7 Tips over financieel opvoeden
01 september 2015 
3 min. leestijd

7 Tips over financieel opvoeden

yqXqd9OO-2Artikel van How 2 Spend it

Financiële opvoeding is iets om serieus te nemen. Volgens het Nibud komen kinderen later minder vaak in de financiële problemen, wanneer ze al op jonge leeftijd leren hoe ze met geld om moeten gaan. Maar hoe leer je je kinderen eigenlijk omgaan met geld? En vanaf welke leeftijd begin je daarmee? How 2 Spend It geeft je een zeven tips over financieel opvoeden.

  1. Begin tijdig

De algemene richtlijn is om vanaf zes jaar te beginnen met de financiële opvoeding. De reden hiervan is dat kids vanaf die leeftijd rekenvaardigheden gaan ontwikkelen op school. How 2 Spend It vindt zelfs dat je vanaf drie jaar ook al rustig aan kunt gaan beginnen met het besef van geld bijbrengen. Leer ze bijvoorbeeld dat je moet sparen om iets te kunnen kopen, dat je niet alles kunt kopen en dat je soms keuzes moet maken.

  1. Maak duidelijke afspraken

Je kind moet leren om de uitgaven af te stemmen op een bepaalde periode. Bijvoorbeeld: met je zakgeld moet je een week doen, met je kleedgeld een maand. Zorg daarom ook dat je als ouder het zakgeld op een vast moment in de week geeft. Het is belangrijk dat je hierin een betrouwbare financiële partner bent. 

  1. Sluit aan bij de belevingswereld van je kind

De beste plek om financiële skills aan te leren is op de plek waar je de meeste discussies moet voeren. Denk aan de supermarkt waar kids vaak onsubtiel duidelijk maken dat ze graag die koekjes van Frozen willen, of de speelgoedwinkel die bol staat van verleidingen. Door je kind zakgeld te geven en hen hun wensen zelf te laten bekostigen, krijgen ze sneller een besef van de waarde van geld.

  1. Houd voet bij stuk

Hoe moeilijk het soms ook is, houd voet bij stuk als het gaat om financiële beslissingen. Ook als je kind heeft besloten te dure schoenen te kopen en geen geld meer heeft voor een nieuwe kerstoutfit. Sneu natuurlijk, maar keuzes zijn keuzes en juist dit soort ervaringen zijn leerzaam.

  1. Werk is goed voor elk

Om te zorgen dat je kinderen later financieel goed voor zichzelf kunnen zorgen, is het belangrijk dat je ze al tijdig leert dat je moet werken om geld te hebben. Het begint al bij een klusje in het huis, tot een bijbaantje in loondienst. In Nederland mag je officieel vanaf je dertiende (licht) werken. Vanaf je 16e mag je vrijwel alle werkzaamheden doen. Bespreek met je kind vanaf welke leeftijd ze op zoek moeten gaan naar een bijbaan en bespreek ook hoe de verdeling moet zijn tussen bijbaan en studie.

  1. Wees zelf het goede voorbeeld

Je kind stimuleren om financieel bewuste keuzes te maken, zonder zelf het goede voorbeeld te geven, is geen goed idee. Onthoud dat jij ook op dit gebied een voorbeeld voor ze bent en betrek hen ook in jouw financiën. Vertel ze op hoofdlijnen hoe jouw financiën er uit zien en welke keuzes jij moet maken. Hou het wel bij de hoofdlijnen, neem ze niet mee in financiële zorgen. Financiën moeten geen stressonderwerp worden, maar iets dat er ‘gewoon’ bij hoort.

Nog meer weten over dit onderwerp? Bekijk ook de video van How 2 Spend It over financieel opvoeden.: http://www.how2spendit.nl/h2silounge/financieel-opvoeden-hoe-doe-je-dat/

Hoe leer jij jouw kind met geld om gaan? Je kunt je bericht hieronder achterlaten. 

Over de schrijver
Anonymous
Door

Anonymous

op 01 Sep 2015

Leuk topic! Ik ben voor mijn zoontje van 6 en dochter van 4 onlangs ook begonnen met zakgeld en een klusjeskaart. Ze vinden het enorm leuk en het maakt mij zelf gek genoeg ook financieel bewuster.Leuk om te delen: Ik heb een klusjes kaart gemaakt met plaatjes van de klusjes waarachter ze per maand week kruisjes kunnen zetten, en het verdiende geld daarvoor krijgen ze met hun zakgeld. Ze vinden het helaal leuk en stellen veel vragen!

Anonymous
Door

Anonymous

op 01 Sep 2015

Wat een leuke tip zeg! Bedankt voor het delen!

Anonymous
Door

Anonymous

op 10 Dec 2015

Zou je jouw gemaakte klusjes kaart hier willen plaatsen (als het mag natuurlijk) Wil dit zo graag maar kan het niet vinden.. Alvast bedankt

Anonymous
Door

Anonymous

op 02 Sep 2015

Ooooh..dit is een onderwerp...wat ik met verve oppak..en ook met verve zo weer laat verslonsen. Ik ben er gewoon niet goed in. Kan het niet anders verklaren dan dat het onderwerp er niet ook nog in past..in mijn toch al volle hoofd. Wat ik WEL heb gedaan, en een aanrader vind, is het boekje 'Tel je geld". Het zakgeldboek voor kinderen. Van Annelou van Noort. Neee ik ken haar niet en loop geen reclame te maken, het is echt een leuk boekje. Daarin ga je samen met je kind een zakgeld contractje aan die je ook beiden tekent. Enig vond mijn zoon het. Ook zijn aandacht ligt eerder bij buiten spelen en de voetbal...dus deze mama moet er nu nog even eeh..kuch..consequent mee omgaan. Succes!!

Anonymous
Door

Anonymous

op 02 Sep 2015

Goede tips waar ouders zeker iets aan kunnen hebben.Heb je ook nog tips hoe oppassers hiermee om kunnen gaan als ze met hun oppaskindje bijvoorbeeld naar de winkel gaan?

Reactie plaatsen