arrow_drop_up arrow_drop_down
9 tips als je kind niet naar school wil
11 september 2018 

9 tips als je kind niet naar school wil

Als je kind niet naar school wil…

Sommigen kinderen gaan voor het eerst naar school. Anderen hebben een nieuwe juf, nieuwe klasgenoten of een hele nieuwe school. Maar wat nou als je kind niet naar school wil? Hoe maak je het je kind zo gemakkelijk mogelijk op school? Ik geef je 9 tips.

  1. Bied je kind structuur

Doe elke ochtend hetzelfde, in dezelfde volgorde en om dezelfde tijd als het lukt. Zo creëer je een routine waar je kind aan went. Dat geeft rust. Je kind gaat zonder chaos met een rustig gevoel. Dat scheelt al een stuk.

2. Zorg voor voldoende slaap

Een kind dat te weinig slaapt, is eerder overweldigd en kan zich lastiger staande houden. Ook een goed ontbijt helpt om de dag goed door te komen.

3. Geef een knuffel mee

Dat mag ook een ander voorwerp zijn van thuis als troost. Of een foto van gezinsleden. Vertel de meester of juf dat je kind dit echt even nodig heeft zodat het niet wordt ‘afgepakt’ tijdens de schooldag.

4. Neem kort afscheid

Als je kordaat weggaat, merkt je kind dat jij hier ook achter staat. Als je twijfelt, omdat je bang bent dat je kind gaat huilen, gaat je kind ook twijfelen. Is het wel ok om hier te zijn, is de boodschap die je meegeeft.

5. Sneak niet weg

Een duidelijk afscheid is belangrijk. Misschien kun je niet goed tegen de traantjes van je kind of denk dat geen afscheid nemen pijn verzacht. Niets is minder waar. Een ouder die opeens weg is, geeft meer onrust dan een kus en een zwaai.

6. Blijf positief tegenover je kind

Uit je bezorgdheid over verlatingsangst of andere problemen in de klas niet waar je kind bij is, maar bespreek dit onder vier ogen met de leerkracht.

Vraag ook zijn of haar steun in de vorm van wat extra aandacht voor je kind. Bespreek samen wat het beste werkt en geeft de leerkracht zoveel mogelijk informatie over je kind.

7. Maak je kind sociaal

Leer je kind sociale vaardigheden zodat het zich beter staande houdt in de klas. Je kunt onhandige situaties die zich voordeden achteraf met je kind bespreken en samen kijken wat het effect is en hoe het eventueel anders kan.

Laat je kind buiten de klas sociale vaardigheden ontwikkelen, bijvoorbeeld op een sportclub.

8. Zoek de oorzaak in de klas

Onderzoek of er geen problemen zijn in de klas waar de school iets aan zou moeten doen. Word je kind gepest? Hier leer je de signalen van pesten herkennen. Is de leerkracht wel pedagogisch verantwoord bezig? Dit zijn dingen waar lastig achter te komen is, maar door de snippers informatie die je krijgt van je kind goed te beluisteren ontstaat vaak wel een beeld.

Praat ook met andere ouders. Misschien herkennen jullie wel dingen en ligt de oorzaak van weerstand bij de kind om naar school te gaan bij de school.

9. Niet naar school

Misschien heb je een gevoelig kind dat veel meer tijd nodig heeft om te wennen, misschien wel met jouw in de klas erbij. Het kan zelfs zo zijn dat jouw kind één van de 15.000 kinderen in Nederland is die zijn plek echt niet vindt in het onderwijs. In het uiterste geval kun je thuisonderwijs overwegen.

Neem je kind en zijn angsten serieus en trek het niet aan de armen de klas in zoals ik een juf op de oude school van mij zoontje eens zag doen. Een bang kind moet je niet een drempel over willen duwen. Een angstig kind heeft begrip nodig. Geen dwang.

Deze blog is gebaseerd op een blog van Ouders van Nature waar problemen van niet naar school willen gaan uitgebreider worden besproken.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Wij gebruiken Cookies