arrow_drop_up arrow_drop_down
7 tips voor Bewust Ouderschap
21 september 2018 

7 tips voor Bewust Ouderschap

Kinderen zijn puur, hebben geen dubbele agenda of slechte bedoelingen. En soms kan je ze wel achter het behang plakken!

Kinderen zijn door hun puurheid onze grootste leermeesters: ze spiegelen direct terug wanneer wij als moeder niet in alignment zijn en zullen er alles aan doen om jou wakker te schudden. Dat is niet altijd leuk, maar als je gaat zien dat jouw kind je helpt om zelf te groeien, kan je het (lastige) gedrag van je kind op een andere manier gaan zien.

Bewust Ouderschap

Bewust Ouderschap

Psychologe Dr. Shefali Tsabary schrijft in haar boek Bewust Ouderschap: “Hoewel je misschien gelooft dat je belangrijkste uitdaging is om je kinderen goed op te voeden, is er een nog essentiëler taak waar je op moet letten, wat de basis is van effectief ouderschap. Deze taak is om jezelf te verheffen tot de meest ontwaakte en aanwezige persoon die je kunt zijn.”

Traditioneel ouderschap benadrukt ‘Ik ben een ouder en jij bent mijn kind, je moet me volgen, omdat ik zo ben grootgebracht.’ Bewust ouderschap gaat over de verschuiving van traditioneel ouderschap naar ouderschap vanuit gelijkwaardigheid en bewustzijn.

7 tips om Bewust Ouderschap direct toe te passen:

Tip 1: Bewust Ouderschap: Je gedraagt je richting je kind zoals je zelf ook behandeld wilt worden
Jouw kind is gelijkwaardig en heeft dezelfde behoeftes als jij. Behandel je kind dus met hetzelfde respect als je zelf behandeld wil worden. Dat betekent dat je je kind niet betuttelt of kleineert, of controlemechanismen gebruikt als het niet wil luisteren. Jouw (zelf)bewuste houding brengt je veel verder dan reageren vanuit je emotie.

Wees consistent in je daden en woorden: doe wat je zegt, en zeg wat je doet.

 Bewust Ouderschap

Bewust Ouderschap

Tip 2 Bewust Ouderschap: Je koestert de essentie van je kind

Je realiseert je dat jouw kind geboren is met een blauwdruk, een ziel heeft en in verbinding staat met de oneindige intelligentie van het Universum. Je realiseert je dat jouw kind eigen-WIJS is: je hoeft je kind niks wijs te maken als het gaat om wat het wil worden, welke keuzes het wil maken, en welke voorkeuren het heeft. Het is juist een uitdaging om jouw eigen onvervulde wensen en toekomstdromen niet op je kinderen te projecteren.

Jouw kind is geen project, maar een cadeautje waar je van mag genieten.

Tip 3 Bewust Ouderschap: Je hebt de moed om naar binnen te kijken
Soms kunnen de acties en het gedrag van je kind een heel gevoelige snaar raken. De manier waarop jij in het leven staat, denkt en handelt, wordt voor 95% bepaald door de emotionele ballast die je bij je draagt. Heb de moed om jouw shit op te ruimen als dat nodig zou zijn. Wanneer is het nodig? Als jij er last van krijgt en/of als je het gevoel hebt dat jouw kind er ook last van heeft.

Het is een daad van liefde om aan jezelf te werken en zelf sterker te worden.

Tip 4 Bewust Ouderschap: Je leeft in het moment
Het leven van een single mom kan druk en uitdagend zijn en je kan denken dat je nooit eens gas terug kan nemen. Maar juist dan is het zó belangrijk! In het moment leven betekent met aandacht zijn bij jezelf en je kind en zo ontstaat er vanzelf rust en flow. Je laat je kind zien dat hij/zij ertoe doet. Je legt je smartphone weg en geniet van het moment samen met je kind.

 Bewust Ouderschap

Bewust Ouderschap

Tip 5 Bewust Ouderschap: Je praat minder en luistert meer

Je laat jouw kind zijn eigen waarheid benoemen. Je luistert met oprechte aandacht naar je kind, en leeft je in in de belevingswereld van je kind. In plaats van dingen die jij al weet voor jouw kind in te vullen, kan je vragen “Wat denk jij zelf?”. Je herhaalt woorden en zinnetjes om je kind te laten weten dat je goed hebt geluisterd naar zijn verhaal. Je geeft ruimte aan de creativiteit en levensvreugde die in jouw kind aanwezig is en geniet van de puurheid van het kind zijn.

Tip 6 Bewust Ouderschap: Je ziet jouw kind los van het (lastige) gedrag
Je realiseert je dat het gedrag van je kind los staat van wie hij/zij in essentie is. Dat relativeert. Geef niet op als de situatie uitzichtloos lijkt te zijn – dat wil zeggen als je niet meer begrijpt waarom je kind doet zoals het doet. Stel jezelf de vraag “Wat is de behoefte / emotie achter dit gedrag” in plaats van te snel de stempel “lastig kind” te geven. Even weglopen of het negatieve gedrag negeren kan helpen. Er op een ander rustig moment samen over praten leert je kind om na te denken over zijn eigen gedrag.

Geef meer aandacht aan alles wat goed gaat en benoem dat ook.

 Bewust Ouderschap

Bewust Ouderschap

Tip 7 Bewust Ouderschap: Je geeft duidelijke grenzen aan en zorgt goed voor jezelf

Grenzen stellen hoort bij een gezonde ontwikkeling en zonder grenzen schieten kinderen alle kanten op. Wees niet bang om nee te zeggen, zeker als je in een co-ouderschap situatie zit: veel moeders zijn bang dat wanneer ze te streng zijn, hun kinderen meer naar de andere ouder gaan trekken. Liefde is niet altijd lief, en wanneer je er moeite mee hebt om gezonde grenzen te stellen, onthoud dan dat je kind leert van het voorbeeld wat jij het geeft. Als jij geen grenzen kan stellen, leert je kind dat het normaal is om over je (eigen) grenzen heen te laten gaan. (dat is een doordenker)

Naast deze tips wil ik je nog zeggen dat authentiek, natuurlijk of bewust ouderschap inhoudt dat je simpelweg je hart volgt. Je neemt niet voor waar aan wat je moeder, vriendin of collega zegt of wat je in een opvoedboek leest, maar je volgt je gevoel. Luister naar je hart, want dat klopt!

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Wij gebruiken Cookies