Be the mom you want them to remember
11 januari 2017 
3 min. leestijd

Be the mom you want them to remember

Voor Happy Single Moms ga ik regelmatig op zoek naar leuke, inspirerende of prikkelende quotes.  Heel vaak denk ik hierbij vanuit mijn eigen referentiekader: wat vind ik belangrijk als moeder bijvoorbeeld. Wat wil ik mijn dochter mee geven en hoe wil ik haar opvoeden? Ook denk ik vaak na bij de lezers: wat vinden zij belangrijk en wat hebben zij nodig als hart onder de riem of als peptalk.

Maar bij deze spreuk moest ik even nadenken. Het is namelijk omgekeerd. Ik kan als moeder nog zoveel belangrijk vinden. Maar hoe wil ik herinnerd worden als moeder? Hoe wil ik dat mijn dochter later naar mij kijkt, naar hoe ik het heb gedaan? Niet alleen voor haar, als moeder, maar ook voor mama zelf. Wat zou zij belangrijk vinden?

Be the mom you want them to remember

Ik kan alleen maar hopen dat mijn dochter later ziet dat ik alles voor haar heb gedaan, wat in mijn macht ligt. Dat ik voor haar gevochten heb zoals een leeuwin haar jong beschermd.

Be the mom you want them to remember

Zeker, ik maak fouten. Wie niet? Ik ben mens en ja, ik ben soms chagrijnig. Ik reageer wel eens te fel op haar, omdat ik moe ben. Dat is niet eerlijk, dat klopt.

Die spiegel houdt ze me wel voor: ben ik moe of gefrustreerd, dan wordt zij dat ook. Soms is het ook gewoon super zwaar, dat alleenstaande moeder zijn.

Met alle liefde doe ik het, voor haar zorgen. Alleen, met de juiste mensen om me heen die me steunen als het nodig is.

Die me wijzen op dingen als ik iets niet handig aanpak, of als ik mezelf weer voorbij loop. Maar mij ook de complimenten geven die je als alleenstaande moeder soms echt nodig hebt.

Ik hoop dat mijn dochter me later zo herinnert: als moeder die voor haar koos. Oprecht, vanuit haar moederhart. Als een moeder die hart werkte aan haarzelf, zodat ze een betere vrouw, en dus moeder werd. Als een moeder die met vallen en opstaan het alleenstaande moederschap steeds beter ging af ging.

Be the mom you want them to remember

Ik merk het al aan haar hoor, dat het me veel beter af gaat dan toen ik net alleenstaande moeder werd. We hebben onze rust en we genieten volop van elkaar. Maar we genieten ook zonder elkaar. Zij bij de opvang of bij opa en oma. Ik ben dan aan het werk of heb een avondje voor mezelf. Ik weet nou eenmaal dat ik dit nodig heb, af en toe de tijd voor mezelf. Met vrienden en vriendinnen om me heen of soms ook  gewoon een avondje helemaal niks.

Dus als mensen me vragen of ik de moeder ben zoals  ik later herinnerd zou willen worden dan zeg ik:

Ik ben een moeder die nu en voor altijd voor mijn kind kiest. No matter what! Ik maak fouten, maar ik ben een mens. Een mens met een moederhart vol met liefde.

Be the mom you want them to remember. Ben jij de moeder zoals jij later herinnerd wil worden door je kinderen?

Over de schrijver
Reactie plaatsen