Alleenstaande moeders eenzaam tijdens de Feestdagen
17 december 2015 
3 min. leestijd

Alleenstaande moeders eenzaam tijdens de Feestdagen

Veel van jullie hebben onlangs meegedaan aan de Grote Mama Enquete. Een gedeelte van de vragen ging over eenzaamheid tijdens de Feestdagen. We presenteren hierbij graag de resultaten van het onderzoek: 

Alleenstaande moeders eenzaam tijdens de Feestdagen

Ruim 60% van de alleenstaande moeders voelt zich eenzaam tijdens de Feestdagen. Maar ook 14,7 procent van de getrouwde moeders heeft deze gevoelens tijdens deze dagen. Dit blijkt het onderzoek wat Myra de Wildt, founder van Happy Single Moms, onder ruim 800 alleenstaande en getrouwde moeders deed. Vooral tijdens Oud & Nieuw is het somber gesteld. Tijdens deze feestdag voelt ruim 62 procent van de alleenstaande moeders zich eenzaam. Maar ook voelt 16,8 procent van de getrouwde moeders zich eenzaam tijdens Oud & Nieuw. “Dit is beduidend minder dan de alleenstaande moeder. Maar het is zeker een opvallend hoog percentage wanneer je bedenkt dat zij zich eenzaam voelen, terwijl zij samen met een partner zijn”, aldus Myra.

Veel alleenstaande moeders met de Feestdagen alleen

De meeste kinderen van gescheiden ouders zijn op Kerstavond en 1e Kerstdag bij hun moeder. Het grootste gedeelte van de ondervraagde alleenstaande moeders, vieren de Kerstdagen met hun kinderen, ouders en/of familie. De jaarwisseling brengen ze doorgaan door met vrienden. Getrouwde moeders brengen de Feestdagen voornamelijk door met hun partner en kinderen. Ruim 14 procent van de alleenstaande moeders zijn op Kerstavond helemaal alleen, 10 procent is op eerste Kerstdag alleen, 16 procent is op Tweede Kerstdag alleen en 10 procent is dat met Oud & Nieuw. “Dit aantal kan wellicht nog een stuk hoger worden, aangezien er nog aardig wat alleenstaande moeders zijn, die nog niet weten wat ze tijdens de Feestdagen gaan doen”, geeft Myra aan.

Alleenstaande moeder ziet op tegen de Feestdagen

Bijna 50% van de alleenstaande moeders ziet wel een beetje of zelfs erg op tegen de Kerstdagen. Tegen Oud & Nieuw zien ze nog meer op, namelijk ruim 50 procent. Dit is een groot verschil met de getrouwde moeder. 23 procent van de getrouwde moeder kijkt een beetje of erg op tegen de Kerstdagen. Dezelfde cijfers kwamen naar voren met Oud & Nieuw. Toch kan geconcludeerd worden dat behoorlijk wat moeders, getrouwd of niet, opzien tegen de Feestdagen. Alleenstaande moeders kijken in het bijzonder op tegen de Feestdagen omdat ze –ondanks dat ze wellicht met familie of vrienden zijn- uiteindelijk toch alleen op de bank belanden. Daarnaast voelt het een beetje als ‘inbreken’ wanneer ze met een andere familie de Feestdagen vieren of zijn ze daadwerkelijk alleen, blijkt uit het onderzoek. 

De eenzaamheid tegen gaan

Mede om de eenzaamheid onder alleenstaande moeders te verkleinen, lanceerde Myra de Wildt in oktober een ontmoetingssite gericht op alleenstaande moeders en alleenstaande zwangere vrouwen. Middels deze website kunnen alleenstaande moeders op een laagdrempelige- en gemakkelijke manier met elkaar in contact komen en elkaar –bijvoorbeeld tijdens de Feestdagen- op allerlei gebieden ondersteunen. Myra de Wildt (zelf ook alleenstaande moeder) moedigt alleenstaande moeders die zich tijdens de Feestdagen eenzaam voelen aan, om in contact te komen met andere alleenstaande moeders via de website van Happy Single Moms, zodat zij samen de Feestdagen kunnen vieren.

Zowel Linda Online als Opzij, hebben aandacht besteed aan dit onderwerp. Je leest het artikel door op de naam te klikken. 

Alleenstaande moeders eenzaam tijdens de Feestdagen. Herken jij dit? Je kunt meepraten op ons forum

Over de schrijver
Reactie plaatsen