9 tips voor een relaxte vakantie voor alleenstaande moeders
25 juni 2016 
6 min. leestijd

9 tips voor een relaxte vakantie voor alleenstaande moeders

Ben je een alleenstaande moeder dan is op vakantie gaan een heel andere ervaring dan op vakantie gaan met het gezin zoals je dat wellicht gewend was. Een vakantie is het moment bij uitstek om te relaxen, om bij te tanken van je drukke leven, maar hoe doe je dat als je er alleen voor staat met de kinderen?

Vanuit mijn eigen ervaring en die vriendinnen en andere alleenstaande moeders heb ik de beste tips verzameld om goed op vakantie te gaan én relaxt thuis te komen.

  1. Maak vaste afspraken

Heb jij nog contact met je ex-partner, maak dan vaste afspraken over de vakantieregeling. Misschien heb je dat als staan in de omgangsregeling. Zo weet iedereen waar die aan toe is en kan de vakantie geboekt worden zonder eindeloos overleg of heen en weer gemail. Dit laat kan ook nog eens ontaarden in ruzies en verlies aan energie, en in het ergste geval een compleet versnipperde vakantie.

Wij hadden altijd de afspraak dat de een de eerste drie weken ging en de ander de laatste. En het jaar daarop andersom.  Dat heeft jaren goed gewerkt voor ons tot onze pubers aangaven dat niet meer te willen. Ze wilden niet meer twee keer op vakantie in het hoogseizoen. Nu gaat de een het hoogseizoen op vakantie, de ander het voor- of na seizoen en het jaar daarop andersom.

  1. Plan de vakanties niet te dicht op elkaar

Kinderen vinden het heerlijk op vakantie te gaan, maar net zo heerlijk thuis te zijn. Ze hebben dat, zeker als jullie beiden in het hoogseizoen op vakantie gaan, ook nodig om te acclimatiseren tussen de twee vakanties. Laat ze niet ‘per kerende post’ weer op vakantie gaan.

Wij hebben een keer ‘de wissel’ in Italië plaats laten vinden. Twee weken met hun vader en daarna twee weken met mij. Voor de variatie wel op een andere camping, maar de overgang was toch te groot. De eerste dagen waren ze veel stiller dan normaal en trokken zich terug. Ze moesten echt heel erg wennen en er weer echt plezier in kregen.

  1. Let op de duur van je vakantie

Zorg dat beide vakanties in het hoogseizoen niet te lang zijn. Een week per ouder bij kleintjes en maximaal twee weken bij oudere kinderen. Ook hier geldt dat ze graag een periode thuis zijn, waarin ze hun kamer weer kunnen herontdekken, lekker kunnen rommelen, spelen of hangen met hun vrienden. Laat de vakantie ook niet gelijk aansluiten op het einde van het schooljaar en het begin van het nieuwe.

  1. Laat je kinderen mee beslissen

Natuurlijk overleg je als ouders bovenstaande zaken, maar overleg dit ook met je kinderen. Hoe lang willen zij weg en waar naar toe? Natuurlijk kun je niet in alles rekening houden met je kinderen, maar probeer dat wel zo veel mogelijk. Geef ze in ieder geval het gevoel dat ze gehoord worden, dat hun mening er toe doet. Een en ander is natuurlijk wel afhankelijk van de leeftijd van de kinderen.

Kinderen willen en kunnen de andere ouder wellicht ook geen 3 weken missen. Dat was voor ons ook de reden om wel te kiezen voor een verdeling van twee keer 3 weken, zodat we wisten waar we een toe waren om een vakantie te boeken, maar we planden die niet helemaal vol.  We ging vaak twee weken of zelfs iets minder. In de tussen liggende periode ging onze omgangsregeling op de normale manier door, waardoor de kinderen de andere ouder geen 3 weken achter elkaar hoefden te missen.

  1. Kies voor een vakantie met een vriendin met kinderen

Alleen met de kinderen op vakantie gaan, kan vaak prima.  Mijn ervaring is dat ik, toen de kinderen groter werden en veel op stap waren, me vaak alleen voelde. Ik kreeg moeilijk aansluiting en het gevoel dat ik een gevaar was, als vrouw alleen. De vrouwen wilden niet met me praten, de mannen durfden niet.

