Als je zoon niet kan slapen
18 november 2016 
3 min. leestijd

Als je zoon niet kan slapen

Mijn speciaaltje en ik …. We zitten samen aan tafel. Hij kwam net vanuit bed naar me toe: “ Mam ik kan niet slapen.

Waar blog je over, ik wil helpen. Zullen we samen bloggen?”  “Hmm… oke schat, maar waarover gaan we bloggen dan?” “Ja,  ehh.. ik weet het eigenlijk niet. Krijg je wel genoeg likes mam?” “

Nou ja, ik vind van wel, maar dat is ook niet echt belangrijk toch? Het is gewoon heerlijk om te kunnen schrijven. Maar vertel liefje, wat gaan we bloggen samen?” “Ja mam, wat gaan we bloggen? De katten, of nee, de honden want daar heb je nog niet over geschreven!” “Nou lieverd, dit is toch eigenlijk voor een site voor mama’s zonder man, dus dan gaat het meestal over het leven van de mama met of zonder kinderen.”

Nu vindt hij het toch wel al wat moeilijker om een geschikt onderwerp te vinden en ook lastig om zijn aandacht er bij te houden.

Hij voelt zich druk. Te druk om te slapen en te druk om het bij één onderwerp te houden.

Z’n medicijntjes zijn net uitgewerkt en hij wil dan ook het liefst dat ik bij hem kom liggen. Lekker samen lezen op bed, en terwijl ik lees wordt er druk gefantaseerd en doorgepraat over de onderwerpen die aan bod komen.

We lezen op dit moment een boek over Bob de straatkat. Een geweldig boek met een levensboodschap. Zijn kinderbrein denkt overal kort en goed over na. Voor een jongen van zijn leeftijd en doen is het best heel heftig, maar het feit dat een rode kater het leven redt van een langs-de-straat-levende -methadon-junk, geeft hem hoop en vertrouwen. Iets wat hij al weet, want dieren zijn voor hem ontzettend belangrijk. Kinderen zoals mijn zoon hebben een grote affiniteit met dieren. Dieren betekenen gewoon pure liefde geven en krijgen, op gevoel en zonder teveel gedoe.

Als je zoon niet kan slapen

Bij de verzorging hier thuis is hij ook nauw betrokken. Regelmatig geeft hij ze voer, en gaat hij met ze lopen. Dat lopen gaat met frisse tegenzin, dat dan wel ( want straks sta je voor schut als je andere kinderen tegenkomt). Maar eenmaal buiten gaat het met plezier en trots en grote interesse voor het beestje. Hij is een geweldig baasje!

Ik heb ooit wel eens gedacht dat hij  later gewoon eigenlijk iets met dieren moet gaan doen. Maar aan de andere kant vraag ik mezelf dan af: er komt ook veel verdriet bij kijken en eerlijk gezegd twijfel ik of hij dat aan kan. Andere momenten denk ik dat hij gewoon het leger in moet; hij zou ook zeker een uitstekende dril-sergeant zijn die prima iedereen om zich heen weet te delegeren.

Hoe maak je een sterke man, een echte kerel, van zo’n heftig in emotie omspringend mannetje?

Zoveel goede kwaliteiten met tegenstellingen. Ik, als moeder en vrouw, probeer hem zo goed mogelijk te begeleiden. Niet altijd de simpelste taak, als vrouw die de mannen niet altijd even goed begrijpt…

Maar ook nu hij in de puberteit begint te raken bijvoorbeeld. Af en toe komen er best wat vragen bij me naar boven: eh.. hoe oud is een jongen als hij bijvoorbeeld haargroei krijgt en andere intieme dingen. Wanneer stuur ik hem aan sterker te zijn als hij zwakte toont?  Wanneer toon je als man je zwakheden wel? Het is daar voor de jeugd van nu ook geen gemakkelijke tijd voor.

Als je zoon niet kan slapen

Als je zwakte toont of anders bent word je al vrij snel daar op afgerekend. Gaandeweg zal ik er wel met hem uitkomen, maar hoe, is me voor nu nog een groot raadsel. Maar hoe dan ook,  hij zal een grote gezonde kerel worden met respect voor zichzelf en de mensen om hem heen. En vooral lief voor de meisjes… waar hij gelukkig op dit moment nog niets van wil weten.

Je snapt,  hij is hem inmiddels al weer gepeerd. Loopt z’n bed in en uit en wil eigenlijk ook niet eerder slapen totdat ik ook gezellig bij hem kom liggen.

Dat heeft hij zo nu en dan. En stiekem vind ik het ook zo af en toe niet erg. Dus voor nu kruip ik zo heerlijk tegen m’n nog lieve en kleine/grote onschuldige betwetertje aan.

Zie ook: 7 redenen om direct lid te worden van de community

Wat doe jij als jouw kind niet kan slapen? Deel het met ons en laat een reactie achter. 

.

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen