven wat je vroeger kon… daar word je ook niet blij van. Dat kan ook anders! Gewoon minder uitgeven. Vaak kan dat best. Zo heb ik zelf ook niet enorm veel te besteden, soms heb ik het minimale loon, soms zit ik er net boven. Toch heb ik het gevoel dat ik niks tekort kom. Daarom hier 7 tips om makkelijker rond te komen samen met je kind(eren).

Tip 1: koop goedkopere merken en aanbiedingen

Onderin de schappen staat vaak het allergoedkoopste merk, struin de huis aan huis bladen af voor de koopjes. Ga voor voordelig en probeer daar iets lekkers van te maken. Ik struin wekelijks de blaadjes af en ga zo veel mogelijk naar de goedkope winkels, hierbij kan je denken aan de Aldi bijvoorbeeld. als er aanbiedingen zijn bij andere winkels ga ik uiteraard daar ook langs. Ik woon in een dorp met veel supermarkten erg handig, hoef ik ook niet zover te rijden.

Als je weinig te besteden hebt hoef je niet altijd topmerken, eten is belangrijker. Ik kan er dan ook niet goed tegen als mensen weinig te besteden hebben maar bijvoorbeeld wel alles duur willen hebben.

Tip 2 : kijk of je kunt besparen op vaste lasten

Wat mij heel veel geld heeft opgeleverd, is kijken naar de elektra- en gaskosten. Ik maak er elk jaar weer tijd voor om goed te kijken of ik kan besparen hierop. Sinds kort heb ik een ‘slimme meter’. Deze thermostaat gaat vanzelf uit als er geen beweging wordt waargenomen. Erg makkelijk als je
nog wel eens vergeet dit uit te zetten. Verder heb ik ledlampen en zet ik de verwarming niet altijd aan. Je kan je ook lekker warm aankleden. Trouwens: kaarsjes geven warmte af, dus die zet ik wat vaker aan. Win-win situatie! Het wordt gelijk gezelliger.

7 tips om makkelijker rond te komen

7 tips om makkelijker rond te komen

Tip 3: leg een moestuin aan

Dit klinkt misschien wat duf, maar is o zo leuk om te doen.

Het leukste is natuurlijk het oogsten. Zo heb ik bijna 15 kilo aardappels uit eigen tuin gehaald, kon ik deze zomer heel veel sla eten en ligt de diepvries vol met boontjes en rode kool. Zo kom ik al wat makkelijker de winter door. Het is trouwens ook leuk voor de kids. Rick vindt het nu al super om mee te helpen in de tuin.
Een moestuin is relatief makkelijk te beginnen, heb je een stuk tuin over? Dan kan je daar groentes gaan verbouwen. Ik
heb een gedeelte van mijn tuin gereserveerd hiervoor. Bij de gemeente kon ik gratis compost halen dit heb ik oor de grond gespit, op verschillende sites op Facebook boden ze zaadjes aan, maar ook plantjes, soms helemaal gratis. Dit scheelt dus enorm in de kosten. Dit jaar had ik bloemkool in de tuin, maar dat doe ik echt nooit meer. Dit is zo moeilijk om te verbouwen. Spinazie, rodekool en rode bieten, boontjes en sla gingen me beter af. Maar heb je geen tuin, dan zou je bijvoorbeeld aan een moestuin kunnen denken.

Tip 4: doe 1 x in de maand de grote boodschappen en 1 x in de week de verse boodschappen

Wat ik heb gemerkt: als ik elke paar dagen naar de winkel ga, koop ik vaak meer dan dat ik eigenlijk nodig heb. Ik ga dus veel minder vaak en daarbij maak ik gebruik van lijstjes. Ik kijk in mijn kasten wat ik nodig ben, door de jaren heen weet ik wat ik ongeveer gebruik aan drinken en houdbare producten. Dit koop ik dan in. Daarnaast koop ik groentes en vlees die ik kan invriezen, dit doe ik in zakjes met datum in de diepvries. Zo kan je boontjes best invriezen. Bloemkool en broccoli ook. En zo zijn er nog veel meer producten waarbij dit wel kan. Fruit koop ik elke week. Heb ik appels over, maak ik zelf appelmoes en wat ik over heb, vries ik in. 

Zo hoef ik niet steeds naar de winkel te gaan EN is goed voor de lijn, haha. Ik koop bijvoorbeeld 2 zakken chips waar ik een maand mee moet doen. 

Tip 5: stel een weekbudget in

Ik haal eens per maand geld van de bank op en doe dat in zakjes. Daar zet ik op: week 1 t/m 4, afhankelijk van de maand. Elke week heb ik zo geld om uit te geven aan boodschappen. Geld wat over is, zet ik apart en kan ik dan wat leuks voor doen elke maand. Ik geef gemiddeld 50 euro per week uit aan boodschappen. Hier zitten dan ook de luiers en kleertjes bij van mijn zoontje. Ik heb van te voren een bedrag bepaald wat ik kon missen. Als ik minder geld krijg door vakantie etc.. dan doe ik het met minder.

tip 6 : spaar automatisch

Ik spaar automatisch voor Rick, maar ook voor mezelf. Dit zorgt ervoor dat ik een buffertje opbouw. Het hoeft niet veel te zijn al is het maar een paar euro. Maar dan heb je in ieder geval iets achter de hand, mocht het geld toch op zijn of er gaat iets bij je in huis kapot. Ik probeer altijd minstens een buffer te hebben van 100 euro. Dit klinkt niet veel, maar als je weinig te besteden hebt is dat wat. Gelukkig heb ik momenteel een wat grotere buffer, dit geeft me een prettig gevoel. 

Wat ik jammer vind is dat ik veel mensen hoor zeggen ik kan echt niet sparen daar heb ik niet genoeg geld voor. Maar spaar automatisch. Al is het maar 5 euro. Je zult zien dat je er heel weinig van merkt, en dat je toch langzaam een klein buffertje opbouwt.

Tip 7: schakel zo nodig iemand in die je mee kan helpen

Vraag diegene om samen een huishoudboekje te maken waarin staat wat erin komt en wat je uitgeeft. Zo krijg je inzicht in jouw situatie. Ik heb heel erg veel gehad aan een jongerenwerker (ja, toen ik nog ‘jong’ was, haha). Zij hielp me met overzichten maken. Ook vind ik het zelf erg leuk om te doen, ik ben altijd bezig met hoeveel ik uitgeef. Doordat ik weet wat eruit gaat en erin komt aan geld, heb ik meer rust. Ik weet wat ik uitgeef en wat ik kan besteden en sta niet snel voor vervelende financiële verrassingen.

Ik hoop dat je wat aan mijn tips hebt. Je hoeft jezelf en je kind echt niet tekort te doen als je weinig te besteden hebt. Heb jij nog tips? Je kunt ze hieronder achterlaten, dank je wel!

Zie ook: Sparen voor je kind en nog meer tips van een financieel adviseur!

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Wij gebruiken Cookies