Angst, hoe ga jij hiermee om?
25 maart 2016 
4 min. leestijd

Angst, hoe ga jij hiermee om?

Tijdens mijn pauze met een heerlijke kopje thee lees ik het labeltje van het thee zakje… Waar ben je echt bang voor? Dat zetten mij aan het denken (zoals de bedoeling van de thee makers) waar ben ik nou echt bang voor? Logisch zoals zoveel, voor spinnen, muizen, en ander kruipend ongedierte. Maar waar ben ik ECHT bang voor? 

Hoe ga jij hiermee om? Tijdens ons wekelijkse wijn avondje vraag ik het aan Jane….. ook zij moest er even over nadenken en we besluiten het te vragen aan de andere HSM. Allereerst wat betekend bang zijn… Bang staat in de welbekende internet encyclopedie ook wel beschreven als angst!

Angst is een emotie veroorzaakt door een waargenomen of beleefde bedreiging en die meestal leidt tot een vermijding of ontwijking daarvan. Angst wordt beschouwd als een basaal overlevingsmechanisme, als reactie op een specifieke prikkel, zoals pijn of dreiging van gevaar. Dit laatste kan een confrontatie met die prikkel of juist een ontwijking daarvan (een vecht of vlucht reactie) tot gevolg hebben. Bij externe vormen van angst kan verstarring optreden: men is dan als ware ‘ verlamd door angst’

Mooi verhaal maar waar zijn wij nou bang voor….

De meest genoemde is toch wel onze ex of heeft te maken met onze ex. Bang dat hij terug komt, bang dat hij ons kind/ kinderen opeist of bang dat hij nooit meer iets van zich laat horen. We zijn vooral (denk allemaal) bang dat ons iets overkomt en wat gebeurd er dan met de kinderen?

Ook werd veel genoemd en geldt zeker ook voor ons dat we bang zijn dat onze kinderen de keuze gaan maken om liever bij papa te gaan wonen.

Eén van mijn (Kiki) grootste angsten is dat ik niet meer wakker word en mijn dochter dan alleen is. Ik heb haar altijd geleerd hoe de deur open moet en hoe de telefoon werkt dat als er iets met mama is ze hulp kan roepen of bellen.

Mijn (Jane) grootste angst is ook dat mij iets overkomt en de kids naar hun vader moeten, maar ook dat ze op een dag thuis komen en zeggen dat ze liever bij hem willen wonen ipv bij mij.

We zijn bang om ziek te worden, of controle te verliezen op ons leven.
We zijn bang dat de tijd te snel gaat.
Maar we zijn ook bang om onszelf te geven in een eventuele nieuwe relatie en de garantie dat het niet weer fout gaat. (een garantie die niemand ons kan geven)

Een van de leukste antwoorden die wij op onze vraag kregen was: “Ik ben bang dat mijn zoontje het nooit afleert om zijn brood op het aanrecht te leggen zodat de hond het pakt.”

Wij hebben deze blog bij een psychologe neergelegd en gevraagd aan haar wat te doen met onze angsten.

Psycholoog Anouk Noordhuizen:Angst, hoe ga jij hiermee om?

De angst dat er iets met je kind gebeurd is een angst die alle moeders hebben. Deze angsten kunnen uiteenlopen van ‘ik ben bang dat ik geen goede moeder ben’ tot ‘als mijn kind maar niet alleen achterblijft’ of ‘als er maar niets met mijn kind gebeurt’.

Helaas heeft niemand een glazen bol en kunnen we de toekomst dus niet voorspellen. Je kunt dus wel allerlei gedachten hebben over de toekomst, maar uiteindelijk weten we niet wat de toekomst ons brengt.

Het beste wat je kan doen is proberen in het moment te leven. Allerlei zorgen die door je hoofd gaan hebben tot gevolg dat het moeilijker is om te genieten van de leuke momenten, dat is zonde! Probeer zorgen over de toekomst los te laten en je te concentreren op hoe het nu gaat.

Een andere manier om met angstige gedachten om te gaan is deze proberen te veranderen in meer positieve gedachten. Vraag je bij een angstige gedachte af of deze gedachte wel klopt. Heb je bewijzen voor deze gedachten? En zijn er ook bewijzen tegen deze gedachte? Als je bijvoorbeeld vaak bang bent dat je geen goede moeder bent kun je op zoek gaan naar bewijzen tegen deze gedachte: ik zorg goed voor mijn kind, we doen regelmatig iets samen, ik geef hem/haar vaak een knuffel, enz.

Je kunt je bij gedachten ook afvragen of het nut heeft om je daar op dit moment zorgen over te maken. Dit kan gedachten wat relativeren.

Ook kun je je afvragen hoe groot de kans is dat je gedachte werkelijk uitkomt, bijvoorbeeld als je de gedachte hebt dat je misschien ’s ochtends niet meer wakker wordt en je kind alleen achter blijft. Hoe groot is die kans? Precies die kans is wel heel klein.

Het is dus zonde van je tijd om te veel bezig te zijn met deze gedachten. De tijd gaat al zo snel, dus geniet van ieder moment en laat deze gedachten varen! Duidelijk antwoord dus… GENIETEN!!!!

Lieve dames alles komt altijd goed, maak je niet te druk.  Liefs Jane en Kiki

Angst is een slechte raadgever zeggen ze wel eens. Toch hebben we angst nodig om alert te blijven. Maar laat het je leven niet overheersen, want dat neemt al het plezier van het leven weg. Waar ben jij bang voor? Laat je reactie hieronder achter.

Over de schrijver
Reactie plaatsen