Autisme hulpmiddel
06 december 2015 
4 min. leestijd

Autisme hulpmiddel

Ik wil graag even terugkomen op mijn blog Autisme en de feestdagen. Dit omdat er eigenlijk meer hulpmiddelen zijn dan alleen de adviezen die ik gaf.

Wat de meeste ouders niet weten is dat er meer hulpmiddelen zijn dan alleen de tips en trucs die ik heb gegeven. Er zijn ook praktische hulpmiddelen voor kinderen die de zenuwen niet onder controle kunnen houden op school of thuis, vanwege de feestdagen.

Ze zien er ook nog heel educatief uit en leuk, met speelse kleurtjes. De Tangle Toy! Een autisme hulpmiddel.

Educatieve puzzel

Educatieve puzzel

Het ziet er simpel uit en is in allerlei kleurtjes en lengtes te verkrijgen. Het is voor een kind dat echt nerveus is en ook heel erg gespannen vanwege de feestdagen die eraan komen best een leuke bezigheid! Het is een goed autisme hulpmiddel. Juist doordat het heel simpel is kan een kind zich wel concentreren onder de les (dan wel alleen als de juf of meester iets uitlegt), zonder dat het kind allerlei spullen aanraakt op zijn bureautje of aan zichzelf pulkt. De Tangle Toy kan gedraaid worden, uit elkaar gehaald worden, en makkelijk in elkaar gezet worden met wat goed nadenken. Ik ben altijd erg verbaasd als ik mijn zoon zie puzzelen met de Tangle Toy en tegelijkertijd babbelt, tv kijkt en allerlei andere dingen.

Geloof dat zoiets multitasken heet! Geweldig dat ze het kunnen toch?? Het siert de kinderen best wel!

Zoals de meesten misschien niet weten: Kinderen met ADHD en/of Autisme zijn in staat om tig dingen tegelijk te doen onder de les, en ze horen wel wat de juf of meester zegt, maar het kan ‘vervelend’ zijn als de andere leerlingen hiervan last ondervinden zoals rommelig geluid, getik, neuriën en zo zijn er meer dingen die een ADHD/autistisch kind kan doen. Dit gebeurt onbewust, alleen het is niet de bedoeling dat de rest ervan mee moet genieten.

De Tangle Toy is geluidloos! 

In de loop van de afgelopen jaren zijn er wel meer hulpmiddelen ontwikkeld om kinderen bij te staan tijdens de drukke feestdagen, maar ook in het dagelijks leven. Zo zijn er bijvoorbeeld kaarten ontwikkeld waarop het kind kan aanwijzen hoe hij of zij zich die dag voelt, of headsets waaraan dopjes bevestigd zijn zodat ze geen afleiding krijgen van geluiden onder bijvoorbeeld een toets of examen. Op sommige scholen staan ook bureautjes die zodanig in elkaar gezet zijn, dat het kind rustig kan werken. Er zautisme hulpmiddelijn aan de zijkant van het bureautje flanken bevestigd zodat ze via de zijkant niets kunnen zien en niet afgeleid raken. Persoonlijk vind ik dit wat minder kindvriendelijk, omdat het kind dan niet kan socialiseren met medeleerlingen. Dat is ieders eigen ding denk ik. Want bij het ene kind werkt het super en bij de andere juist net niet.

Als je nou geïnteresseerd bent in een van deze hulpmiddelen raad ik je aan om dit met het team te bespreken waar je kind onder valt, of met een instantie waar het bekend is dat het kind de diagnoses heeft gekregen. Ook kan je het zelf aanschaffen via webshops.

Hebben jullie al eens iets aangeschaft via webshops of via school een hulpmiddel geregeld? Ik ben super benieuwd naar jullie ervaringen!

Veel liefs, Miriam

Lees ook deze blogs van Miriam:

https://happysinglemoms.nl/autisme-en-de-feestdagen/

https://happysinglemoms.nl/in-zichzelf-gekeerde-indruk/

https://happysinglemoms.nl/ik-voel-me-gefaald-als-moeder/

Over de schrijver
Reactie plaatsen