Alleenstaande moeder zielig?
21 augustus 2015 
4 min. leestijd

Alleenstaande moeder zielig?

Ken je het, dat er constant gevraagd word naar je relatiestatus?. Als ik vertel dat ik een kindje heb en alleen ben, geeft dit vaak een schrikreactie bij mensen. Waarom?

Ben ik nou zo anders dan anderen? Sta ik anders in de maatschapij dan een ander? Ben ik een ander mens?
Vaak wordt er gezegd “hoe red je het toch allemaal, je doet het toch maar allemaal. Je werkt soms best veel en ook nog onregelmatig, dat je dat allemaal volhoud, ik zou gillend gek worden”. Vaak krijg ik ook complimentjes en vinden mensen het knap dat ik het volhoud. Maar ik denk dan bij mezelf, er is geen kwestie van opgeven, de wereld vergaat niet en met mijn gezondheid gaat het redelijk goed. Dus ik heb niks te klagen.

Natuurlijk had ik toen ik zwanger was en nog bij de vader van mijn zoon was, een heel ander leven in gedachten; een romantisch en liefdevol plaatje. Ik keek op tegen alleenstaande moeders en vond net zoals dat sommige mij bewonderen, het knap dat ze het allemaal konden combineren.

Maar soms heb ik het gevoel dat mensen me zielig vinden, dit merk ik aan woorden dit merk ik aan opmerkingen.

En dit hoor ik ook van collega’s . Zo hoorde ik laatst dat er werd gezegd dat niemand moest klagen en dat ik het het zwaarst had. Eerlijk gezegd heeft me dat best gekwetst. Ja soms is het lastig en ja, soms wilde ik dat het anders was. Maar dat heb je toch ook als je een relatie hebt? Zwaar is een rot woord. Is een kind hebben en alleen opvoeden zwaar? Ja soms, maar de vreugde die ik ervaar maakt het alles waard. De keren dat ik chagrijnig uit mijn bed kom en Rick naar me lacht, me liefde geeft, me kusjes geeft en een dikke knuffel geeft, is dat zwaar? Nee, dit is het allermooiste wat je kan meemaken, dit maakt je dag weer goed.

Ook schijnen sommige mensen zich zorgen te maken over mijn financiele situatie. Heb ik het zwaar? Ja soms, maar je leven wordt zo erg verrijkt door de komst van een kind, dat dit helemaal in het niets valt.

Alleenstaande moeder zieligVind ik werken en een kind hebben zwaar? Af en toe. Vooral als Rick ziek is (en dat is hij heel erg vaak), dan is het soms zwaar. Nachten wakker zijn en dan fris en fruitig weer aan iemands bed staan lachend, dat is soms zwaar.

Maakt dit mijn leven zwaar? Nee en ik wil dat mensen eens ophouden met het invullen van mijn gevoelens en ermee stoppen om mij zielig te vinden. Ik wil dat ze gewoon oprecht interresse hebben, zonder medelijden en zonder de woorden, “jeetje meis wat moet jij het zwaar hebben”. Als ik niet in een depressie zit, dan krijg ik wel een depressie van zulke woorden.

Als ik wakker word kijkt Rick me lachend aan, als ik thuis ben, ben ik nooit alleen. Hij is dankbaar voor de kleine dingetjes en hij is al dankbaar dat ik in de buurt ben. Natuurlijk zou ik diep in mijn hart willen dat alles anders was gelopen en natuurlijk zie ik soms het perfecte plaatje nog steeds voor me. Maakt dat me zielig ? NEE NEE NEE. Ik red me maar mooi in mijn eentje en in plaats van woorden “jeetje wat heb je het zwaar” gaat mijn voorkeur meer uit na de woorden “top hoe je het allemaal regelt”.

Ook hoor ik vaak “dus je bent alleen, dus dan was Rick een foutje”. Even voor alle duidelijkheid, een kind is nooit een foutje. Een kind is een wondertje geboren uit 2 mensen.

Misschien is het kindje soms niet gepland (in mijn overigens geval wel) maar een foutje vind ik zo erg om te zeggen. Een kind komt er niet zomaar en een kind gaat ook niet zomaar weg. Van deze woorden word ik dan ook erg boos. Net alsof ik zo’n grote fout heb begaan om alleen Rick groot te willen brengen, net alsof het beter was geweest dat hij er niet was.

Rick is en blijft mijn wereld mijn kanjer en mijn enige liefde . En NEEEEEEEEE hij was geen foutje, hij is geboren uit liefde. En dat het leven anders is gelopen als dat ik dacht, maakt mij geen slechte moeder. Het maakt mij sterker dan ooit .

Samen kunnen Rick en ik de wereld aan. Samen staan wij sterk . Niemand kan die band veranderen en ook niemand kan de band tussen moeder en zoon verbreken.

Ik ben blij en zo gezegend dat hij in mijn leven is . Hij verrijkt mijn leven, hij die mij laat lachen en hij waar ik zoveel onvoorwaardelijke liefde voor voel. Hij ja, mijn lieve kleine mij. Hij is een stukje van mij.

Over de schrijver
Anonymous
Door

Anonymous

op 21 Aug 2015

Heel herkenbaar verhaal Maaike. Alsof ik het letterlijk zelf heb geschreven! Top hoe je het allemaal regelt! ;)

Anonymous
Door

Anonymous

op 21 Aug 2015

Krijg er kippenvel van, heel herkenbaar en de spijer op z'n kop! Wij hebben het allermooiste geschenk gekregen wat een vrouw kan krijgen. En wat je ex ook gedaan heeft en in welke mate hij nog betrokken is bij de opvoeding, hoe het ook fout gegaan is, hij heeft je wel dit wonder gegeven!!

Anonymous
Door

Anonymous

op 21 Aug 2015

Prachtig... Precies mijn gedachten..Dank je!

Anonymous
Door

Anonymous

op 21 Aug 2015

helemaal mee eens !

Anonymous
Door

Anonymous

op 22 Aug 2015

Heel herkenbaar en heel goed verwoord!

Anonymous
Door

Anonymous

op 29 Aug 2015

Precies mijn gevoel tegenover mijn kleine man.. dankje en petje af voor alle sterke lieve mama's ;)

Anonymous
Door

Anonymous

op 01 Dec 2015

Dag dames ik vindt het allemaal top wat die alleenstaande mama's doen maar ze mogen zo ook iets maken voor alleenstaande papa's...ik ben een alleenstaande papa van 5 kindjes 7op7 fulltime moeder heeft ons 2 jaar geleden in de steek gelaten tis echt ni simpel voormij leeftijd van de kids zijn 3-5-6-9-10.....en ik zelf ben 36 kan niet meer aan een vriendin geraken want ze houden het ni vol niet leuk want ik wil niet voor de rest van mijn leven alleen blijven en ja ik ben nooit alleen zou je zeggen das waar maar een volwassen iemand naast u is toch iets anders dan constant tussen kindjes te zitten ik wou dit maar ff meedelen gr tom

Anonymous
Door

Anonymous

op 01 Dec 2015

Halllo Tom, Dat vind ik ook! Ik ben Happy Single Moms vorig jaar op gaan zetten vanuit mijn eigen behoefte, omdat er niets was voor single moms. Een jaar later is het een super fijn platform geworden. Ik zou best wel wat voor vaders op willen zetten, maar dat moet natuurlijk wel met een single dad. Een single dad weet als geen ander waar andere single dads tegenaan lopen! Wie weet dat het er ooit gaat komen. Veel sterkte met je situatie! Groet, Myra

Reactie plaatsen