Alleenstaande moeder en studeren
14 april 2015 
5 min. leestijd

Alleenstaande moeder en studeren

Welkom bij mijn blogs over het alleenstaande moeder en studeren en hoe dit te combineren met werk en studie. Maar eerst zal ik me voorstellen:

Mijn naam is ‘Carokat’, ik ben 36 jaar en moeder van een dochtertje van net 4 jaar. Ik werk 4 dagen in de week als Logistiek Medewerker bij een Offshore bedrijf en daarnaast doe ik, via het NTI, de HBO studie SPH wat staat voor Sociaal Pedagogische Hulpverlening. Dit houdt in dat ik dus graag een carrière switch wil gaan maken. Vorig jaar kwam ik er achter dat kantoorwerk toch niet helemaal mijn ding is en dat ik graag andere mensen, en dan met name kinderen, wil gaan helpen.

Toen ik zwanger werd van mijn dochtertje was ik ook al bezig met een studie, namelijk de HBO studie, European Studies. Ik was in mijn eindfase (het schrijven van mijn scriptie) en mijn afstudeergesprek heb ik gedaan toen ik 6 maanden zwanger was. Het jaar 2010 was dan ook best een turbulent jaar voor mij. Behalve dat ik er achter kwam dat ik zwanger was en ik het alleen moest gaan doen, moest ik dus ook nog werken en afstuderen. Zeker in de beginfase van mijn zwangerschap, toen ik heel moe was, en het emotioneel ook best even zwaar was, voelde het voor mij soms best pittig. De vader van mijn dochtertje is niet in het spel. Hoewel we geen relatie hadden heeft hij wel de keuze gehad om betrokken te zijn bij zijn kind.

Tijdens het “vertel”gesprek gaf hij op een gegeven moment aan dat hij even moest roken en is hij gewoon vertrokken. Daarna heeft hij niets meer laten horen

Eerst dacht ik dat hij alleen even tijd nodig had om aan het idee te wennen, maar na een tijdje niets van hem vernomen te hebben, heb ik het zo gelaten en besloten dat ik het wel alleen ging doen. Gelukkig heb ik een fantastische familie en heel veel goede vrienden die mij overal mee geholpen hebben en mij nog steeds overal mee helpen. Precies op mijn 32e verjaardag had ik de 20-weken echo en stiekem hoopte ik op een meisje. En toen kreeg ik te horen dat het kindje “gezond” was en dat ik een meisje zou krijgen. Je snapt het al, ik had een hele bijzondere verjaardag! Echter, tot en met vlak voor kerst (22 december had ik mijn eindgesprek) was ik vooral bezig met het afronden van mijn opleiding. Daarna kreeg ik eindelijk tijd om me meer te richten op de komst van mijn mooie meisje. Bij de bevalling waren mijn zusje en mijn moeder aanwezig, girl power!, en na de bevalling is mijn moeder nog 3 weken bij ons in huis geweest om mij te helpen. Pas toen mijn dochtertje was geboren werd het echt voor mij. Maar het gevoel was er meteen! Wow, dat vond ik echt prachtig om mee te maken.

Voordat ik mijn dochtertje kreeg was ik een echte workaholic. Ik werkte 5 dagen per week van gemiddeld 9 à 10 uur per dag. Mijn werk is dan ook maar zo’n 5 minuten lopen van mijn huis vandaan. Als je dan single ben, kan je werk al snel het belangrijkste in je leven zijn. Toen ik met verlof ging moest ik dan ook echt afkicken. Maar dat ging wonderbaarlijk snel. En toen mijn dochtertje was geboren, had ik geen tijd meer over om over mijn werk na te denken. Wat was het een genieten! Ik ben precies 5 maanden thuis geweest en daarna moest ik toch echt weer gaan werken. Vier dagen in de week, te weten, maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag. De woensdag was ik vrij.

Alleenstaande moeder en studeren

Wat was dat moeilijk zeg, om een 3,5 maand oude baby af te staan aan mensen die je eigenlijk helemaal niet kende. Maar gelukkig had ik een goed gevoel bij de medewerkers van het kinderdagverblijf en het lag tussen mijn huis en mijn werk in, dus lekker dichtbij

Na een aantal maanden zit je wel in een ritme dat het allemaal wat makkelijker wordt. Echter, ik ben nogal een verantwoordelijke type. Ik probeer eigenlijk het werk dat ik normaal in 5 dagen deed, in 4 dagen te stoppen. Soms is dat best lastig en het heeft me tot vorig jaar zomer gekost om werk en privé gescheiden te houden en me op de dagen dat ik vrij ben (bijv. de woensdag) niet alsnog met mijn werk bezig te houden. Door bijvoorbeeld mijn e-mail niet meer op mijn telefoon te ontvangen. Mijn dochtertje verdient het dat ik op mijn vrije dag haar alle aandacht geef en quality time met haar heb. Soms vind ik 4 dagen werken nog steeds best pittig maar meestal lukt dat prima.

Vanaf eind 2013 had ik steeds meer het gevoel, dit is het niet helemaal qua werk. Ik wil graag iets anders doen, mensen helpen die hulp nodig hebben. Ondanks dat ik een alleenstaande moeder ben, heb ik niet het gevoel dat ik het zwaar heb. Dit komt wellicht omdat ik niet anders gewend ben. Vanaf mijn zwangerschap sta ik er al alleen voor. Ik ben er dus een soort van ingegroeid. Voor mensen die eerst een partner hadden en veel dingen samen deden, kan ik me voorstellen dat het heel zwaar is als je er dan ineens alleen voor staatMaar goed, daarna ging ik nadenken over wat ik dan zou willen en zou kunnen gaan doen. Het was me wel meteen duidelijk dat ik iets via een thuisstudie moest gaan doen aangezien ik niet ook nog naar school kan. En de opleiding SPH viel mij meteen op. Ik heb me ingeschreven en inmiddels ben ik er bijna een jaar mee bezig. Helaas lig ik niet op schema maar ik ben wel van plan het binnen het gestelde termijn te halen.

