7 voordelen van een latrelatie
05 april 2016 
4 min. leestijd

7 voordelen van een latrelatie

Stel, je bent alweer een tijdje single en vol goede moed aan het daten geslagen. Na tig mislukte Tinder dates, de nodige lol met je vriendinnen en een heus profiel op een serieuze datingsite, kom je hem tegen. Dé man met wie het klopt en met wie je lacht als nooit tevoren.

Bij wie je jezelf kunt zijn en die je neemt zoals je bent. Er is alleen één nadeel: hij woont een beetje ver weg. Terwijl jij juist zo vaak en zo dicht mogelijk bij hem wilt zijn! Deze situatie vraagt om een partijtje omdenken.

In plaats van ‘hij woont ver weg’, kun je ook lezen ‘hij heeft co-ouderschap’, ‘hij wil in de buurt van zijn kinderen blijven wonen’ of ‘hij moet dichtbij zijn werk wonen’. Het is in elk geval zo dat samenwonen in de toekomst op z’n zachtst gezegd lastig wordt, zolang de kinderen nog thuis wonen. Mijn ervaring is dat met het loslaten van jouw ideale plaatje – man, vrouw en kinderen in één huis – er een last van je schouders valt. Het kan ook anders dames!

1. Tijd, ruimte en aandacht voor je kinderen

Als je alleen met je kinderen woont, kun je hen alle tijd en aandacht geven die ze nodig hebben. Ze hoeven je niet te delen met je vriend en jullie huis blijft jullie eigen plekje. Niks slaapkamers delen met nieuwe broertjes en zusjes. Niks ruimte maken voor die mountainbike of vishengel. Er is rust in huis en er blijft rust in huis. Hoe lekker is dat?

2. Lekker veel tijd voor jezelf

In een latrelatie blijf je zelfstandig en in plaats van elke avond op de bank zitten met je lief, heb je lekker veel tijd voor jezelf. Tijd mm een boek te lezen, te gaan sporten, uitgebreid in bad te gaan en af te spreken met vriendinnen. Je hebt helemaal geen tijd voor een vent elke dag.

3. Your way or the highway

Jouw huis blijft jouw huis. Dat betekent ook dat alles op jouw manier kan gaan en dat jij bepaalt hoe het gaat. Alles waar je aan gewend bent, blijft zo. Dat vinden wij vrouwen over het algemeen heerlijk… Van je roze handdoeken tot aan je manier van de was opvouwen. Baas zijn in je eigen huis is zo gek nog niet.

4. Nachtrust verzekerd

Slaap is van levensbelang als je overdag goed wilt functioneren. Zonder man naast je kun je heerlijk doorhalen en ongestoorde uurtjes slaap pakken. Niemand die draait, snurkt of naar de wc moet. Je hoort mij niet klagen.

5. Het blijft spannend

7 voordelen van een latrelatie

7 voordelen van een latrelatie

Als je elkaar slechts af en toe ziet, wordt het niet snel vanzelfsprekend. Je blijft uitkijken naar momenten samen en houdt sleur buiten de deur. Een avondje op stap samen of juist op de bank een filmpje kijken. Of bij elkaar blijven slapen of elkaar spannende appjes sturen. Zolang je blijft latten en elkaars onderbroeken niet hoeft te wassen, blijft het leuk en romantisch.

6. Altijd een opgeruimd huis

Zeg eens eerlijk. Het voelde meer dan lekker toen je net van de rommel van je ex af was, toch? Geen vieze tandpasta meer in de wasbak. Geen modderige voetbalschoenen in de hal. Altijd een opgeruimd huis, ik teken ervoor! Praktische sores als elkaars vieze mokken en sokken opruimen kan altijd nog.

7. Opvoeden? Ieder z’n ding.

Heeft je partner ook kinderen? Dan zul je beamen dat er altijd opvoed verschillen zijn tussen jou en hem. Of tussen jou en zijn ex of hem en jouw ex. Deze praktische verschillen zijn stukken minder irritant als je er niet dagelijks mee geconfronteerd wordt. Eten zijn kinderen amper groente? Ruziën jouw kinderen de hele dag en maken ze elkaar drukker dan druk? Dat is voor een weekend of een vakantie best te overzien. Elke dag met z’n allen in één huis zou stukken meer aanpassingsvermogen vereisen van iedereen.

