Alleen met mijn zoon op vakantie!
15 mei 2016 
3 min. leestijd

Alleen met mijn zoon op vakantie!

Ook al ging ik af en toe alleen zonder partner op vakantie toen mijn man nog leefde, het was toch even wennen, om alleen vakantieplannen te maken. De eerste keer alleen met mijn zoon op vakantie, was naar Suriname. Mijn vader woonde daar, dus echt alleen was het niet. Maar dat was wel de eerste vakantie, dat ik niet zat te wachten dat vrienden mee gingen. Nadat ik besloot om daar echt alleen met mijn zoon naar toe te gaan, hoorde ik dat een paar vriendinnen ook naar Suriname gingen. Het was een heerlijke vakantie waarin ik soms dingen alleen met mijn zoon deed en soms gezellig met mijn vriendinnen en hun kinderen.

Maar ik had het toch gedaan. Alleen met mijn zoon op vakantie!

vakantie3Daarna ben ik een paar keer met de bus naar Spanje geweest, omdat dit goedkoper was dan met het vliegtuig. En elke keer kwam ik andere alleenstaande moeders tegen, waarmee het klikte en waarmee we ook af en toe bijvoorbeeld naar de markt gingen of bij het zwembad zaten. Er gebeuren altijd spontane leuke dingen als ik met niemand rekening houdt en besluit om alleen met mijn zoon op vakantie te gaan. Het scheelt ook dat mijn zoon enig kind is en daardoor snel vrienden maakt. Zelfs in een hotel!

Meestal vroeg hij of wij de laatste paar dagen in en om het hotel bleven, omdat hij afspraken had met vriendjes. Wat ik niet erg vond, want ik vermaakte me wel met een boek bij het zwembad! Natuurlijk heb ook momenten gehad dat ik  me alleen voelde. Vooral in de avond als de stelletjes bij elkaar zitten en je kind vermaakt zich met vriendjes. En je zit dan zielig alleen aan een tafeltje. Wat een rotgevoel is dat!

vakantie2Bij de douane heb ik nooit problemen gehad, omdat mijn zoon mijn achternaam draagt.Tot een paar jaar geleden!

We gingen met de boot een paar dagen naar Londen en plotseling vroeg de douane aan mijn zoon of ik wel zijn moeder was. Mijn zoon zei heel droog: “Ja, zij is mijn moeder en je vraagt dit zeker door het programma Ontvoerd”. De douane bleef heel streng en vroeg of ik een geboorteakte mee had. Wat ik niet had. Ik mocht voor deze keer met mijn zoon de boot op, maar dat ik volgende keer er wel aan zou denken om de juiste papieren mee te nemen. Wat was ik opgelucht. Ik zag onze hele stedentrip al in de soep lopen. Het jaar daarna was ik goed voorbereidt. Bij het stadhuis legde ik het probleem uit en kreeg daar een document waar onder andere op stond dat ik als enige ouder gezag heb over mijn zoon. Dit keer werd er niet gevraagd naar een geboorteakte. Maar omdat ik het van te voren had geregeld, schoof ik zelf het document onder de neus van de douane. Waardoor de douane mij verbaasd aankeek en mij bedankte dat ik het document liet zien.

Het is hartstikke leuk om als alleenstaande moeder met je kind op vakantie te gaan!

Wil jij samen met andere single moms op vakantie? Kijk dan snel hier!

Over de schrijver
Anonymous
Door

Anonymous

op 15 May 2016

Ik lees idd even mee omdat ik met het zelfde "probleem" zit en ook mij verteld werd dat er geen papieren waren waarop aangetoond kon worden dat ik alleen het gezag heb. Mijn ex heeft ook alleen erkenning en geen gezag en mijn zoon draagt ook mijn ex zijn achternaam.

Anonymous
Door

Anonymous

op 16 May 2016

Ik had een uittreksel uit het basisregistratie personen gekregen(BRP) van mijn zoon, waarin een regel staat vermeldt: Uit het BRP blijkt dat 1 ouder het gezag heeft. Dit heeft de medewerker van het stadhuis zelf aangeboden. Dat zinnetje is er door de medewerker zelf bijgezet. Ik hoop dat je daar iets aan heb.

Anonymous
Door

Anonymous

op 18 Jun 2016

Je kunt het bij de rechtbank halen. Het kost niks (in Den Haag niet althans). Ze noemen het vaak een uittreksel uit het gezagsregister maar waar het op neer komt is dat je een brief krijgt waarop staat dat je kind(eren) niet in het gezagsregister voorkomt/voorkomen en dat jij dús het eenhoofdig gezag hebt. Zelfs als het gezag is aangevochten en jij het toch alleen hebt gekregen/gehouden staat er 'komt niet in het gezagsregister voor'. Dit betekent dat jij als moeder dus het gezag hebt en geen toestemming nodig hebt om met je kind te reizen. Wél kan er vaak naar gevraagd worden; mij wordt er ook élke keer nog naar gevraagd ('Heeft u toestemming van de vader?'), zowel naar Schengen- als niet-Schengenlanden.

Reactie plaatsen