Misschien zie je er tegen op om alleen met de kinderen op vakantie te gaan, dan kun je er voor kiezen om samen met een vriendin met kinderen op vakantie te gaan. Jullie kennen elkaar al, de kinderen ook, zo heb je samen gezelligheid en altijd iemand in de buurt als er eens iets is.

  1. Op vakantie met andere alleenstaande ouders

Een ander leuk idee voor aanspraak voor jou én voor je kinderen is mee te gaan op vakantie voor alleenstaande ouders. Mijn ervaring is dat de aansluiting makkelijk is, en dat je, als je een keer geen behoefte hebt aan contact of mee doen met activiteiten, dat je dan ook makkelijk even je eigen pad trekt. De kinderen vermaakten zich prima met de andere kinderen of jongeren. En wie weet, houd je er een leuk contact aan over.

  1. Alleen op vakantie

Als de mogelijkheid er is, is het een idee om alleen op vakantie te gaan. Even helemaal los van alles, nieuwe steden leren kennen, nieuwe contacten op doen. Eindelijk eens die stapel boeken lezen die er al maanden liggen. Je uitleven op fotograferen zonder dat je kinderen steeds vragen of je al klaar bent. Of natuurlijk eens helemaal niets doen. Je kunt je vakantie helemaal invullen zoals jij dat wilt, je hoeft helemaal met niemand rekening te houden. En als je alleen wel heel alleen vindt, ga dan samen met een vriendin.

Kun je niet weg, ben je alleen als de kinderen met hun vader op vakantie zijn, probeer dan ook dat vakantiegevoel voor jezelf te creëren. Ook nu kun je een aantal dingen doen die hier boven staan. Geniet van een dagje strand of recreatieplas als de zon schijnt. Spreek af met vriendinnen. Vier de vakantie, vier de zomer.

 

  1. Een vakantie is niet altijd leuk

Misschien een rare tip, maar het is wel zo. Het idee achter vakantie is dat het altijd leuk en gezellig moet zijn, de zon moet schijnen, iedereen het naar zijn zin moet hebben etc. etc. Maar dat kan helemaal niet. De zorgen die je eventueel thuis hebt, reizen met je mee en als je meer tijd hebt om te denken, nemen ze misschien zelfs wel toe. Jij kunt wel vinden dat iedereen het leuk moet hebben, maar daar heb je geen invloed op, net als op het weer en de andere vakantiegangers om je heen.

Als je er vanuit gaat dat een vakantie niet altijd leuk, gezellig en zonnig móet zijn, maar dat je daar je best voor gaat doen en dat het zo mag zijn, dan word je niet teleurgesteld. Het is niet de vakantie, het zijn niet de omstandigheden die je teleurstellen, het zijn je verwachtingen. Daar heb je dus zelf invloed op.

 

  1. Genieten is een kwestie van doen!

Waar je ook invloed op hebt, is de mate waarop je geniet. Genieten is namelijk niet een resultaat van iets, het is een proces, een kwestie van doen. Genieten doe je door aandachtig te zijn, aanwezig te zijn in het nu. Sta eens stil bij wat je aan het doen bent, doe dat desnoods letterlijk.

Wees je bewust van je omgeving, kijk, hoor, ruik, ervaar. Laat het tot je doordringen. Voel wat het met je doet, wat het met je lijf doet en geniet. Onthoud deze herinnering voor een moment waarop je je minder voelt en roep hem op. Je kunt dit zo groot of klein maken als je zelf wilt.

Wil je nog meer artikelen lezen, tips en inspiratie ontvangen over leven als alleenstaande moeder en hoe je je leven nog leuker kunt maken, klik dan hier en schrijf je in.

En heb je zelf nog tips of aanvulling, laat ze dan vooral hieronder achter.

Benieuwd naar meer verhalen? Lees ze onderaan deze pagina!

Over de schrijver
Reactie plaatsen