7 tips voor Single Moms, die je leven wat makkelijker maken
17 maart 2015 
5 min. leestijd

7 tips voor Single Moms, die je leven wat makkelijker maken

Sommige alleenstaande mama’s zijn al alleen vanaf het moment dat zij moeder werden, terwijl anderen het in eerste instantie nog met z’n tweeën hebben gedaan. Hoe het ook is gekomen, je bent nu een alleenstaande mama. Dit heeft begrijpelijk nadelen, maar ook veel voordelen. Het allergrootste voordeel is natuurlijk dat jij de liefde van je kind(eren) niet hoeft te delen (wanneer ze bij jou zijn). En wat is er nou fijner dan de liefde van je eigen kind(eren). Omdat er natuurlijk uitdagingen zijn in het alleenstaande ouderschap, geven we je deze week 7 tips voor single moms, die je leven iets makkelijker kunnen maken.

7 tips voor Single Moms, die je leven wat makkelijker maken

 1. Creëer routines:

We weten allemaal dat het soms een gekkenhuis is met alles wat je moet doen en regelen. Kind, werk, boodschappen, huishouden, koken, noem maar op. Val niet in de valkuil om je te laten leiden door de waan van de dag, maar creëer routines. Pas dan word je zo min mogelijk verrast door onverwachtse dingen en houd je je stressniveau zo laag mogelijk. Een paar voorbeelden:

 • Sta s’ochtends bijvoorbeeld iets eerder op zodat je meer tijd hebt en je rustig kunt voorbereiden op de dag.
 • Wanneer je kookt, kook dan wat meer porties zodat je die kunt invriezen. Je kunt hier dan op drukkere dagen van eten.
 • Plan een vaste speeldag in bij een vriendje zodat je het huis kunt schoonmaken of doe dit wanneer je kind z’n middagdutje doet.
 1. Vraag om hulp:

Helaas komt hulp maar zelden aanwaaien, maar gelukkig zijn er wel heel veel mensen die je willen helpen, dus VRAAG. Zonder vragen weten zij niet dat jij om hulp verlegen zit en maak je het jezelf echt onnodig lastig. De mensen om je heen zijn vaak blij als ze je mogen helpen omdat ze zelf ook inzien dat je het zwaar hebt. Dus:

 • Vraag of je een keer bij iemand mag eten.
 • Vraag of iemand wil komen oppassen.
 • Vraag of je kind een nachtje mag komen logeren.
 • En vraag of iemand een boodschap voor je wil doen.
 1. Bouw een netwerk:

Als alleenstaande moeder is een netwerk essentieel! Met een netwerk maak jij je leven namelijk echt een stuk makkelijker. Dus kijk om je heen en maak gebruik van je netwerk; denk aan ouders, andere familie, vrienden, buren, enzovoort. Natuurlijk zijn alleenstaande mama’s – die in eenzelfde situatie zitten als jij – het fijnste netwerk wat je kunt hebben. Dus probeer daar contacten mee te leggen zodat je elkaar kunt helpen. Heb je deze mensen niet? Dan weet je (als het goed is) dat Happy Single Moms dit voorjaar online gaat met haar nieuwe website. Daar kun je op een gemakkelijke manier in contact komen met gelijkgestemden. Er is dus geen excuus meer voor je om een geweldig netwerk op te bouwen waardoor jij je leven makkelijker kunt maken.

 1. Maak regels:

Behalve dat het voor jou een handvat geeft, is het voor je kind heel erg fijn om regels te hebben. Kinderen willen weten waar ze aan toe zijn. Regels bieden een kind houvast en scheppen duidelijkheid en hierdoor ook veiligheid . Wanneer het kind weet wat er van hem of haar verwacht wordt, weet het kind ook wat ze van jou als moeder kan verwachten. Deze duidelijkheid en veiligheid helpen het kind weer om hun zelfvertrouwen op te bouwen. Maar door regels leren kinderen ook beter naar je te luisteren, wat jou weer kan helpen.

 1. Zoek een ‘mentor’:

Heeft jouw kind geen vader in zijn leven? Het is belangrijk dat zij – buiten jou – een volwassen persoon in hun leven hebben naar wie ze toe kunnen gaan als ze vragen of problemen hebben, of gewoon omdat ze hun verhaal willen doen. We weten zelf allemaal dat we vroeger ook niet altijd zin hadden om naar onze moeder toe te gaan om te praten, ondanks dat je wel graag wilde praten. Kijk eens rond in je omgeving en bekijk wie deze persoon voor je kind zou kunnen zijn. Vanzelfsprekend is het belangrijk dat je kind met deze persoon overweg kan en dat diegene (bij voorkeur man) ook die persoon in het leven van je kind wil zijn.

 1. Maak tijd voor jezelf:

We vergeten het regelmatig (en sommigen wellicht altijd) tijd voor jezelf te nemen! Maar toch is dit oh zo belangrijk, want jij bent belangrijk. Iedereen heeft tijd voor zichzelf nodig, dus jij ook. Al is het maar een uurtje zodat je even lekker naar buiten kan, kunt gaan sporten, winkelen een drankje doen of wat je maar wilt. Dus gebruik dat netwerk; gebruik je (nieuwe) vaardigheid om te vragen en gun jezelf ook even ‘me-time’.

 1. Maak tijd voor je kinderen:

Dit is wellicht een open deur, maar echt tijd maken voor je kinderen is super belangrijk. En dan bedoelen we niet dat je allebei thuis bent, je kind speelt terwijl jij de afwas aan het doen bent. Nee, tijd dat jullie ook echt samen iets doen. Natuurlijk heb je het erg druk en moet je het huishouden doen. Maar probeer het dan eens gezellig samen. Of doe je ding en spreek met je kind(eren) af dat je daarna samen iets leuks gaat doen. Een kind heeft niet veel nodig, dus als jij met je kind(eren) speelt, wat het ook is, geef je de volledige aandacht en dat maakt ze al helemaal happy!

Heb jij zelf tips? Deel ze dan met de andere alleenstaande mama’s, door je tip hieronder te plaatsen.

Over de schrijver
Ramona
Door

Ramona

op 27 Mar 2015

Hartstikke bedankt voor deze 7 tips! Ik vind ze erg handig en in mijn leventje als single moeder van 3 zoontjes ook heel fijn uitvoerbaar. Toen ik net de tekst las was het of ik over mezelf echt aan het lezen was want klopt helemaal! Ik ga er gauw mee aan de slag en zal nog laten weten of de tips ook echt zijn vruchten afwerpt dadelijk.Groetjes Happy single mammy

Myra de Wildt
Door

Myra de Wildt

op 27 Mar 2015

Hallo Ramona,Heel erg graag gedaan! We zijn heel erg blij dat je er iets aan hebt!Fijn weekend!Warme groet, Happy Single Moms

Julia
Door

Julia

op 29 Mar 2015

Goeie tips en een fijne uitbreiding van de ouderwetse ' Rust Regelmaat en Reinheid' Super goed bezig Myr! xxxx

Myra de Wildt
Door

Myra de Wildt

op 29 Mar 2015

Hey Julia,Dank je wel voor het compliment!Liefs Myra

Reactie plaatsen