Op vakantie als alleenstaande ouder: Alles voor lief of alles inclusief?
26 mei 2016 
4 min. leestijd

Op vakantie als alleenstaande ouder: Alles voor lief of alles inclusief?

Nu de zomervakantie er aan komt, ben ik bezig met het boeken er van. Want dat is toch wel een dingetje om serieus over na te denken: een vakantie als alleenstaande ouder. Vorig jaar was het ‘mijn eerste keer’. Natuurlijk wilde ik op zomervakantie met mijn kinderen, maar ja… wat dan?

Ik begon mij te verdiepen in het alleen op vakantie gaan met kinderen en hoorde allerlei verhalen. Mijn droombeeld was dat ik heel gezellig met mijn kinderen op een camping in een zonnig land zou staan. Kinderen blij met het zwembad en de kidsclub, mama blij op haar bedje in de zon. Mijn doembeeld was dat ik ook ècht alleen zou zijn, dat niemand contact met mij zou zoeken. Want tsja, wat als vaders van de vriendjes van mijn kinderen aardig tegen mij doen of net even té lang met mij praten, krijg je dan boze of jaloerse blikken van de moeders? Help! Hier had ik helemaal geen zin in!

Dit probleem was al snel opgelost. Ik vroeg een vriendin in dezelfde situatie om samen op vakantie te gaan. Wij gingen vroeger als stellen al samen op vakantie, dus zowel wij als de kinderen kenden elkaar goed. Prima plan, maar hoe en waar dan? Om de kinderen een groot plezier te doen, besloten we te gaan kamperen… Als kind heb ik altijd met mijn ouders gekampeerd, maar mijn vriendin nooit en onze kinderen ook niet…

Uitdaging #1: de geschikte camping zoeken

Twee dingen mochten natuurlijk niet ontbreken op de camping: een zwembad en een kidsclub. Maar ja, dat maakt de zoektocht nog niet echt makkelijker. En de mama’s wilden wel graag zon, maar wilden ook niet té ver rijden hiervoor (zij zouden een week ervoor samen naar Ibiza gaan). We besloten om op het laatste moment te bepalen; waarom zou je naar het buitenland gaan als er ook een Nederlandse zon is? Dus een shortlist met geschikte Nederlandse campings gemaakt en vlak voor vertrek een grote plek gereserveerd op een camping in Kijkduin. (Dit jaar kun je trouwens met Happy Single Moms mee naar een camping vakantie voor alleenstaande ouders! Klik hier voor meer info)

Uitdaging #2: de auto laden

Al snel had ik een tent te leen gekregen van een vriendenstel die dat jaar een verre vakantie had geboekt. Een grote tent voor vier personen en heel makkelijk op te zetten, verzekerden ze mij. En ik kon allerlei overige campingbenodigdheden ook erbij lenen; super tof! Gelukkig was de tent een heel compact pakket en alle andere spullen super efficiënt in elkaar te vouwen en –klappen. Maar ja, we hadden alles opgehaald in de auto van mijn vriendin en die van mij is ongeveer de helft… Een paar dagen voor vertrek begon ik alle spullen in de woonkamer te verzamelen; een ware uitdragerij. En help! Hoe kreeg ik dat allemaal in mijn kleine autootje? Plus 2 kids? Ik bleek over een waar onontdekt talent te beschikken; met uiterste precisie heb ik elk hoekje en gaatje van mijn auto gevuld, zaten de kinderen op hun eigen kussen, zat mijn dochter naast mij met haar neus zowat tegen de voorruit en mijn zoon achter mij met zijn hoofd tegen zijn zijraampje. Als ik anderen moet geloven, was het een geweldig hilarisch gezicht.

tent-699456_640

Alles voor lief of alles inclusief?

Uitdaging #3: de tent opzetten

Goh, wat kan youtube toch handig zijn! Voor vertrek heb ik het instructiefilmpje voor het opzetten van de tent wel tien keer bekeken. Het leek inderdaad heel erg eenvoudig, bijna niet te geloven. Zo’n hele grote tent met een paar stokken, een paar handen in no-time opgezet. Maar oh wat fijn dat ik op de camping ook youtube had! Met mijn telefoon met daarop het instructiefilmpje in de ene hand en de kinderen die de stokken vasthielden is het toch echt gelukt om de tent (binnen een uur) op te zetten! Trots! En ja, als ik anderen moet geloven, was dit ook een geweldig hilarisch gezicht.

Uitdaging #4: het weer

bucket-1005891_640

Alles voor lief of alles inclusief?

Zoals een goede kampeervakantie in Nederland betaamt, is het weer altijd wisselvallig. Helaas geen week met elke dag zon, maar wolken, wind, regen en zelfs een enorme onweersbui hebben we gehad. Goh, wat kan weeronline en buienradar dan handig zijn! Uiteindelijk hebben we de activiteiten die week op het weer afgestemd en hadden de kinderen er totaal geen ‘last’ van. De mama’s werden alleen met de dag chagrijniger, helemaal toen het op de dag van vertrek geen moment droog was en de tent nat ingepakt moest worden…

Tsja, wat doe je dan als het moment weer daar is om na te denken wat te doen met de zomervakantie? Mama heeft zwaar behoefte aan zon en rust. Kids hebben zwaar behoefte aan zwembad met glijbanen. Daarom heb ik dit jaar maar besloten om totaal het tegenovergestelde van vorig jaar te doen: een all-inclusive vakantie naar een leuk kleinschalig hotel met zwembaden, glijbaan en kidsclub. Iedereen tot nu toe blij. Ik ben heel erg benieuwd hoe het zal gaan, maar heel eerlijk gezegd ben ik niet meer zo bang voor mijn doembeeld. We zullen ons vast prima vermaken met z’n drietjes!

Ga je mee met andere single moms op vakantie dit jaar? Happy Single Moms biedt dit jaar 3 vakanties aan met eenoudervakantie specialisten!
* Op de camping in Nederland, klik hier
* In een appartement op Ibiza, klik hier
* In een appartement op Kos, klik hier

Over de schrijver
Anonymous
Door

Anonymous

op 18 Jun 2016

Ik ben dit jaar voor het eerst níet all inclusive met ze weg geweest. Ik was in de meivakantie met ze naar Zakynthos. Er was op de plek waar we zaten bijna niks te doen (alleen een zwembad en de zee) en er waren geen andere kinderen en toch hebben ze zich heel goed vermaakt. In de zomer ga ik alleen nog een midweekje met ze kamperen in Nederland.

Anonymous
Door

Anonymous

op 18 Jun 2016

All-inclusive vind ik nog wel steeds ideaal met kinderen, en zeker ook als alleenstaande ouder. Er zijn genoeg leuke kleinschaliger all-inclusive hotels en je kunt zelf nog genoeg van de omgeving zien als je dat wilt (ik wil dat altijd wel).

Anonymous
Door

Anonymous

op 23 Jun 2016

Respect voor alle single moms die op vakantie gaan met hun kroost. Heb het zelf ook gedaan en ik was dan ook best trots op mezelf. Toch weer een stap gemaakt.. We kunnen vaak meer dan we zelf denken.

Reactie plaatsen