Avontuurlijk op reis met je kind? 5 tips!
21 september 2015 
4 min. leestijd

Avontuurlijk op reis met je kind? 5 tips!

Avontuurlijk op reis met je kind? 

Daar gaan we weer. De paspoorten liggen klaar, onze rugzakken zijn ingepakt, de camera en het aantekenboek in de aanslag, de vliegtickets paraat en de Lonely Planet bij de hand. Op naar weer een nieuwe, avontuurlijke bestemming. Een bekend tafereel in ons huis! Reizen is namelijk een belangrijk onderdeel in ons leven. Als single mama van dochter Nikki (4 jaar) ga ik geregeld op reis samen met Nikki. Het liefst reizen we ongeorganiseerd en maken we er een groot avontuur van. Zo maakten we een zware tocht door de woestijn in Jordanië, we verdwaalden op Cuba en werden er opgevangen door de lokale bevolking, we snorkelden tussen de tropische vissen in de Rode Zee, we zagen het oorlogsverleden in Bosnië, we sliepen op een kasteel in Zuid-Engeland, we struinden door de bossen in Albanië, we dwaalden door de ‘haunted chambers’ in ondergronds Edinburgh en slenterden door Praag.

‘Kinderen zijn nieuwsgierig van aard en willen alles weten.’

avontuurlijk reizen met kids 1Vaak krijg ik hier commentaar op vanuit mijn omgeving. Waarom ik mijn kind mee sleep over de wereld, terwijl Nederland ook mooi is. Waarom we zo actief en ondernemend zijn op vakantie, terwijl ze niet meer nodig heeft dan een zwembad. Verre reizen zouden niet goed zijn omdat kinderen niet te lang kunnen vliegen of in de auto kunnen zitten. Mijn dochter zou er niets aan hebben omdat ze zich later toch niets kan herinneren van de reis. Hoewel ik weet dat Nederland ook prachtig is, en dat kinderen zwemmen fantastisch vinden, denk ik toch dat onze manier van reizen toegevoegde waarde kan hebben. Kinderen zijn nieuwsgierig van aard en willen alles weten. Er is zoveel te zien op de wereld, waar ze zoveel van kunnen leren. Door te reizen met mijn dochter ziet zij de diversiteit van de natuur, de leefwijzen van andere mensen, welke dieren er allemaal bestaan en dat niet iedereen een dak boven zijn hoofd heeft.

 ‘Mijn dochter is 4 en is in 17 landen geweest.’ 

Mijn dochter is 4 en is in 17 landen geweest. Nog dagelijks praat ze volop over onze belevenissen. Over de roze sprookjesstad die verscholen lag achter een kloof in Petra. Over de Cubaanse straatmuzikanten waarmee ze mocht optreden. Over de kabouters die verstopt zaten in de Albaanse grotten. Over dat kasteel in Schotland, waar ze voor even een echte prinses was. Ik denk dat onze reizen een grote indruk maken op mijn dochter en niet onder doen voor het animatieteam op de camping in Frankrijk. En natuurlijk gaan we ook gewoon lekker zwemmen en zandkastelen bouwen!

Avontuurlijk reizen met kinderen is goed te doen, ik geef je 5 tips:

  1. Zorg dat je je bagage goed afstemt op de reis die je wil ondernemen. Als je waterdichte jassen nodig hebt voor jou en je kind, bezuinig hier dan niet op. Goede spullen maken de reis comfortabel voor allebei.avontuurlijk reizen met kids 2
  2. Wissel de uitstapjes af met kindvriendelijke activiteiten, zoals zwemmen, ravotten op het strand en klauteren in de speeltuin.
  3. Kijk voordat je op reis gaat samen met je kind naar foto’s van jullie van jullie bestemming en van de activiteiten. Zo gaat het leven bij je kind en raakt het enthousiast.
  4. Wanneer je een uitstapje wil maken, vertel dan wat je gaat doen en wat er te zien is. Maak er een spannend verhaal van dat past bij de leeftijd van je kind, over een prinses die in een kasteel woont of juist over een wolf die door de bossen sluipt!
  5. Gebruik de kortere reismomenten om van A naar B te komen als rustmoment. Als kinderen veel doen zijn ze moe en de kans is groot dat ze in slaap vallen tijdens het autoritje van het hotel naar het stadje dat je wilt zien.

Mijn dochter geniet intens van onze uitstapjes. En bovenal geniet ze van het samenzijn, dat mama de hele dag de tijd voor haar heeft en haar de wereld laat zien.

Hou jij ook van avontuurlijke reizen met je kind?
Of vind je het juist fijn om tijdens je vakantie heerlijk aan het strand te liggen?

Over de schrijver
Reactie plaatsen