7 tips om mooie foto's van je kids te maken
26 september 2018 
4 min. leestijd

7 tips om mooie foto's van je kids te maken

“Geniet er maar van want ze zijn zo groot” Een cliché die je als kersverse mama zo vaak te horen krijgt, maar oh zo waar is. 

Want damn, wat zijn de afgelopen 3,5 jaar voorbij gevlogen dat ik mama ben van Quinty. En wat veranderd zo’n piep klein babytje snel in een eigenwijs mensje met een eigen karaktertje. 

Voor mijn gevoel heb ik 3x met mijn ogen geknipperd en toen was ze groot.

Opeens kunnen en willen ze zoveel zelf. En komen er nu al momentjes waarin ik moet accepteren dat ik stapje voor stapje moet loslaten. Loslaten om dat kleine mensje een zelfstandige sterke en zelfverzekerd mens te laten worden. En soms, heel soms… verlang ik op zulke momenten terug naar de tijd dat mijn meisje mij nodig had. Ik droom dan weg naar de vele mooie herinneringen die wij in haar korte leventje al samen hebben. 

Misschien is dat ook de reden dat ik zo graag zo veel mogelijk momenten vastleg in foto’s. Om op de momenten dat ik stilletjes verlang naar de tijd dat mijn kleine meid nog kleiner was mij te blijven herinneren. Te herinneren hoe fijn het was en vooruit kijkend naar hoe mooi het nog gaat worden. 

Want onze verzameling aan herinneringen samen zijn nog lang niet voorbij en ik weet dat ik nog heel veel mooie herinneringen ga maken. 

En omdat ik mij heel goed kan voorstellen dat ik niet de enige ‘emo mom’ ben die vindt dat het allemaal veel te snel gaat, deel ik graag mijn tips en adviezen om mooie foto’s van je kids te maken. 

Wil jij net als ik herinneringen blijven vast leggen? Lees dan hier 7 Tips om mooie foto’s van je kids te maken:

  1. Zorg voor een effe achtergrond bij portretten

De mooiste foto ’s krijg je met een effe achtergrond. Hierdoor staat je kind al centraal en lijdt de achtergrond niet af. Wanneer je namelijk een foto maakt met allerlei rommelige dingen op de achtergrond, lijdt dit af van waar het eigenlijk om gaat en dat is je kind.

Ikzelf ben begonnen met een bedsprei van Ikea als achtergrond te gebruiken. Ook worden er vaak rolgordijnen gebruikt als achtergrond. Vind je effe te saai? Kijk eens rond bij jou in de buurt. Je hebt overal wel plekjes met gave graffiti, skate banen, parkjes, heides of andere plekken achtergronden voor een stoer effect.

2. Heb geduld

In de fotowereld wordt gesproken over dat kinderen en dieren het lastigste zijn om te fotograferen. Dit geldt voor professionele fotografen dus ook voor jou. Wat je dan dus nodig hebt? GEDULD, GEDULD en nog eens GEDULD. Kinderen bewegen nu eenmaal, hebben soms geen zin om mee te werken of doen gewoon net niet wat jij wilt.

3. Durf out of the box te denken

Durf out of the box te denken. Ga op die stoel staan, ga op de grond liggen, laat je kind gekke bekken trekken en hou je telefoon/camera eens schuin. Je zult je verbazen over hoe leuk juist de niet geposeerde en standaard foto’s zijn. 

Zelf hou ik er van om dingen uit te proberen. Neem bijvoorbeeld een bellenblaas, een knuffel of ballonnen en je krijgt iets speels in je foto. Ook maak ik soms dezelfde foto meerdere keren vanuit een andere hoek. Ik heb dan dus dezelfde foto maar toch anders. 

4. Doe

Wat ik dus al bij geduld schreef is dat kinderen soms niet stil blijven staan of in de pose die jij in gedachten hebt. Soms zit er dan maar een ding op…. DOEN. Gewoon klikken. Want weet je hoe gaaf die foto’s zijn waar juist iets van beweging in zit? Deze foto’s zijn juist de puurste foto’s die je van je kids kunt maken ipv stijfjes geposseerd (waar ook niks mis mee is). En in de geposeerde modellenwereld is het zelfs zo dat de modellen moeten blijven bewegen zodat iedere foto anders is. Dus laat je kind lekker.

5. Maak gebruik van handige apps

Tegenwoordig leven we in een wereld waarbij zo’n beetje over iedere foto wel een filtertje zit of waarin wel iets gefotoshopt is. Maar hoe krijg je nu een mooie foto waarvan je niet meteen ziet dat er aan gesleuteld is? Daar is maar 1 antwoord op: gebruik de juiste apps. Ik gebruik zelf heel veel ‘snapsheed’ omdat deze heel handig is en makkelijk te gebruiken is. Daarnaast is ‘vsco’ een fijne app en gebruik ik ‘adobe’. ‘Avairy’ is ook heel easy en wanneer je echt uit je plaat wilt gaan is ‘photofy’ leuk. 

Mijn advies is: probeer gewoon welke app het beste bij jou past.

6. Zorg voor voldoende opslag

Alle mooie foto’s die je gemaakt hebt wil je natuurlijk ook veilig opgeslagen hebben. Ik ben zelf groot fan van alles dubbel en veilig op te slaan. Ik gebruik zelf dus zowel een cloud als een externe harde schijf. Mocht een van de 2 crashen heb ik altijd mijn foto’s nog.

7. Leg het vast in fotoboeken

Zelf maak ik per jaar 1 fotoboek met mijn lievelingsfoto’s. Ik kijk altijd rond de verjaardag van Quinty wat mijn lievelingsfoto’s van dat jaar zijn. Ik pak sommige foto’s op een hele pagina maar vind het ook gaaf om bijvoorbeeld collages te maken. Hier gebruik ik ook apps voor. Mijn lievelings app hiervoor is ‘Photoble’.

Ik hoop dat jullie iets aan mijn tips gehad hebben en dat jullie onwijs mooie foto’s kunnen gaan schieten van jullie trots. 

Liefs, Rachel

Over de schrijver
Reactie plaatsen