Zo bekeken is een latrelatie misschien wel de ideale vorm van samenzijn voor dit moment. Onze tijd komt nog wel. Alhoewel, wie weet wil ik na jaren op deze manier wel nooit meer anders.

Van deze kant kun je het natuurlijk ook bekijken. Wat wil jij: een man vast in huis of ook je eigen leven houden, je eigen plek, zonder een plank vrij te maken voor zijn spullen? Laat je reactie hieronder achter.

Over de schrijver
Anonymous
Door

Anonymous

op 04 Feb 2016

Mijn vriend en ik woonden samen,dit ging helemaal niet goed als samengesteld gezin. Ik een dochter, hij twee dochters. We hebben hele andere meningen over opvoeden en zo. En gezeur van onze exen de hele tijd.Hierdoor kregen wij steeds meer ruzie en zijn we zelfs uit elkaar gegaan. Nu hebben we weer een relatie maar wonen wel apart.En het gaat perfect zo.De kinderen zijn allemaal in hetzelfde weekend bij de exen.Dus om de week lekker een weekend voor onszelf. Zou in de toekomst wel weer willen samen wonen,maar zolang de kinderen nog klein zijn gaat dit helaas gewoon niet.Zijn jongste is net drie dus dat duurt nog wel effe. Maar voor ons werkt het goed zo.

Anonymous
Door

Anonymous

op 04 Feb 2016

Daar kan ik me alles bij voorstellen Angela! Het ongeveer hetzelfde verhaal ;-). Veel geluk samen op deze manier :-)

Anonymous
Door

Anonymous

op 04 Feb 2016

Ja, voor een paar jaar...Maar dan ben je het gesleep met tassen in het weekend wel zat. Been there, done that.

Anonymous
Door

Anonymous

op 04 Feb 2016

Ik en mij nieuwe partner wonen ook apart. We hebben nog niet zo lang samen. ik vind het heerlijk als jij bij mij is of ik bij hem maar ik zou echt niet samen willen wonen voor nu. Ik heb mijn eigen appartement en mijn zoontje door de week en ik geniet zo van mijn eigen ding te doen. Nee ik blijf voorlopig latten. Na 30 jaar altijd samen te zijn geweest met een partner geef ik mijn vrijheid voorlopig nog niet af........

Anonymous
Door

Anonymous

op 05 Feb 2016

Sandra en Vanessa: bedankt voor jullie reactie! Veel geluk, ieder op jullie eigen manier :-)

Anonymous
Door

Anonymous

op 05 Feb 2016

Wij latten nu ruim 2 jaar, onze kinderen zijn allemaal al volwassen en wonen op zich zelf. Wij willen nu gaan samenwonen, om nog heen en weer te moeten zien wij niet meer zitten, wil wel zeggen dat de een zijn/haar baan moet opzeggen en een huis, maar ook dit komt goed. Wij zijn er klaar voor. Als onze kinderen jonger waren geweest en nog thuis hadden gewoond, was het gewoon nog latten.

Anonymous
Door

Anonymous

op 05 Apr 2016

Ik vind het heerlijk, eens in de week zien we elkaar en genieten dan volop. Ben 22 jaar bij mijn ex geweest en ben nu op het punt dat ik Denk mijn huis blijft mijn huis, wie weet ooit in de verre toekomst, maar voor nu werkt voor mij een latrelatie perfect

Anonymous
Door

Anonymous

op 19 Mar 2018

Ik vind het dus verschrikkelijk om te latten maar het kan voorlopig niet anders. Het is ontzettend vermoeiend om steeds te switchen van wel een man in huis naar geen man in huis en quality time komt daar serieus onder te lijden. Samen ontspannen komt er veel te weinig aan te pas en we zijn beiden uitgeput. Hij van het heen en weer ‘wonen’ en ik van het gemis aan quality time. Want fat ene bakje koffie op de dagen dat we niet samen ‘wonen’ telt voor mij niet mee en als er dan in de weekenden dat we wel samen kunnen zijn, andere hobbies of verplichtingen bij komen ben ik emotioneel leeg. Daarom, latten is uitputtend en zeker geen ideale oplossing ! Eerlijk gezegd weet ik ook niet of we nog voldoende energie uit onze relatie putten om dit vol te houden.

Anonymous
Door

Anonymous

op 11 Nov 2019

Is dat niet lastig als je nog geen kinderen zou hebben en er wel wilt ...? Heeft iedereen niet graag alle dagen zijn kinderen bij hem ?

Reactie plaatsen