Back to School, hooggevoelig én temperamentvol
12 september 2018 
3 min. leestijd

Back to School, hooggevoelig én temperamentvol

Hooggevoelig én Temperamentvol….. Maandag 20 augustus was het weer zover. De scholen in het zuiden van het land zijn weer begonnen. Ik moet je zeggen, ik vond het knap lastig om mijn mannetje weer naar school te brengen. Hij is begin 2018 4 jaar geworden, dus het is ook allemaal nog redelijk nieuw en daarnaast zijn we beiden hoog gevoelig (HSP) en strong-willed/temperamentvol.

Te veel nieuwe dingen wanneer je hooggevoelig én temperamentvol bent

Vol goede moed gingen we maandag naar school en eenmaal daar aangekomen zag mijn mannetje voor het eerst zijn nieuwe juf. Nieuwe kindjes. Andere kinderen waren er juist niet meer. De tafels stonden anders. Hij had ook een andere plek met andere kindjes. Zijn 10 uurtje mocht hij ook ergens anders opbergen en zo waren er nog meer hele kleine veranderingen. Al met al veel te veel veranderingen voor mijn mannetje en dan blokkeert hij compleet. De hele school vakantie zijn we samen geweest en beiden vonden we het moeilijk om afscheid van elkaar te nemen. Dan nog al die veranderingen voor hem, ai, mijn hart brak.

Gesprek met zijn nieuwe juf

Dinsdagmiddag belde zijn nieuwe juf mij om het een en ander te bespreken. En wat een opluchting hoe ze dit benaderde, hoe ze hem benaderde en ook mij! Ik heb uitgelegd hoe hij in elkaar zit. Dat hij hooggevoelig (HSP) en strong-willed/temperamentvol is. Dat hij moeite heeft met veranderingen. Dat wij ontzettend close zijn, want we zijn altijd met zijn tweetjes. Ze vertelde me hoe ze met hem is omgegaan toen hij zich meerdere malen afzonderde en niks wilde weten van niemand en alleen maar zei; “Ik mis mama Biene” (dat ben ik dus ;)). De nieuwe juf wist ook nog niet dat hij mij zo noemt dus het was zowel voor hem als voor de nieuwe juf een hele uitdaging. Elkaar leren kennen. Zijn vertrouwen winnen.

Sterke eigen wil

Mijn zoon is dus naast hooggevoelig (HSP) ook strong-willed/temperamentvol. Weet direct wat hij wel en niet wilt. Nee is nee en ja is ja. Ik koester dit, maar vind het tegelijkertijd een enorme uitdaging. Deze mooie eigenschap heeft mij ook gebracht waar ik nu sta. Maar om er mee om te gaan als ouder en als bijv. juf is zeker niet altijd eenvoudig en dat erken ik ook. Want nee is nee. En zeker als hij compleet overprikkeld is. Maar ja soms moeten er wel dingen gebeuren. De nieuwe juf (én zijn andere juf) had dit snel door. Later even alles bespreken, uitleggen en goed communiceren en dan kom je al een heel eind. Zeker bij mijn slimme, hooggevoelige én temperamentvolle kereltje.

Zware eerste schoolweek

Onze eerste schoolweek zit erop. Ik merk dat hij, maar ook ik het zwaarder hebben ervaren dan ik had ingeschat. Ik had allerlei plannen m.b.t. mijn werk maar er is niks van terecht gekomen. Ik zat teveel in mijn hoofd bij mijn zoontje. Uit school heeft hij mij ontzettend hard nodig en kroelen en knuffelen we dus alleen maar. Nu ook. Terwijl ik dit nu zit te typen, zit hij op mijn schoot te spelen. Niet handig voor mij en vast ook niet pedagogisch verantwoord. Maar goed, voor een keertje kan het wel en roeien met de riemen die je hebt, daar ben ik inmiddels een kei in geworden ;).

Gezien worden

Ik vind het ontzettend belangrijk dat hij écht gezien wordt. Als individu. Dat hij mag zijn wie hij is. En daar horen dus ook alle emoties bij. Maandag begint het hele circus opnieuw en ik ga ervan uit dat het dan weer een stuk beter zal gaan dan afgelopen week. Zolang hij de ruimte en tijd krijgt om te wennen en mag zijn wie hij is, dan komt het goed!

Is jouw kind ook hooggevoelig en/of temperamentvol? Ik ben heel benieuwd hoe je hier mee om gaat. Laat het me gerust weten in een reactie hieronder. Ook wanneer je het leuk vindt als ik meer blogs ga schrijven over hooggevoeligheid bij kinderen en strong-willed, laat het me weten!

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen