Autisme en de feestdagen
15 november 2015 
6 min. leestijd

Autisme en de feestdagen

Yes! De feestdagen komen er weer aan! Geweldig! Gezellig! Leuk! Druk! Prikkels!

Geloof me, voor een kind met de diagnose PDD-NOS is dit alles helemaal niet per se leuk…

Autisme en de feestdagen … Er is niks ergers voor een kind dat ontzettend last heeft van de prikkels van alle drukte rondom de feestdagen. Voor ons, ‘normaal’ functionerende mensen is dit heel normaal en wij kunnen dat ook aan, helaas geldt dit voor de meeste autistische kinderen dus niet.

Ik heb te doen met de kinderen die de diagnose autisme hebben, die je vooral niet plat moet gooien met het grote “Sinterklaasboek” uit de speelgoedwinkel of meeslepen naar een gezellige, drukke Kerstmarkt. Op school geldt dit ook, met uitzondering van Speciaal Onderwijs, ik weet dat ze daar heel voorzichtig en rustig omgaan met de autisme en de feestdagenaanstormende feestdagen. Op een reguliere basisschool worden ze gewoon erin meegetrokken, en het ene kind kan het redelijk aan, maar het andere kind raakt totaal overstuur van alle hectiek.

Zo ook mijn zoon die in de voorgaande jaren de drukte niet aan kon en daardoor zich niet meer kon uiten op school, tijdens de lessen.

Tig weken voordat Sinterklaas aankwam werd het al te veel en hij raakte ‘overhit’.

De vele prikkels die een kind met autisme voelt is voor ons eigenlijk niet verklaarbaar, en voor een kind niet te omschrijven. Autisme en de feestdagen is helemaal een fijne combinatie (niet dus). Het is van ze af te lezen, mimiek van het gezicht zegt vaak al genoeg als je je kind door en door kent. Bij mijn zoon zag je het aan zijn gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal. Stijf van de spanning, gestresst, continu het over cadeautjes hebben en heel veel willen hebben, over de grens heen gaan. Drukte door prikkels zorgde voor drukte in zijn lijfje, met als gevolg dat hij dikwijls apart werd gezet omdat hij het gewoonweg niet aankon.

Ik ben in de periodes van de feestdagen gebeld door school om hem te komen kalmeren en alleen mij lukte dat. Hij reageerde boos op anderen, behalve mij. En boos zijn om niks, er was nooit echt een enkele reden, hij was zodanig spoor bijster dat hij uit het niets boos werd.

Ik heb door de jaren heen naar heel veel oplossingen gezocht en ook daadwerkelijk getest.

* Dat gruwelijke grote ‘Sinterklaasboek’ van de speelgoedwinkel (waar eigenlijk alle ouders een hekel aan hebben – of niet dan?), verstoppen of geheel weggooien.

* Geen ‘Sinterklaasboek’, dan ook geen obsessief gedrag van cadeautjes uitzoeken.

* Het kind weghouden bij mensen die niet snappen dat ze hem overprikkelen met allerlei gepraat en gedoe rondom Sinterklaas, tot de dag dat de cadeaus uitgepakt mochten worden.

* Het verlanglijstje beperken tot maximaal 5 artikelen.

* Autisme en de feestdagen: niet meenemen naar Kerstmarkten of überhaupt al die marktjes, die vermeed ik!

* Op school afspraken maken tot hoever ze konden gaan, en het liefst nog 10 stappen vóór die grens stoppen. Uiteraard kan een kind niet overal onderuit, maar het is ook in het belang van de rest van de klas om het wat rustiger te houden!

* Op het moment dat hij echt naar een rustmoment zocht voor zichzelf liet ik hem een spelletje spelen op zijn Nintendo DS. Dat zorgde er wel voor dat hij vrijwel direct kalmeerde. Even weg van alle prikkels, drukte en lawaai.

* Qua voeding: hou het eenvoudig. Dit geldt natuurlijk niet voor elk kind, maar er zijn wel veel kinderen die er niet tegen kunnen als ze teveel snoepen of geen regelmaat hebben daarin. Het gevolg hiervan was dat ik een ontzettend stuiterend kind thuis had, en school merkte dat ook wel.

* Om te voorkomen dat de kinderen een afkeer krijgen van de feestdagen is het natuurlijk wel raadzaam om samen de kerstboom op te tuigen. Dit is toch een rustig en leuk moment voor ouder en kind.

In de afgelopen jaren aardig is de gevoeligheid voor deze prikkels gelukkig afgenomen en kan mijn zoon het redelijk aan.

Lukt het niet, dan zie ik dit aan hem. Hier kan ik dus op de rem trappen en hem terughalen naar waar hij een rustmoment kan hebben en die ook goed benut. 

Merry Xmas

In de thuissituatie wil dit soms nog wel eens gebeuren, maar zodra ik hem zeg dat hij moet kalmeren dan weet hij ook precies waarom ik hem een halt toe roep… Prachtig om te zien dat kinderen met autisme wel degelijk kunnen leren rustiger te worden, zelfs kan hij het al aan mijn gezicht zien dat genoeg echt genoeg is! Gelukkig kan hij hiermee overweg, en dan geeft ie ook zelf aan dat hij even te ver ging.

In overleg met de redactie heb ik deze blog geschreven zodat iedereen dit met dezelfde problemen kampt wat met dit advies kan. Autisme en de feestdagen, hoe hou je het leuk? Zeg nou zelf, feestdagen zijn echt heel leuk, maar ze zijn leuker als de kinderen er ook van kunnen genieten. Want we gunnen het ze zeer zeker wel! Ik ben geen professioneel deskundige, maar zeker wel een ervaringsdeskundige. En ik heb gezien dat het echt effect heeft om alles in een rustig vaarwater te laten lopen.

 

Hoe heb jij het aangepakt? En wat waren de effecten hiervan op jouw kindje?

Veel liefs, Miriam

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen