Als straffen geen zin heeft
22 juni 2016 
4 min. leestijd

Als straffen geen zin heeft

550_102017259Er komt een moment dat je kleine schattige peuter gaat uitproberen hoever hij/zij kan gaan. Ze gaan testen waar mama’s grenzen liggen. Heeft mama wel grenzen, en zo ja, hoe wals ik daar lekker overheen?! Op welke momenten is mama op haar zwakst en heb ik meeste kan van slagen? Peuters zijn al zo gehaaid en zo slim dat ze precies weten hoe ze mama zo ver kunnen krijgen om toch over haar grens heen te gaan. Uiteindelijk is mama toch de baas en verzint elke moeder een manier om haar peuter te laten zien wie thuis de broek aan heeft. Maar wat als je peuter het echt niet boeiend vindt wanneer mama boos word en probeert hem/haar te straffen?

Mijn dochtertje (2 jaar en 10 maanden) is niet echt onder de indruk wanneer ik haar straf als ze iets doet wat niet mag. De eerste keer dat ik haar op haar larie gaf was ze denk ik net 2 jaar. Ik vond het voor die tijd niet nodig want ze was zich nog niet echt van goed en kwaad bewust en ze deed de dingen die niet mochten ook niet expres. Vanaf haar 2e jaar zag ik duidelijk verschil wanneer ik haar zei dat iets niet mocht en ze het toch expres deed. Ik was best in shock; hoezo doet ze ineens expres iets terwijl ik toch zeg dat het niet mag??? Moest ik haar nu echt gaan straffen??? Ik had daar echt niet veel zin in. Ik heb zelf ook nooit straf gekregen (zover ik me kan herinneren) en ben toch ook goed terecht gekomen. Misschien kan ik haar gewoon toespreken en haar vertellen dat mama dit echt niet leuk vind. Ik heb ooit ergens gezien dat de beste manier om je kind toe te spreken is wanneer je op dezelfde hoogte gaat zitten. Zo gezegd, zo gedaan. Het werkte! Ze zei; Sorry mama ik zal het nooit meer doen. Zie je, zo kan het ook, dacht ik. Ik kwam er echter vrij snel achter dat ze de volgendeNaughty-girl_420-420x0 dag alweer vergeten was dat ze had gezegd dat ze het nooit meer zou doen. Nog maar een keer toespreken,maar nu met een wat zwaardere stem en serieuzere blik.  Het werkte weer, voor een dag.

Werd het dan toch tijd om andere maatregelen te nemen? Op het kinderdagverblijf waar ze naartoe gaat hoorde ik dat ze kindjes die niet luisteren even op een stoeltje in de hoek van het lokaal laten zitten. Laat ik dat thuis ook eens proberen, maar dan op de trap (deze is in de huiskamer dus is ongeveer hetzelfde).  De eerste paar keren was ze wel onder de indruk van deze nieuwe manier van doen wanneer ze niet luisterde, maar na een weekje begon ze zelf te vragen of ze op de trap mocht gaan zitten als ze niet luisterde. Ze vond het dus leuk worden, en dat was niet de bedoeling want nu ging ze expres niet luisteren omdat ze op de trap wilde gaan zitten! De volgende stap; ga maar naar de gang en je mag pas weer binnen als ik je roep. Ook dat was even indrukwekkend maar naar een paar dagen wilde ze ook graag naar de gang. Dan maar gaan “dreigen” dat ze naar bed moet of niet naar opa en oma mag als ze niet luistert? Eigenlijk vind ik dat echt not done, maar wie weet zou het wel werken. Huilen en boos worden was het effect hiervan. Maar ze
merkte al snel dat ze weer uit bed mocht wanneer ze sorry zei en dat ze toch wel naar opa oma mocht.

 

Na heel wat pogingen om haar “straf” te geven door haar op de bank te zetten, op de gang te laten staan, op de trap te laten zitten, geen snoepjes te krijgen, niet buiten te gaan spelen  enz. enz, heb ik eindelijk een manier gevonden waarvan ik zie dat ze dit wel boeiend vindt. Mijn meisje is erg gehecht aan de 20 knuffels in haar bed. Wanneer ze iets doet wat niet mag of mij expres aan het testen/uitdagen is, haal ik een knuffel uit haar bed en deze mag dan niet meer bij haar slapen. En als ze dan de drama queen gaat uithangen en begint te huilen, dan gaat er nog een knuffel uit! Als ze dan een dag niet al te stout is geweest mag er natuurlijk ook weer een knuffel in haar bed en mag ze zelf uitkiezen welke.

Ik ben natuurlijk al wel weer een back up plan aan het bedenken, want hoewel ze hier al een paar weken van onder de indruk is, weet ik dat er een moment komt dat ze ook hier niet meer koud of warm wordt. Ik herken het ook wel hoor, ik ben ook niet snel ergens van onder de indruk, dus dat heeft ze zeker van mij 😉 il_340x270.979083000_b3cq

Benieuwd naar meer verhalen? Lees ze hieronder!

Over de schrijver
Reactie plaatsen