Alleenstaande moeder en werkloos
19 maart 2017 
3 min. leestijd

Alleenstaande moeder en werkloos

Mijn grootste angst is waarheid geworden: voor het eerst in mijn leven ben ik werkloos. Het voelt zo naar, ook al heb ik nu even geen sollicitatieplicht. Ik ben ziek geworden tijdens mijn jaarcontract en zodoende is, terecht, mijn contract niet verlengd. Nu ben ik een alleenstaande moeder zonder werk en die gedachte vliegt me soms aan.

Rondkomen als alleenstaande moeder

Hoe ga ik dat doen, rondkomen zonder werk? Vanwege omstandigheden kon ik mijn werk destijds al niet meer doen en koos ik bewust voor een minder pittige baan. Dit heb ik onderschat. De agressie kon ik ook hier niet handelen, waardoor ik dus ziek uit dienst ben gegaan. Het UWV berekent dan je dagloon, gebaseerd op je laatste dienstbetrekking. Omdat ik al gekozen had voor een lichtere baan, die minder verdiende, betekent dit dat ik nu dus 70% van het loon tijdens mijn laatste contract krijg. Het wordt een uitdaging om straks rond te komen als alleenstaande moeder met een kind van bijna 4 jaar oud.

Omscholing en studeren

Doordat ik al tijdig wist dat ik werkloos raakte ben ik me gaan oriënteren op omscholing. In plaats van werken met agressie wil ik een andere uitdaging.Via het UWV heb ik een scholingsvoucher gekregen, dus ik ben aan het studeren nu. Daarnaast blijf ik ook solliciteren, want het zit me nou eenmaal niet lekker dat ik nu geen werk heb. Het is geweldig dat ik nu de tijd heb om de studie goed te doen. Toch kijk ik iedere dag vacatures en schrijf dagelijks sollicitatiebrieven.

Afwijzing en vooroordelen

Op de meeste brieven ontvang ik een vriendelijke afwijzing. Frustrerend, maar erger nog zijn die bedrijven die niet eens de moeite doen om te reageren. Ik vind dat zo niet-netjes dat ik achteraf maar blij ben dat ik daar niet hoef te werken. Beter een standaard afwijzing, dan helemaal niets laten horen toch.

Alleenstaande moeder en werkloos

Een paar keer ben ik wel op gesprek geweest. Op de een of andere manier komt altijd naar voren dat ik alleenstaande moeder ben. Ik vertik het ook om er niets over te zeggen als ze er naar vragen. Het is nou eenmaal zo en wat zegt dit over mijn kwaliteiten? Niets. In feite zegt het allemaal maar dat ik, ondanks het alleenstaande moederschap, gewoon hard wil werken. Niet alleen voor mijn eigen welbevinden, maar ook om mijn gezin draaiende te houden.

De vooroordelen zijn er wel. Ik heb eenmaal de vraag gekregen hoe ik dit allemaal met de opvang doe. Niet dat het relevant is voor de functie, maar ik geef er vriendelijk, maar enigszins pittig antwoord op. Ik heb goed geïnvesteerd in het opbouwen van een opvang netwerk. Hier heb ik hard mijn best voor gedaan, maar het is me altijd gelukt. De reactie van de interviewer was: “Nou, ik ben ook moeder en werk daarom bewust maar 24 uur, omdat ik het anders niet aan kan.” Hierop heb ik vriendelijk aangegeven dat ik haar niet ben en dat mijn leven nou eenmaal anders is dan dat van haar. Ook gaf ik erbij aan dat ik wil benadrukken dat ik naast moeder ook gewoon mezelf ben, een persoon die graag wil werken en daarvoor al haar zaken goed regelt. Vaak was het dan akkoord, maar toch. Wellicht is dat toch die stempel, waar we soms mee te maken krijgen als alleenstaande moeder.

Alleenstaande moeder die graag wil werken

Ik blijf nog maar doorgaan met solliciteren. Niet om het solliciteren an sich. Ik heb de luxe dat ik goed ondersteund word door het UWV en ben momenteel vrij van de sollicitatieplicht. Toch check ik dagelijks alle vacaturesites. Ik ben nou eenmaal iemand die graag weer wil werken. Dit verrijkt mijn leven, dit versterkt mijn eigenwaarde. Ik ben zoveel meer dan alleen maar moeder. Ik wil ook dat mijn sociale contacten blijven bestaan. Dat ik naast de leuke gesprekken met mijn kind ook weer leuke gesprekken op niveau kan hebben. Ja, werken maakt mij gelukkig. Ik hou jullie op de hoogte van de vorderingen in een volgend blog…

Ben jij wel eens noodgedwongen werkloos geweest? Wat heeft jou geholpen toen?

Over de schrijver
Anonymous
Door

Anonymous

op 19 Mar 2017

Knap dat je niet bij de pakken neer gaar zitten ondanks de afwijzingen én het geen sollicitatie plicht hebben. Daar kunnen veel mensen wat van leren. Heel knap hoe je het doet, hopelijk vind je snel een baan!

Anonymous
Door

Anonymous

op 19 Mar 2017

Dank je wel! Hoop ik ook inderdaad!

Anonymous
Door

Anonymous

op 19 Mar 2017

Hoi Madelief, Hier helaas ook een alleenstaande moeder die sinds half vorig jaar zonder werk zit. Na 9,5 jaar daar keihard gewerkt te hebben hebben z mij helaas moeten laten gaan. Was ook mijn nachtmerrie maar gelukkig heb ik nu tijd voor mijn studie waar ik al eerder aan begonnen was. Ik loop sinds begin februari 3 dagen stage. Heb wel enorm genoten van de tijd met mijn dochtertje (ze​ wordt bijna 6). Dat miste ik toch wel met 4 dagen werken in de week. Ik hoop dat je snel een leuke baan vindt en dat je nog lekker kunt genieten van je kindje :-). Succes ook met je studie.

Anonymous
Door

Anonymous

op 20 Mar 2017

Hi Madelief, Geef de moed niet op en ik lees ook dat je ondanks alles bij jezelf blijft en standvastig blijf,dat kan niemand en iets van je afnemen. Ik blijf jou verhaal volgen en zal aan je denken. Dikke knuffel van ook een singelmoeder.

Reactie plaatsen