Soms valt het een beetje tegen, na een hele dag werken en met je kindje bezig zijn, ook nog te moeten studeren

Gelukkig heb ik een planbord waar ik per week mijn activiteiten opschrijf. Ook de avonden dat ik studeer. Dat probeer ik zo’n 3 à 4 avonden per week te doen als mijn dochtertje op bed ligt. Dit is een beetje wie ik ben en wat ik gedaan heb. Ik hoop dat jullie het leuk vinden om mijn blogs als alleenstaande moeder die werkt en studeert te volgen.

Over de schrijver
Anonymous
Door

Anonymous

op 14 Apr 2015

POwer gril . Knap hoe je alles combineert . Ik weet uit de ervaring hoe moeilijk het kan zijn soms. Maar doorzetting vermogen heb je. Diep respect voor jou . je bent een voorbeeld voor je dochter . Liefs Hanna

Anonymous
Door

Anonymous

op 14 Apr 2015

Dank je wel Hanna :-)

Anonymous
Door

Anonymous

op 14 Apr 2015

Wat geweldig knap van je dat je naast dat je 24/7 alleenstaande moeder bent, ook een studie op hebt gepakt. Je bent inderdaad een voorbeeld voor je dochter! Ik kijk uit naar jouw ontwikkelingen te lezen!

Anonymous
Door

Anonymous

op 14 Apr 2015

Dank je wel Myra :-)

Anonymous
Door

Anonymous

op 15 Apr 2015

Wow! Ook nog een studie daarnaast. Wat goed zeg, Voor mij als aanstaande alleenstaande moeder zeker hoopgevend om te lezen dat het vast niet altijd makkelik zal zijn, maar dat het echt zeker te doen is.En jeetje, mijn haren gingen recht overeind over de verwekker van je kind. Ik vind het al erg als ze geen onderdeel van het leven van je kind willen zijn, maar heb het fatsoen om dat dan te zeggen. Dit is te erg.Gelukkig sta je er boven en ben jij gelukkig met je kleine.

Anonymous
Door

Anonymous

op 23 Apr 2015

Dank je wel Nathalie! Over de vader, tja wat zal ik zeggen. Mijn dochtertje en ik zijn nu echt een team, haha. Zijn verlies!

Anonymous
Door

Anonymous

op 16 Apr 2015

Pfff, ik ben fulltime studerende moeder en ik vind dat al pittig! Dan werk ik nog niet eens erbij! Scheelt misschien wel dat ik ook 2 chronische aandoeningen heb, maar dan nog. Echt super knap van je!

Anonymous
Door

Anonymous

op 23 Apr 2015

Hoi Lisanne,Dank je wel:-). Van jou ook heel knap! Met 2 chronische aandoeningen een kind opvoeden en ook nog fulltime studeren! Gr. Carolien

Anonymous
Door

Anonymous

op 17 Apr 2015

Heel knap van je! Succes met alles! Lfs, Jootje

Anonymous
Door

Anonymous

op 23 Apr 2015

Dank je wel Jootje! :-)

Anonymous
Door

Anonymous

op 18 Apr 2015

Ik weet uit ervaring hoe zwaar het soms kan zijn. Ik ben ook studerende alleenstaande moeder. Soms zit ik er doorheen, maar als ik dan kijk naar mijn kleine meid weet ik waar ik het allemaal voor doe. In zulke gevallen zijn we sterker dan we denken! Power to you girl, heel inspirerend verhaal! Groetjes..

Anonymous
Door

Anonymous

op 23 Apr 2015

Hoi Jessica,Bedankt voor je lieve reactie! Inderdaad, als ik iets doe wat ik leuk vind, zit ik (nog) beter in mijn vel en dat is ook beter voor mijn kleine meid! We zijn allemaal power women met z'n allen! :-) Gr. Carolien

Anonymous
Door

Anonymous

op 18 May 2015

Jeetje, wat goed zeg! Petje af! Ik ga zo'n beetje hetzelfde schema volgen als jij, maar dan zonder studie. En dat lijkt me eerlijk gezegd al pittig! Hoe krijg je het voor elkaar? Heel veel discipline, strakke schema's, je familie/vrienden die veel oppassen?

Anonymous
Door

Anonymous

op 20 May 2015

Hey Mierempel, Dank je voor je bericht L-) Veel doe ik thuis, als Katie op bed ligt. Maar ik heb zeker veel hulp van vrienden en familie. Die heb je ook wel nodig. Veel discipline is ook nodig. En belangrijk is dat je je doel voor ogen hebt. Daar doe ik het voor :-). Dus idd je netwerk inzetten en planningen maken. Groetjes, Carolien

Anonymous
Door

Anonymous

op 20 Oct 2021

super knap! ik begin in december 2021 met mijn hbo studie. ik ben ook alleenstaande moeder van 2 kinderen (12 en 10 jaar), ik werk 24 uur in de week en sport 3 dagen in de week.ik ben benieuwd naar jou planbord. Zou je die willen delen met mij?alvanst dank. Grace

Reactie plaatsen