Accepteren..

Acceptatie van jezelf…

woman-1031535_640

Accepteren

Iedereen heeft wel eens in een periode gezeten van doe ik het wel goed? dat stukje bevestiging is menselijk, maar hoe je ermee omgaat is karakter. Een bevestiging kan je ook vergelijken met een kompas. Het helpt je een richting op te gaan. In hoeverre heb je helemaal zelf in de hand? Als je de richting door een ander laat bepalen, zal het nooit jouw keuze zijn. Je zal dan nooit voor 100% gelukkig zijn. Natuurlijk willen we allemaal weten of we het goed doen, maar dat begint bij jezelf. Als jij diep van binnen weet dat je het goed doet, dan is een feedback van anderen een aanvulling op je leven en geen behoefte.

Als je bezig bent met sterke behoefte naar externe bevestiging creëer je je eigen onzekerheid. Je zelfvertrouwen leg je in de handen van alles wat buiten jezelf ligt. Als je bijvoorbeeld over de bevestiging van een ander helemaal vol lof doet,  maar je twijfelt over jezelf, wat heeft het dan voor zin?

Als je echt met de brandende vraag zit of je het wel goed doet, dan heb ik de makkelijkste tip en gelijk de moeilijkste tip ooit. Vraag gewoon een keer aan je baas hoe hij het vindt gaan. Vraag een keer aan je beste vriendin of ze je wel een goede vriendin vindt. Waarderen ze mijn inspanning wel? De reden dat mensen het niet vragen is omdat ze bang zijn voor het antwoord.

Eisen aan jezelf…
Waarom stellen wij hoge eisen aan onszelf?
Vanwege meerdere redenen:  bijvoorbeeld met betrekking tot opvoeding. Je doet je uiterste best, anderen kunnen het , dus jij ook.  Het is een gewoonte geworden. We zijn niet anders gewend en de eisen worden steeds hoger gesteld.We denken vaak onbewust dat we onszelf ermee motiveren. maar het tegendeel is waar. Als je hogere eisen aan jezelf gaat stellen, ga je dat natuurlijk nooit halen. Het falen word dan groter dan het overwinnen.

Het gevolg van deze hoge eisen: Er ontstaan spanningen. Je kunt er niet meer voor je kind of medemens zijn. Dit brengt uiteindelijk stress en veel zorgen met zich mee. Dat is een cirkel die je dan ingaat en moeilijk weer uitkomt. Al is dit zeker niet onmogelijk.

love-683926_640

Accepteren

De vraag wanneer je echt tevreden bent is onbetaalbaar. Ga na bij jezelf eens na:  als je je eisen een toontje lager zet, ben je dan in één keer minder waard? Sta je dan in één keer stil?  Ik heb daar natuurlijk een mooi antwoord op met goeie argumenten.
Nee, jij staat dan niet stil. Jij kiest voor jezelf en voor je eigen kind. Jij laat wat meer ontspanning toe in jullie leven. Besef dat als jij hoge eisen aan jezelf stelt, je eigen kind zich minderwaardig zal voelen en  falen zijn grootste angst word. De reden waarom je kind dat gaat denken is omdat je kind denkt dat het normaal is om dingen van jezelf te verwachten, terwijl je weet dat je het nooit zou halen. Besef goed of dat iets is wat je je kind mee wilt geven.

Een paar vragen om je hoge eisen los te kunnen laten:
– hoe vaak ben ik tevreden met wat ik doe?? elke dag? bijna nooit?
– moet ik mijn inspanningen verhogen of mijn verwachtingen verlagen? Eén van deze antwoorden mag je kiezen en bedenk waar jij het gelukkigst van zou worden.
-wat zou mij tegenhouden om mijn hoge eisen los te laten?? Bang voor de mening van anderen? Wat zou ik missen? Wat is het ergste wat me zou overkomen? Bang voor ontspanning?

Onderneem actie vanuit ontspanning. Als je denkt dat je beter kunt, dan hoe je normaal doet,  is dat voor jou kennelijk niet goed genoeg.  Dat brengt onzekerheid met zich mee.
Zoals ze bij mijn zoon op school altijd moeten zeggen: stop, hou op!!
Accepteer wie je bent en wat je doet. Als je je werk niet leuk vind of je bent niet gelukkig in een relatie, onderneem actie. Zoek een baan in jouw wereldje en vraag jezelf af waarom je niet gelukkig bent in de relatie. Accepteer wat je doet en wat je kan. Accepteer dat dat goed genoeg is. Als je dat beseft laat je de hoge eisen een beetje los.
Dus tijd om perfectionisme en die grote hoop zelfkritiek uit het raam te smijten en plaats te maken voor acceptie van jezelf.. Los van wat je doet en los van wat anderen van je denken….

Accepteren!

Benieuwd naar meer verhalen? Lees ze hieronder!

Over de schrijver
Reactie plaatsen