Ik ben zwanger geworden en de vader van mijn kind stond hier niet achter. Hij vond dat het moment van zwangerschap een keuze was, ik vond het moment van onveilige seks hebben het moment van keuze. Mijn zwangerschap heb ik daarom (en om het feit dat ik dolgelukkig was een kindje te mogen krijgen) voortgezet.

Omdat hij er niet achter stond, vond (en vind) hij het ook gerechtvaardigd dat hij geen rol in het leven van ons kind speelt, het was immers mijn keuze de zwangerschap door te zetten.

Hij heeft geen contact met mijn dochter (dat is zijn keuze, hij mag haar van mij zien). Hij heeft totaal ongeveer een jaar een minimaal bedrag per maand betaald. Hier is hij onlangs mee gestopt, want hij stond er niet meer achter aangezien hij niet gekozen had voor ons kind. Door deze uitspraken, ging ik nadenken over het feit dat dit heel veel vrouwen overkomt. Ik lees deze verhalen vaak via Happy Single Moms; Mannen die niet betalen en/of zorgen voor hun kind(eren).

In Nederland heeft iedere ouder een alimentatieplicht naar het kind toe. Het maakt niet uit hoe de relatie tussen de ouders is geweest. Ook als een kind uit een one night stand wordt geboren, is er sprake van een alimentatieplicht van de niet-verzorgende ouder. Datzelfde geldt voor een bezoekje aan een prostituee, als daar een kind uit voortkomt. De enige uitzondering hierop is een spermadonor.

Erkenning is slechts een juridische handeling waarmee de biologische vader (of een andere persoon) juridisch vader wordt. Dit is van belang indien een kind buiten een huwelijk of geregistreerd partnerschap wordt geboren. Om het kind te erkennen heeft de vader toestemming van de moeder of vervangende toestemming van de rechter nodig. Door de erkenning kan het kind van de vader erven en zijn achternaam dragen.

Erkenning heeft echter geen relatie met kinderalimentatie. Ook een biologische vader die zijn kind niet heeft erkend, heeft op basis van zijn biologische vaderschap een onderhoudsplicht naar zijn kind toe. In dat opzicht maakt het dus voor het recht op kinderalimentatie niets uit of een kind wel of niet erkend is.

(bron: www.jurofoon.nl)

 

Wat vind jij nou eigenlijk? Moet een vader altijd kinderalimentatie betalen en voor zijn kind zorgen, ongeacht de situatie? Want wat nou als hij het kind niet wilde en dit ook duidelijk heeft aangegeven op het moment dat de vrouw zwanger was? Mag een moeder dan om kinderalimentatie vragen of moet ze het dan ook maar helemaal alleen doen? Door Happy Single Moms ben ik in contact gekomen met ontzettend veel alleenstaande moeders, die het 24/7 alleen doen. De man vindt dan dat ze niet voor het kind hoeven te zorgen (op welke manier dan ook) bijvoorbeeld omdat :

  1. Het een ‘ongelukje’ was (dus de vrouw is door de pil heen zwanger geworden of het condoom is geknapt).
  2. Er helemaal geen voorbehoedsmiddel gebruikt is, maar de man heeft gezegd dat hij het kind niet wilt toen de vrouw zwanger bleek te zijn.
  3. Er was geen (of geen goede) relatie was.
  4. De man had al een andere partner en ging dus vreemd (en dan zijn hier nog 2 opties waarbij het kan dat de vrouw ‘per ongeluk’ zwanger is geworden, of dat er geen voorbehoedsmiddel is gebruikt).

Om bovenstaande redenen zijn er vaders die vinden dat ze niet hoeven te betalen en ook niet voor hun kind hoeven te zorgen. (note: het is absoluut niet de bedoeling om in dit artikel mannen over een kam te scheren. Er zijn gelukkig meer hele lieve vaders dan vaders die geen verantwoordelijkheid nemen. Echter zijn er in Nederland meer dan 80.000 niet erkende kinderen. In dit artikel wil ik daarom deze discussie open gooien).

De stelling luidt dan ook:

“Als een vrouw zwanger is en wilt het kindje graag houden, maar de man geeft vanaf het begin aan dat hij het niet wilt, vind je dan dat hij kind alimentatie plichtig is en dat hij zijn verantwoordelijkheid moet nemen in de zorg van het kind?

Maakt het dan uit of er bewust onveilige seks is geweest, of dat het een ongelukje was (zoals geknapte condoom of door de pil heen zwanger worden) of wat de situatie dan ook is?“

We zijn erg benieuwd naar jouw mening. Je kunt deze helemaal onderaan deze pagina plaatsen, dank je wel!