9 maanden met je verloskundige
29 september 2015 
5 min. leestijd

9 maanden met je verloskundige

Iedereen die zwanger is geweest, herkent dit: je hebt voelt je wat misselijk, moe, je borsten doen zeer… en je moest toch NU ongeveer ongesteld worden? Tijd om toch maar eens een zwangerschapstestje te doen dus.

Met je broek op je enkels plas je op een staafje om vervolgens de langste minuten van je leven mee te maken.

De allesbeslissende minuten die jou laten zien of er 1 of 2 streepjes verschijnen. En dan: Hoera, je bent zwanger! Dat je zwanger bent, betekent ook dat je op zoek moet naar een verloskundige. In deze blog neem ik je mee naar de 9 maanden met je verloskundige en de tijd na je bevalling.

Toen ik zelf voor deze taak stond, heb ik eerlijk gezegd in eerste instantie gekeken naar de verloskundigenpraktijk die het dichtst bij mij in de buurt was, omdat ik het een veilig idee vond als er iets zou zijn. Per toeval werkte in deze praktijk ook de verloskundige die mijn moeder begeleid had toen ze zwanger was van mij. Toch was het 9 maanden 1afwachten of er een klik was. Als je op zoek gaat naar een verloskundige moet je je natuurlijk wel bedenken dat je de mooiste 9 maanden in je leven met haar deelt. En niet alleen dat: ook alle intieme kwaaltjes zal zij onderzoeken en zij is straks de persoon die aan je bed staat als jij ligt te bevallen. Die klik had ik zeker met de verloskundige van de praktijk. Ik had het geluk dat ik niet 1 schat van een verloskundige had maar 4 schatten van verloskundigen. En in 9 maanden tijd bouw je dan ook echt wel een vertrouwensband op.

Ze leren je alles wat je moet weten tijdens je zwangerschap. De meest bijzondere momenten in de zwangerschap, daar zijn zij bij. 9 Maanden met je verloskundige!

Sterker nog: meestal laten zij het je beleven. De eerste keer dat je op een groot scherm je kindje ziet zit, ze naast je bed, op zoek naar je kindje om hem of haar goed in beeld te krijgen. En als ze dan jouw kindje goed in beeld heeft, zorgt ze er ook nog voor dat dit moment vereeuwigd wordt met een echofoto. Vergeet ook de keren niet dat ze de koude gel aanbrengt op jouw bolle buikje, op zoek naar het hartje van je kindje zodat jij even naar het mooiste geluid op de hele wereld kan luisteren. Samen werk je in 40 weken tijd naar de bevalling toe en ondersteunen zij de gezondheid van zowel jou als je kleintje. 1 keer in de 2 weken ging ik braaf op spreekuur en iedere keer opnieuw namen ze de tijd voor mij en mijn kleintje. Iedere keer opnieuw stelden ze me gerust als ik een kwaaltje had waarover ik mij zorgen maakte.

En na 39 weken en 5 dagen was het dan eindelijk zo ver, DE grote dag was aangebroken! Heel vroeg in de ochtend werd ik wakker omdat het aan het rommelen was in mijn buikje. Zoals de verloskundigen geadviseerd hadden, nam ik nog een bad om de weeën op te vangen. Alleen er viel niks meer op te vangen het was gewoon een grote wee! Dus belde mijn moeder het spoednummer en omdat het zo vroeg was belde ze de verloskundige uit bed. Ik riep nog op de achtergrond: “Doe maar rustig aan, we zijn begonnen!” Na zich vlug vlug een beetje opgefrist te hebben stond de verloskundige op de stoep. Al snel volgde de controle en trokken we de conclusie dat we over moesten op bevallingsplan B: een thuisbevalling.

Hoewel mijn bevalling reuze meeviel en vrij snel gegaan is, was ik enorm blij met de verloskundige die daar naast mijn bed zat om mij aan te moedigen.

Om mij met haar rustige stem toe te spreken en mij geen energie te laten verspillen. En 2,5 uur na die eerste wee was mijn meisje er. Zonder mijn verloskundige had ik de eindstreep natuurlijk veel moeizamer gehaald.

9 maanden 2Maar er is natuurlijk een tijd van komen en een tijd van gaan. Je kindje is geboren en dan komen ze nog een keer alles controleren en is er een eind gekomen aan de leuke tijd samen met je verloskundige. 9 maanden lang was zij er om je onzekerheid weg te halen of iets wel of niet normaal was tijdens je zwangerschap. NU moet je onherroepelijk afscheid nemen en echt op eigen benen gaan staan.

Ik kijk terug op een geweldige begeleiding naar mijn bevalling toe en tijdens mijn bevalling. Ik had 4 topmeiden die zeker weten passie voor hun beroep hadden.

Ik ben benieuwd naar jouw band met je verloskundige en of jij het ook zo jammer vond toen er een eind kwam aan de spreekuren.

Hilde, Julie, Karen en Ciska van Verloskundigenpraktijk Parkstad: jullie zijn toppers!

Liefs, Rachel

9 Maanden met je verloskundige .. Had jij ook zo’n mooie ervaring, of niet? Laat je reactie aan Rachel hieronder achter!

Over de schrijver
Reactie plaatsen